back to top
2024. október 17. 19:37
KezdőlapMotoGPBagnaia rámutatott, szerinte miben változott meg leginkább Martín az idei szezonra

Bagnaia rámutatott, szerinte miben változott meg leginkább Martín az idei szezonra

Francesco Bagnaia úgy gondolja, Jorge Martín abból a tekintetből változott meg idénre, hogy már a szezon elején is jó teljesítményt tudott nyújtani, és elhitte magáról: bármikor képes nyerni. A címvédő ezután elárulta, hogy a két bajnoki szezonja közül a másodikban jóval felkészültebb volt.

Az előző MotoGP-szezonhoz hasonlóan az idei is főként Francesco Bagnaia és Jorge Martín párharcáról szól. A bajnoki cím sorsa 2023-ban csak az utolsó futamon dőlt el, és az izgalmak szempontjából sok jót ígér, hogy most még szorosabb az állás. Tavaly négy fordulóval az idény vége előtt ugyanis 27, pillanatnyilag – az Ausztrál Nagydíj előtt – viszont csak 10 pont a különbség kettejük közt a tabellán.

Érdekes tényező dobhatja fel Martín és Bagnaia csatáját, eldől a Superbike-vb – hétvégi menetrend

Viszont van egy másik jelentős különbség is: tavaly ilyekor Bagnaia, most pedig Martín áll az élen. A spanyol pilóta tehát idénre feljebb tudta tenni a lécet. A csütörtöki sajtótájékoztatón pont ezért arról kérdezték meg a címvédőt, hogy szerinte riválisa miben változott meg leginkább az előzőről az idei szezonra.

„Azt hiszem, a legnagyobb különbség a tavalyi idényhez képest az, hogy idén sokkal jobban kezdte a szezont – válaszolta Bagnaia. – A pontokat tekintve szinte mindig ő állt az élen. Többé-kevésbé eddig végig vezetett, kivéve Katart, mert ott én nyertem [a főfutamot], aztán Sachsenringet és Spielberget, ahol néhány ponttal én kerültem az élre. Eléggé konzisztens teljesítményt nyújtott, ebben jobb volt, mint én. Hiszen nekünk volt néhány szerencsétlen helyzetünk az összeérésekkel, illetve a motorral kapcsolatos problémákkal.”

„De azt hiszem, hogy amiben [a legtöbbet] fejlődött, az az, hogy most már tisztában van vele, hogy nyerhet, tudja, hogy képes igazán versenyképes lenni – tette hozzá. – És szerintem ez óriási különbséget jelent. Én ezt akkor tapasztaltam meg, amikor megnyertem az első MotoGP-futamomat, majd amikor 2021-ben először küzdöttem a bajnoki címért. Ez hatalmas változást tud eredményezni. De ami [a bajnoki versenyfutás] mentális oldalát illeti, azt hiszem, azt nem fogod teljesen megérteni, amíg a szezon legvégére nem érsz.”

Martínt annyira megviselte a tavalyi vereség, hogy még az új év elején sem akart motorra ülni

Bagnaia tavaly már a második MotoGP-bajnoki címét gyűjtötte be, hiszen 2022-ben Fabio Quartararót maga mögé utasítva szintén felért a csúcsra. Az olasz motoros úgy látta, hogy bár az eredmény ugyanaz lett, jelentős különbség volt az előző két szezonja között.

„Úgy gondolom, hogy tavaly jóval felkészültebb voltam, mint tavalyelőtt, amikor sokszor nem aludtam és ideges voltam – magyarázta Bagnaia. – Tavaly úgy éreztem, hogy jól irányítom a dolgok menetét, de aztán amikor megérkeztünk Valenciába, az egész mentális oldala többé-kevésbé ugyanolyan volt. Ilyenkor ugyanis mindig érezzük a nyomást, ez teljesen normális. És akkor a nyomás ellen is küzdenünk kell.”

Hiába versenyez vele Bagnaia és Martín is, a Ducati nem fejleszti tovább az idei motorját