back to top
2024. október 07. 20:24
KezdőlapMotoGP„Majdnem elsírtam magam” – így búcsúzott el a japán közönségtől Nakagami (videók)

„Majdnem elsírtam magam” – így búcsúzott el a japán közönségtől Nakagami (videók)

Nakagami Takaaki elárulta, a többiekétől eltérő döntése jól sült el utolsó hazai futamán, amelyet a MotoGP állandó versenyzőjeként teljesített. A japán motoros mindent beleadott, hogy örömet szerezzen szurkolóinak, hogy aztán elöntsék az érzelmek.

Különleges fordulóhoz érkezett Nakagami Takaaki az előző hétvégén, hiszen a MotoGP állandó versenyzőjeként utoljára szerepelt a Japán Nagydíjon, vagyis saját honfitársai előtt. A hétvége eleje viszont nem sikerült jól az LCR motorosának: az időmérőn csupán a beugró, illetve szabadkártyás pilótákat, Lorenzo Savadorit és Remy Gardnert tudta felülmúlni, a sprinten pedig saját csapattársa, Johann Zarco ütötte ki.

A vasárnapi főfutamon azonban összejött a szép búcsú. A 32 éves versenyző a mezőnyből egyedüliként a lágy hátsó gumi mellett tette le a voksát, de a hajrában nemhogy nem esett vissza, hanem még előznie is sikerült, sőt, csupán 2,561 másodperccel kapott ki a kilencedik Aleix Espargarótól. Ez a tizenharmadik pozíciót jelentette számára, amivel ugyan nem érte el legjobb motegi királykategóriás eredményét, de pontszerzéssel örvendeztette meg a hazai közönséget.

Martín nagyot mentett, de győzelmével Bagnaia tovább csökkentette összetettbeli hátrányát

Rendkívül érzelmes verseny volt – nyilatkozta. – Nagyon élveztem, és a legjobbamat akartam nyújtani a szurkolóimnak. Tudtam, hogy a rajtrács végéről indulva nincs vesztenivalóm, és mindig jó érzés pontokat szerezni. A végéig a legjobbamat adtam. Ha van még két kör, talán el tudtam volna kapni a [következő] bolyt. Ugyanakkor így is élveztem a futam végét, nagyon büszke vagyok magamra. A lágy hátsó kockázatos volt, de remekül menedzseltem. Jó döntésnek bizonyult. Kiegyensúlyozott tudtam maradni, és a verseny legvégén még hoztam is néhány tizedet, ezért tudtam utolérni az előttem lévő bolyt.”

Bár Zarco mögött nőtt a hátránya a márkán belüli elsőségért folytatott küzdelemben, Nakagami a gyári Hondák előtt növelte előnyét, ahogyan Álex Rinsszel és Augusto Fernándezzel szemben is. A japán motorost azonban aligha ez foglalkoztatta a leintés után, sokkal inkább meg akarta élni a levezető kör perceit, majd uralkodnia kellett az érzelmein.

Soha nem fogom elfelejteni ezt a napot – folytatta. – A levezető kör nagyon jó érzés volt. Mindenkinek szeretném megköszönni a támogatást. Minden egyes kanyarban láttam a rajongókat, és úgy éreztem, hogy »talán ez lesz az utolsó, az utolsó levezető kör«. Ismétlem, büszke vagyok magamra, a legjobbamat nyújtottam, úgyhogy számomra ez nagyon különleges vasárnap volt. Amikor visszatértem a bokszba, láttam az egész csapatomat, és majdnem elsírtam magam.”

Később egyébként Nakagaminak külön is szerveztek egy eseményt a rendezők, ahol el tudott köszönni szurkolóitól. Persze kérdés, hogy a búcsú valójában végleges-e. Arra nincs reális esély, hogy a pályafutását minden bizonnyal MotoGP-dobogó nélkül záró versenyző visszatérjen az állandó mezőnybe, arra viszont annál inkább, hogy jövőre szabadkártyát kapjon. Erre pedig aligha létezik alkalmasabb helyszín Moteginél.