back to top
2024. október 08. 18:33
KezdőlapMoto3Marc Márquez „szerelmes” a rekordját beállító világbajnokba, egyvalamitől mindenkit óva int

Marc Márquez „szerelmes” a rekordját beállító világbajnokba, egyvalamitől mindenkit óva int

Marc Márquez elárulta, elsősorban a személyisége és a hozzáállása miatt imádja a Moto3-as világbajnokságot vasárnap bebiztosító David Alonsót. A Gresini versenyzője azt üzente a közvéleménynek, hogy a nagyon ígéretes eredmények ellenére ne tegyenek túl nagy nyomást a kolumbiai motorosra.

A három „klasszikus” kategóriát figyelembe véve, vagyis a már lezárult MotoE-t nem számítva a második világbajnoki cím is elkelt a gyorsaságimotoros-vb idei szezonjában. Azok után, hogy a Ducati már az Emilia-romagnai Nagydíjon bebiztosította zsinórban ötödik konstruktőri győzelmét a MotoGP-ben, Motegiben David Alonso megszerezte a Moto3 egyéni elsőségét.

Ortolá próbálkozása bukással zárult, Alonso győzelemmel lett a Moto3 idei világbajnoka

A 18 éves motoros rendkívül meggyőző teljesítményt nyújtott, hiszen az eddigi tizenhat versenyből tízet megnyert. Ezzel beállította a legkisebb kategória rekordját, hiszen Fausto Gresini 1987-ben, Marc Márquez 2010-ben, Joan Mir pedig 2016-ban szintén ennyiszer diadalmaskodott. Közülük a pont a Gresini csapatát erősítő nyolcszoros világbajnok az, aki köztudottan kedveli Alonsót, és ennek most is hangot adott.

Imádom – jelentette ki. – Szerelmes vagyok Davidba, különösen azért kedvelem őt, mert megvan a karizmája, és talpraesett. Csak dolgozik, és állandóan azt kérdezi, hogy mit tudna jobban csinálni. Odajön hozzám, én pedig próbálok neki tanácsokat adni. Szóval megérdemli, most pedig élveznie kell, hiszen egy világbajnok, egy Moto3-as világbajnok.”

Ugyanakkor messze nem minden 125 köbcentis, illetve Moto3-as világbajnok pályafutása alakult ideálisan a későbbiekben. A MotoGP 2002-es kezdetétől a már királykategóriáig eljutó Pedro Acosta 2021-es sikeréig tartó időszakot vizsgálva (az utána következőknek még adjuk meg az esélyt) heten is megrekedtek a 250-es, illetve Moto2-es géposztályban, és a legmagasabb kategóriába már nem jutottak el. Éppen ezért Márquez óva inti attól a közvéleményt, hogy óriási elvárásokat támasszon Alonsóval szemben.

Ne tegyenek túl nagy nyomást a gyerekre – üzent minden bizonnyal az Aspar-versenyző környezetének, a médiának és a rajongóknak egyaránt. – Jövőre a Moto2-be fog felmenni, ahol még el fog követni hibákat, mert ez a normális. Időre lesz szüksége, meglátjuk. Remélem és kívánom neki, hogy a jövőben egy nagy bajnok legyen.”

Esés a minimotorral, gratuláció a legnagyobbaktól – így ünnepelték Alonso vb-címét (videók)

Márquez és Alonso már többször is edzettek egymással, így a 31 éves motoros nem a levegőbe beszélt. Az viszont kérdés, hogy lesz-e lehetőségük versenyezni egymás ellen. Reálisan nézve Alonso minimum két évet el fog tölteni a Moto2-ben, vagyis legkorábban az új technikai korszak első évében, 2027-ben mutatkozhat be a királykategóriában. A spanyol pilóta addigra már 34. életévét is betölti, és korábban elmondta, nem biztos benne, hogy ekkor még a mezőny tagja lesz.