péntek, október 18, 2024
KezdőlapMotoGPBagnaia Rossira, Martín pedig Marc Márquezre hasonlít a pályán? – a korábbi...

Bagnaia Rossira, Martín pedig Marc Márquezre hasonlít a pályán? – a korábbi MotoGP-pilóta így látja

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Rubén Xaus szerint Francesco Bagnaia és Jorge Martín motorozási stílusa eléggé eltérő, ami részben a különböző fizikai állapotukból fakad. A korábbi MotoGP-pilóta szerint Valentino Rossi mostanában azért „támadja” Marc Márquezt, hogy ezzel levegye a nyomást a VR46 Akadémia tagjairól, köztük Bagnaiáról. Xaus emellett a nyolcszoros világbajnok helyzetére is kitért.

Ezen a hétvégén Ausztráliában folytatódik a királykategória szezonja, amelynek kapcsán most már szinte minden figyelem a bajnoki címért folyó csatára összpontosul. A párharc két résztvevője a tavalyi évhez hasonlóan Francesco Bagnaia és Jorge Martín. A két riválist számos szempontból össze lehet hasonlítani, többek között a vezetési stílusukat is össze lehet vetni. Ezt tette meg nemrég az egyszeres MotoGP-dobogós, illetve a Superbike-vb összetettjének korábbi második helyezettje, Rubén Xaus is.

Bagnaia összehasonlította Rossi és Lorenzo csatáját a Martínnal vívott párharcával

- Advertisement -

„Martínhoz és Marc Márquezhez képest Bagnaia fizikailag talán kevésbé erős, de a hosszú futamokra való edzésben nem maradt el tőlük, így a szezon során sikerült előrelépnie ezen a téren – magyarázta Xaus a Jorge Lorenzo nevével fémjelzett DURALAVITA podcastben. – Az a meglátásom, hogy Bagnaia motorozása Valentino Rossiéra hasonlít, míg Jorge és Marc a stílusuk tekintetében egymáshoz állnak közelebb, mindketten elég agresszívak a pályán. Ami a kanyarokat illeti, Bagnaia motorja az első körtől az utolsóig nagyon keveset mozog, szemben a másik kettőével.”

„Ez az egész a tizedekről szól – tette hozzá. – Néha amikor hosszú ideig harcolsz egy-egy ezredért, és már azt hiszed, hogy rájöttél, hogyan kell egy adott kanyart a határon motorozva bevenni, de aztán a többiek sebessége miatt mégis gyorsabban kell venned. Szóval egy MotoGP-pilóta általában képes arra, hogy egy verseny összes körében egyre többet tegyen bele.”

Az elmúlt időszakban attól volt hangos a média, hogy Rossi „kóstolgatni” kezdte régi riválisát, Márquezt. Xaus úgy véli, hogy ezzel a Doktornak célja van, méghozzá az Akadémiájához tartozó Bagnaiát akarja segíteni, akinek jövőre már a spanyol pilóta lesz a csapattársa. „Azért viselkedik így, hogy ezzel levegye a nyomást Peccóról és a többi [VR46 Akadémista] srácról, és azt áttegye magára. Igyekszik elterelni róluk a figyelmet, hogy így megnyugtassa őket” – vázolta fel a feltételezett stratégiát.

Rossi folytatja a sárdobálást Marc Márquezzel szemben: Senki másnak nem volt ilyen mocskos húzása

Xaus végül az idősebb Márquez fivér helyzetére is kitért. „Idén a legrosszabb esetben is a harmadik vagy negyedik helyen fog végezni, ezért pedig nem lenne jó ötlet tőle, hogy túl agresszív legyen – mutatott rá. – Tisztában van vele, hogy jövőre Bagnaiával együtt neki lesz a legjobb motorja a mezőnyben. Szóval most jobban jár, ha még tanul, és inkább kiismeri a Desmosedici hibáit, annál, ha sokat kockáztatna. De szerintem néhányszor még így is óvatosabbnak kellett volna lennie.”

- Advertisement -