back to top
2024. október 05. 11:13
KezdőlapMotoGPMarc Márquez elvett köre hozta el Acosta első pole pozícióját, Martín bukásából...

Marc Márquez elvett köre hozta el Acosta első pole pozícióját, Martín bukásából Bagnaia profitálhat

Drámaira sikerült a MotoGP időmérője Motegiben, amelyet részben még az eső is befolyásolt. Előbb Marc Márquez futott egy nagyszerű kört, de azt egy pályaelhagyás miatt elvették tőle, a pole pozíció és az új körrekord is Pedro Acostáé lett. Az újonc ezzel első MotoGP-rajtelsőségét húzta be. A második helyet Francesco Bagnaia szerezte meg, akinek a bajnokság szempontjából jól jöhet, hogy egy bukás miatt Jorge Martín végül csak tizenegyedik lett. Az első sort Maverick Viñales teszi majd teljessé a két futamon.

Magyar idő szerint szombat hajnalban rendezték meg a MotoGP Japán Nagydíjának időmérőjét. Motegiben a Q1 előtt egyáltalán nem volt meleg, a levegő hőmérséklete 21, a pályáé pedig 25 fokos volt. A pénteki edzés végeredményének megfelelően a Honda és Yamaha összes pilótája – utóbbi esetén a szabadkártyával induló Remy Gardnert is beleértve –, Franco Morbidelli, Jack Miller, Augusto Fernández, Aleix Espargaró, Raúl Fernández és a sérült Miguel Oliveirát helyettesítő Lorenzo Savadori kényszerült arra, hogy már a kvalifikáció első szakaszában motorra üljön.

Binder minimális különbséggel győzte le Marc Márquezt, közel volt az újabb továbbjutáshoz a Honda

A Q1 első gyorskörét Morbidelli teljesítette, aki 1:46.271 másodperc alatt ért körbe. Viszont rövidesen már Miller állt az élen 1:44.432-vel, majd ezt 1:44.296-ra javította. A második helyre az 1:44.372-őt futó Raúl Fernández jött fel. Ekkor a pályabírók elkezdték lengetni az esőre figyelmeztető zászlót. Viszont a kamerák képei alapján nem volt intenzív a csapadék hullása.

A Q1 második felére is száraz pályára való gumikkal jöttek ki a pilóták, akik közül Morbidelli villant meg – 1:43.743-tal átvette a vezetést. Mögé Quartararo kapaszkodott fel, akinek 259 ezred volt a lemaradása. A harmadik helyet egy időre Espargaró vette át, ezzel a negyedikre tolva Millert.

Innen már csak Raúl Fernández és Miller tudtak javítani, de az előbbi 117, utóbbi 189 ezreddel maradt le a továbbjutásról. A Q2-be így Morbidelli és Quartararo került be ezen az úton. Espargaró végül az ötödik helyet szerezte meg.

A Q2 megkezdésekor a MotoGP saját időjárásjelentése szerint „enyhe eső” hullott a pályára, amit legalábbis részben megerősített, hogy a nézők egy része elkezdte felvenni az esőkabátját. Az időmérő második részében érdekelt pilóták szinte mind kimentek megnézni a körülményeket, amelyeknek az ilyenkor általában kiugróan teljesítő Marc Márquez láthatóan örült.

Az első boly Francesco Bagnaia vezetésével jött ki a bokszutcából, de Márquez még az első gyorskör megkezdése előtt „átvette a vezetést” a pályán. A címvédő láthatóan bátortalanabb volt (vagy valamilyen problémával küszködött), mint mások, hiszen Álex Márquez és Jorge Martín is elment mellette. Egyébként a nyolcszoros világbajnoknak bejött ez a taktika, hiszen 1:45.744-gyel az ő neve került a táblázat tetejére. Ezt aztán 1:44.136-ra javította, így továbbra is ő vezetett.

A második helyre Pedro Acosta jött be, neki 282, a harmadik Martínnak pedig már 706 ezred volt a lemaradása a legjobb akkori időhöz képest. Később kiderült, hogy a Pramac motorosa összeért a pályán Álex Márquezzel.

A Q1 közepéhez érve jött egy váratlan fordulat, először is Acosta hatalmasat javított, és 1:43.758-val az élre ugrott. A képzeletbeli első sort ekkor a 285 ezredes hátrányban lévő Enea Bastianini és az újonctól 315 ezreddel elmaradó Marco Bezzecchi tette teljessé.

Azonban a hajrában sorra jöttek a javítások, ezt pedig Marc Márqueznek sikerült a legjobban. A 31 éves pilóta 1:42.868-cal új körrekordot állított fel. Időlegesen a feltámadó Bagnaia 1:43.264-gyel jött be a második helyre, de aztán Acosta 1:43.018-val lenyomta az olasz motorost.

Ezután sorjáztak a drámai események: előbb Martín bukott a 9-es kanyarban, és ezzel megfosztotta magát a javítás lehetőségétől. Arra pedig szüksége lett volna a 26 éves versenyzőnek, hiszen az esésekor csak a kilencedik helyen állt, de végül a tizenegyediken „kötött ki”, amiből bajnoki riválisa, Bagnaia profitálhat.

A legnagyobb fordulatot pedig egy döntés hozta el: Marc Márquez nagyszerű körét elvették pályaelhagyás miatt, az indoklásban a 4-es kanyar szerepelt ennek helyszíneként. Az idősebb Márquez fivér emiatt hirtelen a kilencedik pozícióban találta magát.

A pole pozíció így Acosta ölébe hullott, aki mellékesen ezáltal az új körrekordot (1:43.018) is jegyzi. A mazarróni cápa pályafutása első királykategóriás rajtelsőségét jegyezhette fel. Mögötte végül a Bagnaia, Maverick Viñales, Bastianini, Brad Binder, Morbidelli, Fabio Di Giannantonio, Bezzecchi, Marc Márquez, Álex Márquez, Jorge Martín, Quartararo sorrend alakult ki.