back to top
2024. október 18. 18:24
KezdőlapMotoGPMartínnak Quartararót és a nyulat is el kellett kerülnie, de a kettő...

Martínnak Quartararót és a nyulat is el kellett kerülnie, de a kettő között „stresszelt” igazán

Jorge Martín elárulta, azért nem tért vissza rögtön az Ausztrál Nagydíj edzésének elején elszenvedett bukása után, mert a másik motorja esőre volt beállítva. A spanyol versenyző elmondta, nem sok tapasztalatot gyűjtött a gumik működésével kapcsolatban, az előtte átszaladó nyúl pedig szerinte kérdéseket vet fel.

Zaklatott napon van túl Jorge Martín. Persze ez bizonyos szempontból a mezőny összes tagjára igaz, hiszen az Ausztrál Nagydíj első szabadedzését törölni kellett a borzalmas időjárási körülmények miatt, ám a Pramac pilótája maga is problémát idézett elő. Ennek ellenére simán bejutott az időmérő második szakaszába.

A két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy lemaradt a továbbjutásról

Még jóformán el sem kezdődött a tréning, hiszen még senkinek nem volt mért köre, amikor megtörtént az első bukás. Martín járt pórul a 4-es kanyarban, miután elmérte a féktávot, és veszélyesen közelített Fabio Quartararo Yamahája felé. A spanyol motoros inkább elfektette a gépet, így nem értek össze. Utána aztán nem tudott rögtön visszatérni, majd amikor ez megtörtént, piros zászlóval félbeszakították a körözést. Mindeközben a tabella éllovasa már a legrosszabb forgatókönyvre gondolt.

Kaotikusan kezdtem az edzést, az biztos – nyilatkozta. – Megpróbáltam elkerülni Quartararót, és elestem, utána pedig nagyon nehéz volt. A másik motorral nem tudtam menni, mivel esőre volt beállítva. Szóval megjavították az [első számú] motort, én pedig kicsit stresszeltem, mert azt hittem, jön egy kis eső. Azonban lépésről lépésre egyre nagyobb önbizalmat szereztem, a végén pedig gyorsnak éreztem magam. Szóval köszönöm a csapatomnak, mert fantasztikus munkát végeztek, de szombaton újabb lépést kell tennünk. [A bukás után] még volt időm kijönni, de az első körömben rámentem a zöld részre, a második közben pedig jött a piros zászló, emiatt nem volt köridőm. Azt hittem, jön egy kis eső, ezért úgy gondoltam, nagy hibát követtem el. Végül azonban sok kört tudtam teljesíteni, és rögtön ott voltam az élmezőnyben.”

Valóban, a kezdeti nehézségek után Martín szinte rögtön felkapaszkodott az élmezőnybe, és bár egyetlen pillanatig sem vezetett, de a negyedik helyet érő 197 ezredes lemaradásával magabiztosan kvalifikálta magát a Q2-be. Igaz, az élen záró Marc Márquezhez hasonlóan ő is kiemelte, hogy a futamokra a körülmények miatt nem nagyon tudott készülni.

Marc Márquez már az elején kockáztatott, de a jó kezdés ellenére a sötétben tapogatózik

Nehéz volt – jelentette ki. – Egyszerűen teljes gázzal mentem, mert arra számítottam, hogy jön egy kis eső. A bukás után megpróbáltam kicsit tovább kint maradni a pályán, mert időt veszítettem. Szóval most nem sok mindent tanultam a gumik kezeléséről. Az viszont biztos, hogy szombaton kicsit jobban ki fogjuk elemezni.”

A hajrában Martínnak ismét manővereznie kellett: ezúttal egy nyúl szaladt át előtte, így kénytelen volt lassítani. Mindez nem befolyásolta a továbbjutását, ezzel együtt a jelenség vet fel kérdéseket, még ha ezt a 26 éves motoros viccesen is adta elő. „Itt, Phillip Islanden rengeteg a vadon élő állat – vázolta a tényeket. – Nem szabad több belépőt adniuk az állatoknak, mert ha futam alatt történik ilyesmi, az nagy problémát jelent.”