back to top
2024. október 02. 12:19
KezdőlapMotoGPA „manipulátor” Rossi nem fontolta meg eléggé Marc Márquez szóbeli megtámadását?

A „manipulátor” Rossi nem fontolta meg eléggé Marc Márquez szóbeli megtámadását?

Ramón Forcada úgy véli, Valentino Rossi mindig is egy manipulátor volt a szó pozitív értelmében, de 2015-ben nem gondolta át a Marc Márquez elleni verbális támadást, amely így visszafelé sült el. Jorge Lorenzo akkori versenymérnöke azt sem érti, hogy a kilencszeres világbajnoknak mi a célja azzal, hogy nemrég újból felemlegette sérelmeit.

Lassan kilenc év telt el, de időről időre még mindig előjön a MotoGP-történelem legnagyobb botrányának számító 2015-ös szezon, illetve annak hajrája. Néhány hete Valentino Rossi dobta be a követ az állóvízbe, amikor ismét lesújtóan véleményezte Marc Márquez akkori cselekedetét. A napokban Jorge Lorenzo ejtett szót a történtek hatásáról, valamint akkori versenymérnöke is megszólalt.

Lorenzo felidézte, mekkora gyűlöletet kapott saját honfitársitól a botrányos szezon végén

Az azóta visszavonult Ramón Forcada végigkísérte az ötszörös világbajnok időszakát a Yamahánál. Ebből a kilenc évből hét esztendőn át Rossi volt a garázs másik oldalán, így viszonylag közelről láthatta az olasz motoros tevékenységét. Nem véletlen tehát, hogy a 2015-ben történtekről is határozott véleménnyel rendelkezik.

Rossi egész pályafutása során egy manipulátor volt, a szó pozitív értelmében – jelentette ki pont Lorenzo műsorában, a ’DURALAVITA’-ban. – Néhány versenyzővel szemben ez jól sült el, másoknál kevésbé. Ugyanakkor végső soron ez legális, nem tilos. Lehet ilyet csinálni. Még azt sem lehet mondani, hogy inzultálta Márquezt.”

Hogy „ki kezdte” a konfliktust, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre szinte biztosan nem lett volna ekkora botrány, ha a sepangi hétvége előtti sajtótájékoztatón nem vádolja meg Márquezt azzal, hogy szándékosan Lorenzót segíti – mindezt azok után, hogy az előző, Phillip Island-i futamon pont honfitársa elől orozta el a futamgyőzelmet. Forcada szerint az akkor 36 esztendős pilóta nem jól mérte fel a szituációt, és más kommunikációs stratégiát kellett volna alkalmaznia.

Akkor alábecsülte az ellenfelét – vélekedett. – Hibázott. Addig rendre jól sült el számára az ilyesmi, de Márquezzel más volt a helyzet. Nem fontolta meg eléggé. A szövetségesévé kellett volna tennie, nem pedig az ellenségévé. Ráadásul Marcnak akkor már nem volt vesztenivalója, emellett nagyon gyors volt, és rendkívül fiatal. Valentino viszont úgy látta jónak, hogy érzékeny pontra tapint.”

Rossi nemrég újra felhánytorgatta a történteket, és erős szavakkal illette Márquezt, illetve az akkori akcióját. Mindez annak fényében érdekes, hogy a VR46 istállójának pilótáit és a VR46 Akadémia növendékeit összeadva összesen öt versenyzője van ott a mezőnyben. Ez jövőre sem fog változni, sőt, a helyzet bizonyos szempontból élesedik, hiszen Márquez Francesco Bagnaia csapattársa lesz a gyári Ducatinál. Forcada csak találgatni tud, hogy a 45 éves exmotorosnak mi volt a célja.

Rossi folytatja a sárdobálást Marc Márquezzel szemben: Senki másnak nem volt ilyen mocskos húzása

Érthetetlen, hogy Valentino mit akar elérni ezekkel a szavakkal – fogalmazott. – Nem hiszem, hogy arra szolgálnak, hogy levegyék a nyomást [a versenyzőiről]. Talán meg van győződve arról, hogy a tanítványainak ellenségként kell kezelnie Marcot. A 2015-ös seb még mindig ott van a fejében, és ez fáj neki. Talán azt hiszi, hogy a pszichológiai hadviselés továbbra is működik.”

Rossi elárulta, mikortól vélte úgy, hogy Marc Márquez el akarja gáncsolni a bajnoki küzdelemben