back to top
2024. október 12. 18:32
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu későn „ébredt", de így is övé a pole, Bautista nehéz helyzetben...

Razgatlıoğlu későn „ébredt”, de így is övé a pole, Bautista nehéz helyzetben a bukása után Estorilban

Toprak Razgatlıoğlu szerezte meg a pole pozíciót a Superbike-vb estorili Superpole-ján, annak ellenére, hogy csak a vége felé iratkozott fel az eredményjelzőre a nedves pályán. Mellőle Danilo Petrucci és Jonathan Rea indulhatnak, Nicolò Bulega az ötödik, míg a hajrában bukó Álvaro Bautista csak tizenegyedik lett.

Magyar idő szerint délben rendezték meg a Superbike-világbajnokság estorili fordulójának Superpole-ját. A pénteki szabadedzéseken Toprak Razgatlıoğlu végzett az élen, míg a szombati gyakorláson Jonathan Rea motorozta a legjobb időt, ám ennek a mostoha időjárás miatt nem sok jelentősége volt. A kvalifikáció előtt nem esett az eső, ám az aszfalt még nedves volt, ráadásul a szél is meglehetősen erősen fújt.

Bulega el tudja halasztani Razgatlıoğlu bajnoki címét a beugró helyszínen? – hétvégi menetrend

Az első mért kört Danilo Petrucci futotta meg, a Barni versenyzője 1:54.901 másodperccel kezdett. Ez a második helyre volt elég az első próbálkozások után, hiszen Rea 602 ezredmásodperccel gyorsabb volt nála. Alex Lowes nem sokkal később a 8-as kanyarban bukott, miután a csúnya highside-ot elkerülte, de az esést nem, így nagyon nehéz helyzetbe került.

Razgatlıoğlunak féltávnál még nem volt mért ideje, ugyanis hiába volt jó körön, elvette. Ekkor továbbra is Rea vezetett, Axel Bassani viszont bejött a második helyre. Ezt követően a Yamaha pilótája 1:53.366-ra módosította a legjobb időt, 1,086 másodperccel megelőzve az időközben Bassanit felülmúló Álvaro Bautistát. Utóbbi csapattársa, Nicolò Bulega csak a kilencedik pozíciót foglalta el.

A Superpole utolsó harmadának elején Michael van der Mark 375 ezredes hátránnyal feljött a második helyre, Bassani pedig szintén visszaelőzte Bautistát, Bulega pedig felzárkózott az ötödik pozícióba. Azonban nem nekik, hanem Petruccinak sikerült felülmúlnia Rea idejét: az olasz motoros 726 ezreddel volt gyorsabb a hatszoros világbajnoknál.

Az utolsó percekben Bulega feljött a harmadik pozícióba, Razgatlıoğlu pedig a negyedikbe. Nem sokkal később Bautista bukott, így, de vissza tudott térni a pályára. Razgatlıoğlu 111 ezredes lemaradással fellépett a második pozícióba, Rea pedig a legvégén javított, de maradt a harmadik. A török versenyzőnek aztán volt még egy dobása, és 1:52.430 másodperccel átvette a vezetést. Petrucci próbált válaszolni, de egy hibának köszönhetően csak annyit ért el, hogy 82 ezredre csökkentette hátrányát, így a gyári BMW motorosáé lett a pole pozíció. Rea maradt a harmadik, Andrea Locatelli feljött a negyedik helyre, mellőle Bulega, valamint Van der Mark rajtolhat. Bautista végül csak tizenegyedik lett, így az sem kizárt, hogy már az első futamon elveszíti a matematikai esélyét a címvédésre.

A Superbike-vb estorili Superpole-jának végeredménye