back to top
2024. október 07. 22:30
KezdőlapMotoGPBastianini négy kerékre vált, egy legendás korszak autóját fogja vezetni

Bastianini négy kerékre vált, egy legendás korszak autóját fogja vezetni

Enea Bastianini raliautóba ül a hétvégén a Rallylegend Festival keretében. A gyári Ducati motorosa egy B csoportos Audit fog vezetni.

A Japán Nagydíj után a MotoGP-mezőny tagjainak egy hétvége erejéig lesz idejük pihenni a két tripla forduló között. Bár legközelebb Phillip Island fogadja a mezőnyt, az időeltolódás ellenére többen is hazatérnek Európába. Így tesz például Francesco Bagnaia és Marc Márquez, ahogyan Enea Bastianini is, aki négy kerékre fog váltani.

A 26 éves pilóta ugyanis elfogadta a meghívást, és részt vesz a Rallylegend Festivalon. Idén már a huszonkettedik alkalommal fogják megtartani a rendezvényt, egészen pontosan október 10-e és 13-a között. A helyszín San Marino lesz, vagyis Bastianini akár szülővárosába is ellátogathat, hiszen a miniállam mindössze 23 kilométerre található Riminitől.

A hétszeres MotoGP-futamgyőztes a ralizás híres-hírhedt korszakának egyik képviselőjét fogja vezetni, hiszen egy Audi Quattro S1-es volánja mögé fog beülni. A kocsi a B csoportos szabályrendszer szerint épült, amelyet sokan a ralizás aranykorszakának tartanak, de az erős gépek számos súlyos balesetet hoztak.

Ami az autó paramétereit illeti, a 2,1 literes turbómotornak köszönhetően a teljesítmény a 450 lóerőt is elérheti. Az Audi Quattro S1-es az 1984-es rali-világbajnokság, azaz WRC szezonjának végén debütált. A következő idényben pedig már állandó jelleggel a pályán volt, és végül a konstruktőri bajnokság második helyét hozta meg a német márkának.

Nem véletlen, hogy Bastianini pont Audit fog vezetni, hiszen mind a négykarikás vállalatot, mind az egyébként a Lamborghinihez tartozó Ducatit a Volkswagen Csoport birtokolja. Az olasz versenyző egyébként a Lamborghini teszt- és fejlesztőpilótájával, a San Marinó-i Emanuele Zonzinivel fog egy autóban ülni, és felváltva fognak vezetni.

Bastianini nem az első versenyző a MotoGP jelenlegi mezőnyéből, aki belekóstolt a ralizásba. Franco Morbidelli részt vett a rali-világbajnokság 2020-as évadának szezonzáróján, a Monza Rallyn. A jelenleg a Pramacot erősítő motoros harminckilencedik lett a Rally2-es kategóriában egy Hyundai i20 N-t vezetve. Mentora, Valentino Rossi pedig hét alkalommal is megnyerte a Monza Rally Show-t, és három WRC-fordulón is ott volt.