back to top
2024. október 06. 16:29
KezdőlapMotoGPÁlex Márquezt megbüntették az első körös baleset miatt, Mir bocsánatkérést követel

Álex Márquezt megbüntették az első körös baleset miatt, Mir bocsánatkérést követel

Álex Márquezt hosszú körös büntetéssel sújtották a Japán Nagydíj 1. körében okozott balesetért. A 28 éves motoros a sajátja mellett Joan Mir versenyét tette tönkre, amiért a gyári Honda pilótája bocsánatkérést várt.

Magát a rajtot megúszta a MotoGP mezőnye a Japán Nagydíj főfutamán, ám így is már az nyitókörben bekövetkezett az első baleset. Ennek ráadásul ketten is áldozatául estek, ugyanis a 12-es kanyarban Álex Márquez és Joan Mir akadtak össze. A Gresini versenyzője hátulról nekiment honfitársának, és azonnal elesett, míg utóbbi talán továbbmehetett volna, de mivel a Ducati beakadt a Hondába, nem volt esélye megúszni, és ő is a kavicságyban kötött ki.

Martín nagyot mentett, de győzelmével Bagnaia tovább csökkentette összetettbeli hátrányát

Első ránézésre egyértelműen Márquez hibázott, és ezt a sportfelügyelők is így látták. A leintés után ugyanis hosszú körös büntetéssel sújtották az idősebbik spanyol versenyzőt, mivel egyébként ez volt az első ilyen jellegű kihágása a szezonban. A döntéshozók kiemelték, hogy mindez az Ausztrál Nagydíj főfutamára vonatkozik, és csak akkor viszi tovább, ha az ebben az incidensben összeszedett sérülés miatt nem tud elindulni Phillip Islanden, de erről nincs szó.

A tizenegyes kanyarban megelőztem Álex Márquezt – ecsetelte a történteket Mir. – Szélesre ment, én pedig kihasználtam a lehetőséget, és elmentem mellette. Aztán irányt váltottunk, és amikor én a tizenkettes kanyar közepén voltam, ő keményen eltalált hátulról. A motorja beszorult az [én gépem] ülése és lengőkarja közé, én pedig egyenesen a kavicságyba mentem. Hihetetlen, őrület, ami történt. Szerintem szükség van egy bocsánatkérésre. Amikor az ember tönkreteszi a másik versenyét, akkor azt akarom, hogy kérjen bocsánatot, ha tényleg úgy érzi.”

Az ifjabbik Márqueznek nem ez volt az első hasonló esete az idényben, bár a korábbi azért ennyire nem volt egyértelmű, és azt meg is úszta büntetés nélkül. Az Aragóniai Nagydíjon Francesco Bagnaiával csatázott a harmadik helyért, amikor összeakadtak, és meglehetősen veszélyes módon elestek. Mir ezt az incidenst is megemlítette.

Normális, hogy dühös vagyok, nem ez az első alkalom, hogy ilyesmibe keveredik – fogalmazott 2020 MotoGP-világbajnoka. – Az akció hasonló volt ahhoz, ami Aragóniában történt Peccóval. Nem teljesen ugyanolyan, mivel én egyértelműen elöl voltam, Pecco pedig megpróbált előzni, de [Márquez] motorja ugyanott akadt be. Őrület.”

Mir hozzátette, hogy a sportfelügyelők „alszanak”, de akkor még nemhogy a büntetésről nem tudott, de arról sem, hogy vizsgálják az esetet, így ez a megjegyzése már nem releváns. Márquez a Gresini sajtóközleményében elismerte, hogy hibázott, és kijelentette, hogy bocsánatot kért honfitársától. A döntéshozók tevékenységére pedig ő is tett egy megjegyzést. „Hét nappal ezelőtt egy másik versenyző engem talált el ugyanígy, és semmi nem történt – mondta. – Ez azt mutatja, hogy a szabályok nem mindenkire egyformán vonatkoznak, de ez van.”

Bár a sportfelügyelők következetlenségét népszerű dolog elővenni, és sokszor jogos is, az ötszörös MotoGP-dobogósnak ezúttal aligha van igaza. Márquez a múlt heti Indonéz Nagydíjon történt tömegbukásra gondolt, melynek során Jack Miller elesett, és három másik pilótát is magával vitt, köztük őt is. Ám fontos kiemelni, hogy az ausztrál motoros csak közvetetten volt felelős a többiek kihullásáért, hiszen magától bukott, onnantól kezdve pedig nyilvánvalóan nem tudta irányítani a motort, míg Márquez és Mir esését az okozta, hogy előbbi nekiment utóbbinak. Ennélfogva a két esetet nem lehet ilyen módon párhuzamba állítani.