back to top
2024. október 05. 13:13
KezdőlapMotoGPAcosta az élről bukott, amit Bagnaia tudott kihasználni, Martín nagyszerű rajtjával kármentett

Acosta az élről bukott, amit Bagnaia tudott kihasználni, Martín nagyszerű rajtjával kármentett

A pole pozícióból rajtoló Pedro Acosta senkitől sem zavartatva bukott, így Francesco Bagnaia nyerte meg a Japán Nagydíj sprintfutamát. A címvédő mögött Enea Bastianini és Marc Márquez ért célba, akik az utolsó körökben tudták érdemben megszorongatni. Jorge Martín a tizenegyedik helyről indulva negyedikként zárt, ami miatt „csak” 15 pontra csökkent az előnye.

A fordulatos időmérő után a sprintversennyel folytatódott a MotoGP Japán Nagydíjának szombati programja. A körülmények nem javultak a kvalifikáció óta, a szemerkélő „enyhe” eső 20 fokos pályára esett, a levegő hőmérséklete pedig 23 fokos volt. A gumiválasztás tekintetében szinte mindenki ugyanúgy döntött: előre közepes – hátulra lágy. A kivételt Jack Miller és Álex Rins mellett Augusto Fernández képezte, előbbi kettő előre is lágyat, utóbbi közepeset tetetett fel. Ekkor tehát még senki sem választott esős pályára való abroncsot. Az első sorban az első királykategóriás pole pozícióját megszerző Pedro Acosta, Francesco Bagnaia és Maverick Viñales várta a lámpák kialvását. Marc Márquez az elvett köre miatt csak a kilencedik, az időmérőn bukó Jorge Martín pedig a tizenegyedik helyről rajtolt.

Az eső is eldöntheti, hogy Martín vagy Bagnaia köre jön a hullámvasút tetején – hétvégi menetrend

Bagnaia és csapattársa, Enea Bastianini is kimondottan jó rajtot vett, így az 1-es kanyarban ők fordultak el az első két helyen. Ám Bastianini pár kanyar múlva lecsúszott az ideális ívről, így Acosta visszavette a második helyet. Martínnak szintén nagyon jól sikerült a nekirugaszkodás, így az 1. kör közepén már az ötödik helyen haladt, és támadta Brad Bindert. Viñales egy visszajátszás alapján technikai problémával küzdött az indulásnál, ami miatt pár kör alatt a középmezőnybe esett vissza. Eközben Joan Mir bukott, de a Honda pilótája folytatta a versenyt.

Az idősebb Márquez fivér erre az időre már odakerült Martín mögé, akit aztán meg is tudott előzni, ezzel pedig feljött az ötödik helyre. Ezzel szinte egyszerre az élen szintén volt változás: Acosta egy bátor manőverrel megelőzte Bagnaiát. Viszont az újonc nem tudott elszakadni a címvédőtől, sőt az ő kettősükre felzárkózott Bastianini.

Az egészen jó tempót motorozó Binder alatt a 3. körben megadta magát a KTM, így a dél-afrikai pilóta kigurult a bokszutcába. A negyedik helyet így Márquez, az ötödiket pedig Martín vette át, de ők ketten eléggé, nagyjából másfél másodpercre le voltak szakadva Bastianiniről.

A hazai nézők ezúttal hiába bíztak a csodában: az utolsó aktív versenyzői évét futó Nakagami Takaaki bukott az 5. körben Azonban ezt nem magától tette, hanem a csapattársa, Johann Zarco „segítette ki” a pályáról egy túlvállalt bebújással. Zarcót ezért a manőverért egy hosszúkörös büntetéssel jutalmazták. Nakagami még rövid időre visszaállt a futamba, de aztán kigurult a bokszutcába.

Ezután aránylag eseménytelen körök jöttek, amelyek során Bagnaia nem tudott nyomást helyezni Acostára. Azonban a mazarróni cápának még ez is túl sok volt: a 9. körben eldobta a motorját a 7-es kanyarban. Rajta kívül Raúl Fernández és Aleix Espargaró is a sóderágyban fejezte be a futamot.

Az utolsó két körre Márquez megérkezett Bastianini mögé, akit aztán meg is előzött, de az olasz motoros vissza tudott jönni elé. Végül ők ketten a belassuló Bagnaiára is felértek, de a sorrend innen már nem változott: a kétszeres MotoGP-bajnok learatta az idei hatodik sprintgyőzelmét. Mögötte az idei, majd a jövő évi csapattársa ért célba. Martín végül negyedik lett, így 23-ról „csak” 15 pontra csökkent az előnye a tabellán. Rajtuk kívül még sorban Franco Morbidelli, Fabio Di Giannantonio, Álex Márquez, Jack Miller és Viñales írhattak maguknak legalább egy bajnoki egységet.