back to top
2024. október 04. 19:23
KezdőlapMotoGPMarc Márquez: Ha most kellene versenyezni, nem tudnám, mitévő legyek

Marc Márquez: Ha most kellene versenyezni, nem tudnám, mitévő legyek

Bár második lett az edzésen, de Marc Márqueznek nem alakult problémamentesen a Japán Nagydíj pénteki napja, és jelenleg meglehetősen tanácstalan. A Gresini versenyzőjét a Honda legfrissebb mérnökigazolásáról is kérdezték.

Az eredményeket nézve a Japán Nagydíj pénteki napja kifejezetten jól alakult egyáltalán Marc Márquez szempontjából. A 31 éves motoros az eső miatt nem igazán releváns első szabadedzésen negyedikként zárt, de ami ennél is fontosabb, a helyi idő szerint délután rendezett tréningen második lett, csupán 33 ezreddel elmaradva Brad Bindertől, vagyis bejutott a szombati időmérő második szakaszába.

Binder minimális különbséggel győzte le Marc Márquezt, közel volt az újabb továbbjutáshoz a Honda

Valójában azonban korántsem ideális a helyzet a spanyol versenyző garázsában, hiszen több kihívással is szembe kellett néznie a nap folyamán, és nem mondhatni, hogy a mérnökeivel együtt túlságosan tisztán látnák, hogy milyen irányba kell menniük a hétvége hátralévő részében. „A valóságban a negyedik helyre elég az időnk – nyilatkozta. – Második vagyok, de nem örülök, mert sok problémával szembesültünk, és semmit nem értünk.”

Öt nappal ezelőtt egy technikai hiba, egészen konkrétan a motorblokk meghibásodása vetett véget Márquez indonéziai főfutamának. Nos, úgy tűnik, hogy a műszaki problémák tovább üldözik a nyolcszoros világbajnokot, hiszen az egyik motorját sokáig letakarták. Azonban elárulta, hogy még ennél is komolyabb a helyzet. „Volt egy kis gondunk a fékekkel, a többit nem mondom el – fogalmazott. – Ugyanakkor [a probléma] mindkét motornál fennállt.”

Könnyen lehet, hogy a kvalifikáció, illetve a sprint napján esni fog az eső. Azok után, hogy Márquez Alcañizban és az első misanói főversenyen is jelentős részben az extrém körülményeknek köszönhetően nyert, azt lehetne gondolni, hogy szeretne csapadékot, de ez nem így van. „Ha szombaton száraz lesz annál jobb – szögezte le, majd hozzátette, hiába használták az indonéziai alapot, teljesen tanácstalanok. – Ha most kellene versenyeznem, nem tudnám, mitévő legyek.”

A Gresini versenyzőjét egy másik témában is megkérdezték, amelyben ugyan közvetlenül már nem érintett, de nyilvánvaló okokból sokakat érdekel a véleménye. A Honda magyar idő szerint reggeli bejelentéséről van szó, miszerint szerződtették az Apriliától távozó Romano Albesianót, aki 2025-től a japán gyártó technikai igazgatója lesz.

Hivatalos: A Hondához és az Apriliához is új technikai igazgató érkezik

Nem ismerem Albesianót, de jó lépés – jelentette ki Márquez. – Szerintem a Honda rendelkezik a legjobb infrastruktúrával és erőforrásokkal a paddockban, de a döntéseket az emberek hozzák meg. Szerződtetni egy mérnököt, akivel át lehet ugrani bizonyos lépcsőfokokat, nem kerül sokba. Ha más gyártókhoz képest időt tudnak spórolni, és képes segíteni abban, hogy pár lépcsőfokot kihagyjanak, akkor ez olcsó lépés. Jó, ha ebbe az irányba mennek.”

A spanyol versenyző hat MotoGP-világbajnoki címet nyert a Hondával, de az elmúlt években a márka óriási hanyatlásnak indult. Ennek aztán tavaly szakítás lett a vége, de előtte rendszeresen elmondta, hogy európai mérnökökre van szükség, vezető beosztásban is. Éppen ezért helyesli egykori munkaadójának lépését. „A büszkeség rossz tulajdonság a versenyzésben – vélekedett. – Ha az ember veszít, le kell nyelnie a büszkeségét, és meg kell néznie, hogy mások mit csinálnak jobban. Néha változtatni kell a filozófián, alkalmazkodni kell. Úgy tűnik, hogy a Honda még mindig hajt, és ez jót tesz a bajnokságnak.”