vasárnap, október 20, 2024
KezdőlapMotoGPMarc Márquez részletezte ritka balszerencséjét, Martín a végén belátta, nincs értelme kockáztatni

Marc Márquez részletezte ritka balszerencséjét, Martín a végén belátta, nincs értelme kockáztatni

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Marc Márquez elárulta, soha nem szokta letépni a sisakfóliáját a rajt előtt, de az Ausztrál Nagydíj előtt kénytelen volt, majd egy iedig nem hitt a győzelemben. Jorge Martín próbált váltani, miután először elvesztette a vezetést, Francesco Bagnaia pedig kicsit javult, de ennél többet nem tudott volna elérni.

A végéig izgalmas futamot hozott az Ausztrál Nagydíj a MotoGP-ben. A verseny túlnyomó részében Jorge Martín vezetett, ám a közepén Francesco Bagnaia, a végén Marc Márquez előzte meg, és utóbbira már nem volt válasza. Ennek ellenére így is növelte előnyét a bajnokságban a harmadikként, nagy hátrányban célba érő címvédővel szemben.

Marc Márquez nagy csatában verte meg Martínt, a peches kezdés sem gátolta meg a diadalban

- Advertisement -

Pedig a futam nagyon nem úgy indult, hogy a nyolcszoros világbajnoknak lesz esélye a győzelemre, hiszen a sprinthez hasonlóan a főverseny első méterei sem sikerültek neki. Ezúttal magát a rajtot rontotta el, méghozzá elképesztően peches módon: a letépett sisakfóliája bekerült a kereke alá, amely így kipörgött, és a 31 esztendős motoros egészen a hetedik helyig esett vissza. Ezután viszont remek tempót produkált, majd miután elment Bagnaia mellett, türelmesen várt honfitársa mögött, mígnem a 24. körben megelőzte, és bár Martín egyszer még visszatámadott, egy körrel később bevitte a mindent eldöntő csapást.

Valami mindig történik, de ezúttal… – kezdte nyilatkozatát a leintés után. – Soha nem tépem le a fóliát a start előtt, mert veszélyes a rajt szempontjából, meg minden. Ezúttal viszont éreztem valamit, amikor összeültettem a motort. Ekkor nem volt más esélyem, letéptem, és sajnos a kerekem alá került. Láttam, és próbáltam eltávolítani, de lehetetlen volt, és amikor felengedtem a kuplungot, kipörgött a kerék. Nem tudom, hol voltam az első kanyarban, de sok versenyzőt megelőztem. Egy ponton azt gondoltam, hogy Martínt lehetetlen utolérni, ám a hatodik körben kezdtem ráérezni a ritmusra, Nyugodtabb volt az egész, mert előtte elég stresszesen alakult. Nagyon örülök a győzelemnek. Martín végig nyomta, mi pedig óvtuk a gumikat, hogy miénk legyen az utolsó támadás.”

A Pramac versenyzője ezúttal is hiba nélkül jött el a rajtnál, ám a szombati nappal ellentétben ezúttal nem tudott komoly előnyt kialakítani. A 12. körben aztán elkövetett egy kisebb hibát, amelyet Bagnaia ki is használt, de szinte azonnal visszavette a vezetést. Aztán le is szakította bajnoki riválisát, Márquez viszont tapadt rá, és a végén el is ment mellette. Egy ideig közel maradt honfitársához, de két körrel a vége előtt úgy döntött, hogy inkább a biztos második helyet választja, illetve azt, hogy 20 pontra növeli előnyét a bajnoki tabella élén.

Nehéz futam volt, az biztos – jelentette ki. – Erős volt a tempóm, de az érzés nem volt ugyanolyan, mint tegnap. Nagyon fújt a szél, és kezdtem elveszíteni a [motor] elejét, így nem tudtam túlságosan ellépni. Miután Pecco megelőzött, azt mondtam magamban, hogy »rendben, kicsit változtatni kell az energiaszinten, picit jobban kell nyomni«. 27 végi köröket futottam, 1:27.8, 1:27.9. Utána tudtam, hogy Marc ott van, és a négyes kanyarban fog próbálkozni. Nem volt vesztenivalója, az biztos. Próbáltam visszaelőzni, de egy manőver túlságosan kockázatos lett volna. Szóval megszereztem a második helyet, újabb tíz pont [előny Bagnaiával szemben], és Thaiföldön ugyanígy fogok próbálkozni.”

Márquez és Maverick Viñales rossz rajtjának köszönhetően Bagnaia harmadikként fordult, majd a hosszú körös büntetését leöltő Marco Bezzecchi is kikerült előle. Egy ideig közel tudott maradni Martínhoz, sőt, néhány méteren át vezetett, utána viszont leszakadt az első kettősről, és végül több mint 9 másodperces hátrányban ért célba.

Ennél több nem volt benne – vélekedett. – A mai nap szintén nehéz volt, úgyhogy rendben van. Most két olyan futam következik, amelyeken sokkal jobban szoktam érezni magam. Valamelyest sikerült fejlődnünk mára, mindent megpróbáltam, hogy együtt maradjak Jorgéval és Marckal, de a kanyarbejáratoknál nagyon szenvedtem, jobb munkát végeztek nálunk.”

- Advertisement -