back to top
2024. október 09. 20:14
KezdőlapMoto2Tisztelegni akart a rendezők előtt, csapatának főszponzora kirúgatná az újdonsült futamgyőztest

Tisztelegni akart a rendezők előtt, csapatának főszponzora kirúgatná az újdonsült futamgyőztest

Manuel González kirúgását követeli a Gresini Moto2-es csapatának főszponzora, a QJ Motor. A Japán Nagydíjat megnyerő spanyol versenyző egy olyan fejpántot viselt, amellyel tisztelegni akart a rendező ország előtt, de a kínaiak egészen másként tekintenek a ruhadarabra a második világháborúban történtek miatt.

Manuel Gonzáleznél megtört a jég, ugyanis megnyerte a Japán Nagydíjat, amivel első győzelmét aratta a gyorsaságimotoros-világbajnokságon. A 22 éves versenyző néhány ellenfelével együtt szembement a többséggel, és a piros zászlós megszakítás után esőgumik helyett száraz pályára alkalmas abroncsokkal tért vissza a pályára. Mivel a körülmények neki kedveztek, a rosszul választó riválisait könnyedén meg tudta előzni, majd a bajnoki listavezető Ogura Ajt is utolérte, hogy aztán elmenjen mellette, és elsőként lássa meg a kockás zászlót.

Azonban kiderült, hogy González nem csak jó döntést hozott aznap, ugyanis a Gresini Moto2-es csapatának főszponzora a kirúgását követeli. Ennek semmi köze magához a versenyhez és az ott nyújtott teljesítményéhez, ahhoz viszont annál inkább, hogy a futam előtt egy hacsimakit, vagyis egy tradicionális japán fejpántot viselt.

A hagyományos ruhadarab még a szamuráj korszakból származik, amivel még senkinek nem is lenne baja. Azonban a második világháborúban a japán hadsereg is széles körben használta, különösen az öngyilkosságot elkövető kamikazepilóták. Az ország még két évvel a klasszikus értelemben vett világégés előtt megszállta Kínát, és a történészek szerint ez volt az egyik legbrutálisabb hadszíntér, hiszen mintegy 20 millió kínai lakos vesztette életét.

González nyerte a legnagyobbat a remek döntésen az eső után, Ogura közel a vb-címhez a Moto2-ben

Persze Japán nem csak Kínával állt hadban, ennek ellenére a nyugati világban a hacsimakit a harcművészetekhez társítják, és számos japán sportoló fején látható. Kínában viszont egészen más jelentéssel bír, ezért a kínai QJ Motor González azonnali menesztését követeli. Még úgy is, hogy tisztában vannak vele, hogy a spanyol motorosban semmilyen rosszindulat nem volt.

Bár ez nem egy szándékos cselekedet volt, hiszen európaiként nem érti a kínai történelmet, ez a viselkedés megsértette a kínai versenyzők és a kínai nép nemzeti érzéseit – áll a közleményben. – Az eset után a Qianjiang Motorcycle rögtön komoly tárgyalásokat kezdeményezett partnerével, a Gresini csapatával, követelve, hogy azonnal távolítsák el az ezzel kapcsolatos képeket és videós tartalmakat, és az istálló azonnali hatállyal szüntesse meg a versenyzővel való együttműködését.”

A The-Race.com megkereste a Gresini csapatát, ám az olasz istálló egyelőre nem kommentálta a fejleményeket. Győzelmének köszönhetően González 153 pontnál jár, és a bajnokság hatodik helyét foglalja el, és a utolsó négy fordulóban még a második pozíciót is megszerezhetné. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a hátralévő futamokon rajthoz tud állni.