back to top
2024. október 16. 14:19
KezdőlapSuperbikeRazgatlıoğlu fölényes győzelmet aratott, Bulega egy második hellyel tartotta életben a bajnoki...

Razgatlıoğlu fölényes győzelmet aratott, Bulega egy második hellyel tartotta életben a bajnoki reményeit

Toprak Razgatlıoğlu domináns győzelmet aratott a második estorili futamon, mögötte Nicolò Bulega és Álvaro Bautista ért célba. A török versenyző ezzel 46 pontra növelte az előnyét a tabellán, de még nem biztosította be magának a bajnoki címet. Danilo Petrucci viszont a hetedik hellyel megszerezte a trófeát a független pilóták külön értékelésében.

A szokásoknak megfelelően a második futammal fejeződött be az estorili forduló a Superbike-világbajnokság mezőnyének. A kimondottan izgalmasan alakuló Superpole verseny eredményének megfelelően Nicolò Bulega indult a pole pozícióból, míg mellette  – az első futamot megnyerő – Toprak Razgatlıoğlu és Álvaro Bautista várta a lámpák kialvását. A török pilótának ezen a viadalon nyílt először lehetősége arra, hogy lezárja a bajnoki versenyfutást. Ahhoz, hogy Razgatlıoğlu bebiztosítsa a címet, a győzelme esetén Bulega legfeljebb tizenkettediként zárhatott.

Bulega hihetetlen hajrával verte meg Razgatlıoğlut, az újonc történelmi győzelmet aratott Estorilban

A legjobb rajtot ezúttal Bautista és Andrea Locatelli vette, akik az első, illetve a második helyen fordultak el az 1-es kanyarban. Razgatlıoğlu egy időre megelőzte ugyan Bulegát, de az újonc rövidesen ismét elment mellette, így átvett a harmadik helyet.

Razgatlıoğlut aztán Jonathan Rea is átugrotta, így a listavezető lecsúszott az ötödik helyre. Eközben előbb Alex, majd Sam Lowes is bukott, később pedig Tarran Mackenzie is elesett.

A futam eleji felvillanás után a Yamaha pilótái kissé tempót veszítettek, így szinte egyszerre Bulega elment Locatelli mellett, Razgatlıoğlu pedig Rea-t előzte, sőt az alanyai motoros aztán a harmadik helyet is átvette. Az iwataiak gyári duójára ezután felzárkózott Iker Lecuona, akit Danilo Petrucci már több mint másfél másodperces hátrányból követett. Eközben Garrett Gerloff kiesett a versenyből egy technikai probléma miatt.

Razgatlıoğlu a futam negyedéhez érve összeszedte magát, és elkezdett folyamatosan gyorsulni. Rövidesen aztán utolérte Bulegát, akit aztán elég könnyedén meg is előzött.

Ráadásul Razgatlıoğlunak ez nem volt elég, hiszen Bautistát is üldözőbe vette. 15 körrel a leintés előtt aztán oda is ért mögé, majd a 6-os kanyarban hibázott egy kisebbet a címvédő, így a BMW versenyzője átvette a vezetést, és elkezdett távolodni a mezőny többi részétől.

Bautistát rövidesen Bulega is megelőzte, de aztán a szurkolói egy hajmeresztő jelenetnek lehettek szemtanúi. Az újoncnak hatalmasat kellett mentenie, ami miatt teljesen leszakadt Razgatlıoğluról, rövid időn belül már nagyjából 3 másodperc volt köztük a különbség.

Eközben mind Locatelli, mind a nagyon jó tempót diktáló Lecuona bukott, a negyedik helyet így Rea vette át. Mögötte ekkor Michael van der Mark, Andrea Iannone, Xavi Vierge és Danilo Petrucci haladt. Tito Rabat pedig egy technikai probléma miatt kigurult a bokszutcába.

Razgatlıoğlu folyamatosan gyorsabb tudott lenni az üldözőinél, így az utolsó körökre már több mint 5 és fél másodperccel vezetett Bulega előtt. Az olasz pilótát viszont közvetlen közelről követte a csapattársa, de érdemben nem támadta. Rea negyedik helyét senki sem veszélyeztette, de az ötödik pozícióért van der Mark és Iannone vívott egy parázs csatát, amiből a holland motoros jött ki győztesen.

Végül innen már semmi és senki sem veszélyeztette Razgatlıoğlu győzelmét, aki így az idei tizenhetedik diadalát aratta. Mögötte Bulega ért célba, akinek így 46 pontra nőtt a hátránya a tabellán. Bautista hozott egy újabb harmadik helyet, mögötte pedig a van der Mark, Vierge, Petrucci sorrend alakult ki. A Barni Racing versenyzője ezzel a hetedik hellyel bebiztosította a bajnoki címét a független pilóták külön értékelésében. A legjobb tízet Iannone, Michael Ruben Rinaldi és Axel Bassani tette teljessé.