back to top
2024. október 18. 22:26
KezdőlapMotoGPBagnaiának hamar motort kellett cserélnie, de így is biztos volt a továbbjutásában

Bagnaiának hamar motort kellett cserélnie, de így is biztos volt a továbbjutásában

Francesco Bagnaia szinte azonnal átült a tartalékmotorjára az Ausztrál Nagydíj edzésén, miután az első számú gépén nem érezte jól magát. Ennek ellenére magabiztos volt, sőt, úgy gondolja, hogy ha nincsenek a sárga zászlók, akkor az első két hely egyikén zárt volna.

Egyik világbajnoki aspiránsnak sem indult zökkenőmentesen az Ausztrál Nagydíj hétvégéje. Azok után, hogy az első szabadedzést a borzasztó időjárási körülmények miatt törölni kellett, a magyar idő szerint kora reggeli tréningen Jorge Martín és Francesco Bagnaia is elég későn iratkozott fel az eredményjelzőre. Míg előbbi elesett, addig utóbbinak másféle gondjai voltak.

Martínnak Quartararót és a nyulat is el kellett kerülnie, de a kettő között „stresszelt” igazán

A címvédő meg sem futotta első mért körét, máris visszament a bokszba. Később aztán kijött, de akkor piros zászló akadályozta meg abban, hogy érvényes kört fusson. Ezután beverekedte magát a legjobb tízbe, de a hajrá előtt kicsúszott onnan, végül azonban problémamentesen, az ötödik helyen, az élen záró Marc Márqueztől 243 ezreddel elmaradva jutott tovább.

Őszintén szólva elég biztos voltam benne, hogy bejutok a Q2-be – nyilatkozta. – A kezdés viszont nem volt ideális, mert az első számú motoron nem éreztem jól magam, ezért ki kellett állnom, és a másikkal kellett visszamennem, amely nem állt készen. Szóval akkor volt egy kis kapkodás. Ugyanakkor amint elindultam a másik motorral, rájöttem, mit kell tennem [a beállítások terén], és nagyon jó munkát végeztünk a csapattal közösen. Végül nagyszerű tempót tudtam produkálni a használt hátsó abronccsal, utána pedig a gyorskör is jól ment. Sajnos a sárga zászlók miatt nem volt lehetőségünk kihozni a maximális teljesítményünket. Szerintem képesek lettünk volna megszerezni az első vagy a második helyet, de most az ötödik is elég volt. A cél az első tíz volt, és ez sikerült. Ennek nagyon örülök, de szombaton szeretnék még egyet előrelépni. Tudjuk, mi a teendő, és úgy vélem, megvan bennünk a potenciál, hogy megcsináljuk.”

Valóban, Bagnaia közvetlenül Martín mögött zárt, tőle mindössze 46 ezreddel elmaradva, amire a hétvége ezen pontján nem panaszkodhat. A mezőny nagy részéhez hasonlóan viszont ő sem tudott úgy felkészülni a futamokra, ahogyan szokott, hiszen kiesett 45 percnyi pályaidő. A pálya állapota viszont nem tökéletes, ezért szombaton neki is bőven lesz még feladata az időmérő előtt.

A két Márquez zárta az élen a nyitánnyá vált edzés, Quartararo épphogy lemaradt a továbbjutásról

Úgy gondolom, hogy a tapadási szint meglehetősen magas, ami jó érzést nyújt, de rendkívül hepehupás, és nagyon furcsa, hogy máris vannak huplik az új aszfalton – fogalmazott. – Ugyanakkor momentán ezt leszámítva is nehéz a gumiválasztás. Láttam, hogy csak Álex Márquez és Marco Bezzecchi próbálták ki az új közepes [hátsó abroncsot], és gyorsak voltak vele, úgyhogy az talán jól működik. Szombat délelőtt nekem id fel kell tennem, hogy lássam, mit kell csinálnom.”

Az edzésen három tavalyi Ducati zárt az eredményjelző tetején, hiszen a két Márquezt Bezzecchi követte. Bagnaia ugyanakkor nem gondolja, hogy hátrányban lennének, és kiegyenlített küzdelemre számít. „Úgy vélem, jelenleg mindannyian nagyon közel vagyunk egymáshoz, és itt könnyebb követni egy gyorsabb versenyzőt szélárnyékban – magyarázta. – Szóval a sprinten szerintem nehéz lesz ellépni, de majd szombaton meglátjuk. Mindenki nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújt.”