back to top
2024. október 12. 22:18
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu kockázatvállalása bejött, Lecuona nem volt biztos benne, hogy megvan-e a dobogó

Razgatlıoğlu kockázatvállalása bejött, Lecuona nem volt biztos benne, hogy megvan-e a dobogó

Toprak Razgatlıoğlu ezúttal „orvosi vizsgálaton” esett át ünneplés gyanánt, majd elárulta, kockáztatott a gumiválasztással a Superbike-vb első estorili futama előtt. Nicolò Bulega szerint kihozta a maximumot a versenyéből, míg Iker Lecuona elsírta magát, miután megbizonyosodott róla, hogy két és fél év után ismét dobogóra állhat.

Eseménydúsan alakult a Superbike-világbajnokság estorili hétvégéjének első futama. A pole pozícióból induló Toprak Razgatlıoğlu az első kanyarban visszaesett a negyedik helyre, ezután viszont erődemonstrációt tartott, és közel 10 másodperces előnnyel nyert. Mellette Nicolò Bulega, valamint Iker Lecuona állhatott a dobogón, miután kihasználták az előttük történt bukásokat.

Razgatlıoğlu a rossz kezdés után is agyonverte a mezőnyt, Bautista végleg kiszállt a bajnoki csatából

A gyári BMW versenyzője ezzel 44 egységre növelte előnyét a pontversenyben, ráadásul most már matematikailag is csak Bulega előzheti meg, ugyanis Álvaro Bautista elesett, és nem szerzett pontot. A török motoros először nyert futamot, amióta visszatért sérüléséből, amit stílszerűen egy orvosi vizsgálat imitálásával ünnepeltek meg. Ezután pedig elmondta, hogy a gumiválasztásában volt némi rizikó.

Először is el kell mondanom, hogy kockáztattam, mert a nullás gumit használtam, amelyet szerintem senki nem tett fel – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Azonban a futamon jól működött, mert remek tempóm volt, és csak erre koncentráltam. Ismét nyertem, ami számomra elképesztő, és nagyon boldog vagyok, annál is inkább, mert látom, hogy a csapat is örül. Holnapra egyvalamiben javulnunk kell, és további két futamgyőzelemért fogok harcolni. Mindenki kőkeményen dolgozik, én pedig erősebben tértem vissza. Holnap meglátjuk, ismét a legjobbamat fogom nyújtani.”

Razgatlıoğlu akár már a vasárnapi második futam után bebiztosíthatja vb-címét, de ebben a tekintetben nem a saját kezében van a sorsa. Bulega ugyanis nagyot mentett, miután a Superpole-on csak ötödik lett, majd Jonathan Rea kiterelte őt a kavicságyba, így visszaesett a nyolcadik pozícióba. Ezt követően viszont felzárkózott a harmadik helyre, amelyből Bautista bukása miatt hamarosan második lett. Az olasz motoros ezúttal a szokásosnál valamivel bővebben értékelt.

Ez volt az első pályaesemény teljesen száraz körülmények között, úgyhogy az első körökben le kellett tapogatnom valamit a motoromon – kezdte Bulega, aki a Superbike-vb pilótájaként először versenyez Estorilban. – Nem volt rossz, hiszen nagyszerűen visszazárkóztam, miután Johnny a kettes kanyarban kiszorított. Utána nyugodt maradtam, és próbáltam visszajönni. Toprak ma… Nem ma, hanem mindig, de ma is rendkívül gyors volt, és a második hely volt a legjobb eredmény, amelyet ma elérhettem.”

Razgatlıoğlu győzelme és Bulega második helye már-már megszokottnak számít, Iker Lecuona harmadik pozíciója viszont cseppet sem. A spanyol versenyző csupán a tizennegyedik helyet szerezte meg a kvalifikáción, a futamon viszont kiváló tempót produkált, és mivel sokan elestek előtte, felállhatott a pódiumra. A Honda ezzel a 2023-as indonéziai forduló óta először szerzett dobogót, míg Lecuona legutóbbi dobogójáig további egy évet kell visszamenni: a 24 esztendős motoros a 2022-es asseni hétvégén ért célba utoljára az első háromban.

Megmondom őszintén, először ünnepeltem, de a hármas kanyarban azt mondtam magamban, hogy »b*szki, most harmadik vagy negyedik vagyok nem tudom« – idézte fel az idegőrlő pillanatokat. – Amikor viszont beértem a bokszba, elsírtam magam. Nagyon nehéz évem van, néha még azon is elgondolkodtam, hogy nem vagyok elég jó ahhoz, hogy itt legyek. Sok sérülésem volt, a jó és a rossz dolgok váltakoztak. A legutóbbi versenyeken viszont rendkívül keményen dolgoztunk, és végre megvolt a tempónk ahhoz, hogy a dobogóért harcoljunk. Szeretnék köszönetet mondani a családomnak, a buborékomnak. Meg kell említenem a barátaimat, a barátnőmet, mindenkit, aki végig támogatott. Emellett persze az összes spanyolt, az egész családot, a csapatomat, a versenymérnökömet, nagyon jó munkát végeztek, ahogyan a szerelők is. Köszönöm, hogy továbbra is hisztek bennem, és reméljük, nem ez volt az utolsó.”