back to top
2024. október 16. 14:25
KezdőlapMotoGPPedrosa elmondta, szerinte mi a leghatékonyabb fegyver Bagnaia ellen

Pedrosa elmondta, szerinte mi a leghatékonyabb fegyver Bagnaia ellen

Dani Pedrosa úgy véli, az ellenfeleknek nem szabad hagyniuk, hogy Francesco Bagnaia a saját versenyét fussa, máskülönben nagyon nehéz megverni őt. A KTM tesztpilótája szerint Marc Márquez ebben jó lehet majd az olasz motoros csapattársaként.

Négy forduló van hátra a MotoGP idei szezonjából, és továbbra is megjósolhatatlan, hogy ki nyeri a 2024-es egyéni világbajnoki címet. Az már lényegében eldőlt, hogy elsőség a tavalyi szezonhoz hasonlóan idén is Francesco Bagnaia és Jorge Martín között dől el, közöttük viszont minimális a pontkülönbség, ráadásul mindketten hullámzóan teljesítenek.

Jelenleg 10 egységgel a spanyol versenyző vezet, de az előző futamhétvégén a címvédő nyújtott meggyőzőbb teljesítményt. A Japán Nagydíjon ugyanis hamar élre állt, és onnantól kezdve nem lehetett őt megállítani. A gyári Ducati motorosa jó néhányszor így szerzi meg a győzelmet, éppen ezért a Motegiben szakértőként tevékenykedő Dani Pedrosa úgy véli, azt kell megakadályozni, hogy Bagnaia kényelmes előnyt alakítson ki.

Így áll a MotoGP-tabella a Japán Nagydíj után

Egész évben ezeket a futamokat nézem, és az én pozíciómból nagyon könnyű beszélni – nyilatkozta a KTM tesztpilótája. – Ugyanakkor egyértelmű, hogy az ember nem hagyhatja, hogy Pecco a saját versenyét fussa. Ebben a konkrét esetben Martín a tizenegyedik helyről indulva nem tudott volna jobban teljesíteni. Azonban Bagnaiától egész évben azt látjuk, hogy ilyen versenyeket fut: megszerzi az egy másodperces előnyt, és ezzel kényelmesen elvan. Folyamatosan tartja a ritmust, ehhez nagyon jól felkészített motorral rendelkezik, és jól tudja kezelni a gumikat. Ilyenkor a futam kicsit statikusabbá válik, ahol már az elején kialakulnak a különbségek. Látható, hogy mindenki ugyanúgy motorozik. Néhány körben valaki hoz egy tizedmásodpercet, máskor pedig ugyanennyit veszít. A viadal viszont többé-kevésbé már eldőlt.”

Valóban, Bagnaia az élen rendkívül stabil teljesítményre képes: a Japán Nagydíjon például a közvetítésben is megmutatták, hogy folyamatosan szórta a közel azonos, 1:44 másodperces köridőket. „Az ötödiktől kezdve Pecco összes köre három tizedmásodpercen belül van – jelentette ki Pedrosa. – Egyetlen kanyarban, egyetlen körben sem hibázik. Ezért mondom, hogy az egyik stratégia a Pecco Bagnaia elleni harcban, hogy az ember megzavarja őt.”

Bagnaia összehasonlította Rossi és Lorenzo csatáját a Martínnal vívott párharcával

Amikor viszont nem vezet, a címvédőt meg lehet zavarni, hiszen a szezon során már számos kiesést hozott össze. Ezek közül persze nem mindegyikért lehetett felelőssé tenni, de a főfutamokon történt három nullázásának mindegyikében volt valamennyi szerepe. Pedrosa szerint ilyen téren jövőre még nehezebb dolga lesz, hiszen Marc Márquez csapattársként akár rendszeresen zavaró tényezővé válhat számára.

Az embernek meg kell találnia a módját, hogy kizökkentse őt ebből a koncentráltsági zónából, hogy problémákat okozzon neki – fogalmazott. – Egy Marc Márquez ebben erősebb, mert ha ott van a kerekén, akkor megzavarhatja az ellenfelet, és megakadályozhatja abban, hogy a saját versenyét fussa. Ellenkező esetben Pecco képes a saját tempójában menni, és nagyon nehéz őt megverni.”

Hiába versenyez vele Bagnaia és Martín is, a Ducati nem fejleszti tovább az idei motorját