szombat, október 12, 2024
KezdőlapMotoGP„Bűncselekménnyel ért fel” a szervezők tevékenysége – megszólalt az elhunyt Salvadori édesapja

„Bűncselekménnyel ért fel” a szervezők tevékenysége – megszólalt az elhunyt Salvadori édesapja

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Luca Salvadori tragikus halála óta először szólalt meg édesapja, Maurizio. Az egyébként csapattulajdonosként tevékenykedő üzletember először egy nehéz erkölcsi kérdésben kért tanácsot, majd leszögezte, nem hagyja, hogy fia tragédiája hiábavaló legyen.

Tragikus baleset rázta meg a motorsport-társadalmat szeptember elején: versenybalesetben életét vesztette a korábban a Supersport-világbajnokság és a MotoE mezőnyében is megforduló Luca Salvadori. Az olasz versenyző egy németországi futamon indult, amikor egyik ellenfelével együtt nagyot bukott, majd a kórházban belehalt sérüléseibe.

Versenybalesetben elhunyt a tartalomgyártóként is népszerű pilóta, Luca Salvadori

- Advertisement -

Édesapja, a formaautózás utánpótlás-sorozataiból ismert Trident Motorsport alapítója és tulajdonosa, Maurizio Salvadori először szólalt meg a történtek óta. Mindezt a tartalomgyártóként is népszerű fia YouTube-csatornáján tette meg, amiért furcsán érezte magát. „Kicsit zavarban vagyok, hogy behatolok oda, ami Luca területe, vagy ami az övé volt – kezdte. – Én olyan ember vagyok, aki a kamerák mögött szokott dolgozni, és konkrétan ez az első alkalom, hogy a YouTube-on beszélek.”

A tragédia után a motorsport szereplői egy emberként rótták le tiszteletüket az ifjabbik Salvadori előtt, és számos prominens személy megemlékezett róla, élükön talán a MotoGP címvédőjével, Francesco Bagnaiával. Persze a történtek nemcsak őket rázták meg, hanem a szurkolókat is. Maurizio Salvadori pedig most megköszönte a rengeteg kedves szót.

A MotoGP mezőnye is megemlékezik Luca Salvadoriról, akinek testét még nem szállították haza

 

Megvan az oka, hogy miért teszem ezt – folytatta. – Először is kötelességemnek érzem, hogy mindenkinek megköszönjem a támogatást, amit kaptam, amit Luca kapott, a több ezer üzenetet, amelyek többsége ismeretlenektől jött, és amelyek nagy vigaszt jelentettek. Ennek köszönhetően már más nézőpontból látom a számok jelentését.”

Hogy mit értett számok alatt? Nos, elsősorban alighanem a feliratkozók számára és az összes megtekintésre gondolt. Előbbi cikkünk írásának pillanatában több mint 620 ezer, utóbbi pedig meghaladta a 215 milliót. Maurizio Salvadori korábban azt gondolta, hogy ezek fia sikerét jelzik, de most már úgy látja, hogy ez több ennél. „Ezek a számok embereket jelentenek, egy nagy közösséget alkotnak – fogalmazott. – Ezt egy nagy, jó emberekből álló családnak is tekinthetjük, amelyet Lucának, nem tudom, hogyan, de sikerült egyesítenie.”

Luca Salvadori rendszeresen gyártotta a videókat YouTube-ra, és előfordult, hogy egy kész anyagot nem azonnal publikált, hanem valamikor később. Most is ez volt a terve, hiszen halálának pillanatában több kész vagy félkész videója is volt, amelyeket a nagyközönség nem láthatott. Édesapja pedig ezen a ponton válaszúthoz érkezett.

Nehéz döntéseket kell meghozni – jelentette ki. – Egyrészt ott van a lehetőség, másrészt a magánélet, sőt, azt mondanám, hogy az etika, harmadrészt pedig az a tényező, amelyet Luca akarataként lehet értelmezni. Két, Luca által már elkészített videóra gondolok, amelyeket nem tudom, hogy közzétegyem-e, valamint egy másik, félkész videóra, amely a Cremonában megnyert futamát mutatja be. Ezt azok az emberek fejezhetnék be, akik mindig is vele dolgoztak.”

Ahogyan ezekből a mondatokból kiderült, Maurizio Salvadori súlyos erkölcsi dilemma előtt áll, amire aligha létezik tökéletes válasz. Éppen ezért nem egyedül akar dönteni, hanem fia követőitől kért tanácsot. „Nem érzem magamat képesnek arra, hogy egyedül döntsek, és szeretnék visszajelzéseket kérni tőletek, hogy aztán meghozhassam a végső döntést” – üzent a nézőknek.

E videó létrejöttének azonban nem ez volt az egyetlen oka, sőt, talán nem is a fő oka. Maurizio Salvadori ugyanis a baleset kapcsán adódó kérdésekre is kitért. A tragédia pontos részletei nem ismertek a nagyközönség számára, hiszen az erről készült felvételek a jelenleg is zajló vizsgálat miatt egyelőre nem nyilvánosak.

Sokan kérdeztétek tőlem, hogyan történhetett ilyen baleset. Két motor ekkora sebességnél történő összeérése, amelynek során az egyik pilóta highside-ot szenved el, halálos következményekkel jár – vélekedett, majd jött egy súlyos állítás. – Kötelességemnek érzem elmondani, hogy a kanyar külső ívén található falat bűncselekménnyel felérő módon helyezték fel.”

Hozzátette, ezzel a kijelentésével nem hibást akar találni, de szerinte muszáj beszélni a biztonságról „Nem olyan apa vagyok, aki felelőst akar keresni a fia haláláért, de a biztonság kérdését előre kell mozdítani – szögezte le. – A versenypályán, illetve közúton zajló versenyzésnek különböző kockázatai vannak, de ez nem mentesíti a szervezőket, hogy mindent megtegyenek a legmagasabb szintű biztonság érdekében.”

A motorsport számos szakágában fordultak már elő halálos balesetek, és természetesen ezek mindegyike hatalmas veszteség, legyen bárki is az áldozat. Ezekből ugyanakkor a legtöbb esetben okulni is lehet, és megakadályozni, hogy a későbbiekben újból bekövetkezzen. Maurizio Salvadori is arra „esküdött fel”, hogy fia elvesztése ne legyen teljesen hiábavaló.

A biztonság egy tudomány, ebben nem lehet improvizálni – hangsúlyozta. – Mostantól ez lesz a küldetésem, azzal az egyetlen céllal, hogy a jövőben ne fordulhasson elő ilyesmi, mert ezen a futamon nem tették meg azt, amit kellett volna. Beszéltem néhány pilótával, akik fontolgatják, hogy abbahagyják a versenyzést, mert nem lehet játszani az egészséges lelkesedéstől motivált, de magukat teljesen inkompetens szervezetekre bízó motorosok életével.”

Megható beszéd, ég felé tartott sisakok – eltemették Luca Salvadorit

- Advertisement -