back to top
2024. október 19. 14:35
KezdőlapMotoGPBagnaia vitorlához hasonlította motorját, szerinte Martín „játszadozott” velük

Bagnaia vitorlához hasonlította motorját, szerinte Martín „játszadozott” velük

Francesco Bagnaia szerint ennél többet nem tudott volna kihozni az Ausztrál Nagydíj szombati napjából, miután a pénteki beállítások nem működtek. A címvédőnek elsősorban a szél okozott nagy nehézséget.

Nem alakult jól az Ausztrál Nagydíj hétvégéjének szombati napja Francesco Bagnaia számára. Azok után, hogy pénteken magabiztosan nyilatkozott, másnap csupán az ötödik helyet tudta megszerezni az időmérőn, ráadásul jelentősen, több mint 1 másodperccel elmaradt bajnoki riválisától, a pole pozíciót megszerző Jorge Martíntól.

Martín óriási fölénnyel nyerte az időmérőt, Marc Márquez sem tudta megszorítani a száradó pályán

A sprintet aztán jól kezdte, és Marc Márquez hibájának köszönhetően feljött a negyedik helyre, majd Brad Bindert és Marco Bezzecchit maga mögé utasítva másodikként motorozott. Ekkor azonban Martín már messze volt tőle, és nemhogy közeledett volna rá, hanem hátrafelé kellett figyelnie. Végül Márquez és Enea Bastianini is maga mögé utasította, így csak negyedikként intették le.

Martín simán nyert, Marc Márquez nagyot mentett, Bagnaia szenvedett a látványos bukást hozó sprinten

Őszintén szólva nem igazán vagyok elégedett vagy boldog, de ennél többet nehéz lett volna ma elérni – nyilatkozta a MotoGP hivatalos honlapjának. – Délelőttől kezdve kicsit küszködtem a széllel száraz körülmények között. Tegnap sokat javult az érzetem, de ez ma nem működött. Különböző dolgokkal próbálkoztunk a futamra. Kicsit változtattunk a beállításokon, és ami jó volt, az elromlott, a rossz pedig nem javult. Szóval semmiben nem fejlődtünk, sőt, még rosszabb lett.”

Mivel Martín győzelméhez egy pillanatig nem férhetett kétség, Bagnaia hátránya 16 pontra nőtt vele szemben. Persze sokszor előfordult már, hogy a főverseny egészen más futamképet hozott a sprinthez képest, és Bagnaia is számtalanszor támadt fel a hétvége legfontosabb eseményére, de a szombati különbséget elnézve nehéz elképzelni, hogy megforduljon a kettőjük közötti erősorrend.

Meghatároztuk a teendőt, és úgy gondolom, ez holnap működhet – fogalmazott a 27 esztendős motoros. – Ugyanakkor ezt a délelőtti bemelegítésen ki kell próbálnunk, reménykedve a száraz pályás körülményekben, hogy letesztelhessük. Úgy vélem, Martín jelenleg sokkal gyorsabb. Ma játszadozott velünk, meglátjuk, mi lesz holnap.”

Ahogyan arra már korábban is utalt, Bagnaiának a szél okozta a legnagyobb problémát. Phillip Islanden gyakori jelenség az erős légmozgás, és ehhez mindenkinek alkalmazkodnia kell. Bár a leintés utáni interjúk során Martín is panaszkodott a szélre, úgy tűnik, őt ez kevésbé zavarta, mint a gyári Ducati versenyzőjét.

Olyan motorra [van szükségem], amely jobban segít zárni az íveket, én pedig kevésbé érzem a szelet, mert az eleje minden gyors kanyarban olyan volt, mint egy vitorla – magyarázta Bagnaia. – Ennek hatására a kanyarbejáratokon szélesre mentem, és elvesztettem az elejét. Szóval elég nehéz volt zárni az íveket. Próbáltam közeledni Jorgéra, de amint jobban nyomtam, elkezdtem egyre jobban küszködni. Ezért vissza kellett vennem, de igyekeztem minél előrébb végezni.”