back to top
2024. október 24. 23:13
KezdőlapMotoGPAleix Espargaró úgy véli, „nem fair” az aeróval igazolni, hogy Bezzecchi kiütötte...

Aleix Espargaró úgy véli, „nem fair” az aeróval igazolni, hogy Bezzecchi kiütötte Viñalest

Aleix Espargaró szerint nem lehet csak az aerodinamikai elemek kedvezőtlen hatásaival megmagyarázni, hogy Marco Bezzecchi kiütötte Maverick Viñalest a Phillip Island-i sprinten. Espargaró úgy véli, hogy komolyabb büntetést kellett volna kiszabni Bezzecchire, aki a fájdalmai ellenére elindul a hétvégi Thai Nagydíjon.

Hatalmas bukással ért véget Marco Bezzecchi és Maverick Viñales számára az Ausztrál Nagydíj sprintfutama. Az utolsó előtti körben a spanyol pilóta megelőzte vetélytársát, aki azonnal megpróbált volna visszabújni mellé az 1-es kanyarban, de elszámította magát. Bezzecchi gépe így nagy sebességgel csapódott Viñales motorjába, aminek következményképp mindketten kirepültek a bukótérbe. A bukás után Viñales azonnal talpra állt, míg Bezzecchi hosszú másodpercekig mozdulatlanul feküdt a sóderágyban. Szerencsére az ijesztő eset során egyikük sem sérült meg komolyabban, így egy nappal később mindketten elindulhattak a főfutamon.

Bezzecchi kiosztotta Viñalest, mutogatás helyett ő ellenfeléért aggódott volna fordított helyzetben

Amikor elkezdett elülni a por, sokan, köztük a pályát jól ismerő Casey Stoner az aerodinamikai elemeket tették felelőssé a bukásért. Guld Péter meglátása szerint „az Aprilia aeroelemei által generált szélárnyék és a piszkos levegő kombinációja viszont beszippantotta” Bezzecchit. Viñales csapattársa, Aleix Espargaró viszont úgy gondolja, hogy ez a nézőpont nem fedi le a teljes képet.

„Az aero tényleg még nehezebbé teszi a Phillip Island-i pálya 1-es kanyarját, ahol amúgy is nagyon könnyű hibázni – elemezte Espargaró az esetet. – És ha ez lenne az első év, amelyben szárnyakat használunk, akkor el tudnám fogadni ezt a magyarázatot. De már öt éve tudjuk, hogy mi történik az 1-es kanyarban Phillip Islanden, amikor aeróval megyünk bele. Szóval, szerintem az aero mögé bújni, azzal igazolni a történteket, egyszerűen nem fair.”

Ezután persze megkérdezték tőle, hogy elég erősnek érezte-e Bezzecchi büntetését – az olasz motorost egy hosszúkörre küldték ki a főfutamon. „Nem, egyáltalán nem – jelentette ki Espargaró. – Bár azt nem hiszem, hogy Bez szándékosan csinálta, sőt ebben százszázalékosan biztos vagyok. De ez akkor is egy nagy hiba volt tőle, amellyel egy hihetetlenül nagy bukást okozott. A büntetéssel pedig egy szintre helyezték ezt azzal, mintha a pálya közepén motorozva akadályozott volna valakit egy gyorskörön, ez pedig nem igazságos. Sokkal erősebbnek kellett volna lennie a büntetésnek.”

Bár elsőre úgy tűnt, akár nagyon csúnya következményei is lehetnek a bukásnak, szerencsére később kiderült, hogy mindketten megúszták komolyabb sérülés nélkül, de a VR46 motorosa még mindig érzi az esés „eredményét”. „Aránylag jól érzem magam – mondta Bezzecchi a Thai Nagydíj előtti csütörtökön. – Bár még mindig van egy problémám a bal vállammal, mivel a bukás során egy kicsit megsérült ott az egyik szalag. Szerencsére nem tört el semmim, de a vállam továbbra is fáj egy kicsit, viszont ettől eltekintve egész jól érzem magam. Majd pénteken meglátom, hogy mikor ülök fel a motorra, de a lényeg az, hogy vasárnap a versenyen rajthoz tudok majd állni. Szóval szenvedni fogok egy kicsit, de azért nem lesz túl durva.”

Viñales visszavágott Bezzecchinek: Még annyit sem mondott, hogy „sajnálom”