back to top
2024. október 04. 13:34
KezdőlapMotoGPBinder minimális különbséggel győzte le Marc Márquezt, közel volt az újabb továbbjutáshoz...

Binder minimális különbséggel győzte le Marc Márquezt, közel volt az újabb továbbjutáshoz a Honda

Brad Binder zárta az élen a Japán Nagydíj edzését, kevéssel megelőzve Marc Márquezt. A Ducatik közül csak Franco Morbidelli nem jutott tovább, míg Nakagami Takaaki közel volt az első tízhez, de végül kiszorult onnan.

A MotoGP szabadedzésével folytatódott a Japán Nagydíj hétvégéje. Szokás szerint ezen a tréningen dőlt el, hogy melyik tíz versenyző szerzi meg a jogot, hogy a Q2-ben kezdje meg a szombati időmérőt. Közvetlenül a kezdés előtt 27 fokos levegő és 32 fokos aszfalt várta a mezőny tagjait, az égbolt pedig továbbra is felhős volt.

Bagnaia megverte Martínt az eső miatt „megkurtított” japán szabadedzésen

A bokszutca megnyitása után a legtöbben kemény első és lágy hátsó gumival gördült ki a pályára, de néhányan a közepes keveréket tették fel hátulra, sőt, a szabadkártyásként induló Remy Gardner két közepessel kezdett. Az első mért kört Franco Morbidelli teljesítette, az olasz motoros 1:46.087 másodperccel nyitott. Az első próbálkozások után csapattársa, Jorge Martín volt a leggyorsabb 1:44.916-tal, 4 tizeddel megelőzve Johann Zarcót, és további 45 ezreddel Maverick Viñalest.

A bajnokság éllovasa aztán 1:44.320-ra módosította az addigi legjobb kört, 75 ezreddel felülmúlva Francesco Bagnaiát, és 64 századdal Aleix Espargarót. A címvédő azonban tovább gyorsult, és 248 ezreddel megelőzte riválisát. Az állandó mezőny korelnökét közben többen is megelőzték, a harmadik helyre Marco Bezzecchi jött fel 712 ezredes hátrányban.

A nap első királykategóriás bukását Augusto Fernández mutatta be, aki a 10-es kanyarban dobta el a motort. Csapattársának, Pedro Acostának viszont jobban ment, és bő negyed óra után 553 ezredes hátránnyal felugrott a harmadik pozícióba. Marc Márquez ellenben csak a huszonegyedik helyet foglalta el, aminek ekkor még nem volt jelentősége, annak viszont igen, hogy a 6-os kanyarban nagyot kellett mentenie.

Féltávhoz közeledve Viñales 408 ezreddel volt lassabb Bagnaiánál, amivel feljött a harmadik helyre. Nem sokkal később a gyári Ducati versenyzőjének csapattársa, Enea Bastianini bukott egy látványosat a 14-es kanyarban. Bár a motor nagyot kapott, de a 26 éves pilóta szerencsére jól volt, olyannyira, hogy vissza tudott futni a garázsába.

A hajrát Raúl Fernández nyitotta meg, aki 1:44.694-gyel felugrott az ötödik helyre. Márkatársa, Viñales a második pozícióban találta magát, ráadásul csupán 12 ezreddel maradt el Bagnaiától. Azonban nem sokáig volt ott, ugyanis Brad Binder 1:43.879-cel átvette a vezetést, Jack Miller pedig a negyedik legjobb időt motorozta, 36 századdal lemaradva csapattársától.

Viñales aztán 184 ezredre közelítette meg a dél-afrikai motorost, de Acosta nála is gyorsabb volt, hiszen ő csak 108 ezrednyi hátrányt szedett össze, míg Marc Márquez az ötödik helyre jött fel. A spanyol újonc a következő körében a vezetést is átvette, 125 ezreddel felülmúlva Binder idejét,míg Bagnaia a harmadik, a nyolcszoros világbajnok a negyedik pozíciót foglalta el, de csak addig, amíg Martín meg nem előzte mindkettőjüket.

A legvégéhez közeledve Martín 1:43.568-cal ismét az élre állt, Bagnaia pedig ezredre azonos időt futott Acostáéhoz képest. és mivel a második legjobb köre neki volt jobb, megelőzte a GasGas versenyzőjét. Bő 3 perccel a leintés előtt Miller bukott a 3-as kanyarban, de ez Bastianini körét nem érintette, így 37 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba.

Kevesebb mint 2 perc volt hátra, amikor Binder visszavette a vezetést, de az igazi szenzáció Nakagami Takaaki volt, aki a kilencedik legjobb időt motorozta. Ráadásul csapattársa, Zarco akaratlanul is segített neki, ugyanis esésével sárga zászlót idézett elő. Viñalest azonban ez nem befolyásolta, és Bagnaiáékat megelőzve a negyedik helyre jött fel.

A kockás zászló után Marc Márquez 33 ezredes lemaradással második lett, míg Nakagami kiszorult a legjobb tízből, és mivel nem tudott javítani, tizenkettedik lett. Az előtte záró Miller szintén nem jutott be a legjobb tízbe, ahogyan a tizenharmadik pozícióban záró Morbidelli sem, a Ducati egyetlen versenyzőjeként. A sorrend végül Binder, Marc Márquez, Martín, Acosta, Bastianini, Viñales, Bagnaia, Álex Márquez, Fabio Di Giannantonio és Bezzecchi lett az első tíz sorrendje.

A MotoGP motegi edzésének végeredménye