back to top
2024. október 04. 17:21
KezdőlapMotoGPHiába volt gyors, Martín nem elégedett a japán hétvége első napja után

Hiába volt gyors, Martín nem elégedett a japán hétvége első napja után

Jorge Martín ugyan gyorsnak bizonyult a Japán Nagydíj hétvégéjének pénteki napján, ennek ellenére nem érezte jól magát a motoron, főleg az elejével akadtak gondjai. A spanyol versenyző úgy véli, nem annyira egyértelmű, hogy az időmérőn megszerzi a pole-t, és jövőbeli munkaadójának az Apriliának a leendő technikai igazgatójára is kitért.

Meglehetősen érdekesen alakult a Japán Nagydíj hétvégéjének nyitónapja. A magyar idő szerint hajnalban rendezett első szabadedzés jelentős részén esett az eső, így a mezőny tagjai nem jutottak túl sok körig, és nem gyűjtöttek annyi adatot, mint általában. Jorge Martín a második helyen végzett Francesco Bagnaia mögött, de ennek nem sok jelentősége volt.

Bagnaia megverte Martínt az eső miatt „megkurtított” japán szabadedzésen

A helyi idő szerint délutáni edzés viszont már a szokásoknak megfelelően téttel bírt, és a Pramac motorosa könnyedén bejutott a Q2-be. Olyannyira, hogy Brad Binder és Marc Márquez mögött harmadikként zárt, 132 ezredmásodperces hátrányban a dél-afrikai versenyző mögött. Bajnoki riválisát, Francesco Bagnaiát 186 ezreddel, illetve négy pozícióval felülmúlta, ennek ellenére nem volt elégedett.

Binder minimális különbséggel győzte le Marc Márquezt, közel volt az újabb továbbjutáshoz a Honda

Furcsán alakult a nap – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának. – Délelőtt nehézséget okozott az eső, a délután pedig komplikáltabb lett, mint amire számítottam. Elég jól kezdtem, de utána volt némi problémám a motorral, és küszködtem az elejével, mert nem volt meg az érzés. Ráadásul a hátulja sem működött jól, úgyhogy keményen kell dolgoznunk. Talán nem holnapra, mert úgy tűnik, akkor esni fog, de vasárnapra nagy lépést kell tennünk.”

Gino Borsoi, a Pramac csapatmenedzsere elárulta, a nap folyamán változtattak Martín Ducatijának beállításain, ám ez korántsem jött be. „Nem találtuk meg, amit kerestünk – fogalmazott a 26 éves pilóta. – Próbáltunk [olyan beállítást keresni, amellyel] versenyképesebb lehetek a féktávokon, mert ez rendkívül fontos. A befordulás során, a kanyarok közepén viszont nem éreztem jól magam. Szerintem vissza fogunk térni az általában működő alapbeállításhoz, és onnan megpróbálunk más irányba indulni.”

Martín tavaly megszerezte a pole pozíciót Motegiben, majd mindkét futamot megnyerte. Ami a kvalifikációt illeti, ahogyan arra ő is utalt, könnyen lehet, hogy esőben rendezik meg, de nem ez lesz az egyetlen változás 2023-hoz képest. „Több motor pályázik eséllyel [a pole-ra] – jelentette ki. – Láttam, hogy Pecco kicsit erősebb, mint Indonéziában, ő a riválisom. Ami az érzést illeti, az nem jó, de ennek ellenére gyors voltam.”

Martínt arról is megkérdezték, hogy Fabiano Sterlacchini veszi át Romano Albesiano helyét az Aprilia technikai igazgatói posztján. A spanyol versenyző véleménye azért releváns, mert jövőre már ő is a noaleiek gyári alakulatát fogja erősíteni. Sőt, valójában mindketten az utolsó futam másnapján kezdik meg a munkát új helyükön. „Sterlacchinivel még soha nem dolgoztam együtt, Valencia után majd meglátjuk – kezdte. – [A szezonzáró utáni] hétfőn csatlakozom az Apriliához Valenciában. Szerintem ott mindenki nagyon örül. Fabianónak rengeteg tapasztalata van a Ducatival és a KTM-mel.”

Hivatalos: A Hondához és az Apriliához is új technikai igazgató érkezik