Fast Lane
 

Tragédia az European Talent Cupban

Tragédia az European Talent Cupban: a FIM CEV Repsol egyik fő utánpótlás-sorozatában, az European Talent Cupban szörnyű tragédia történt. A Motorland Aragon pályán rendezett verseny első köreiben az ötös kanyarban Hugo Millán egy highside keretében leesett a motorjáról, és a pályán landolt. A bukásból nem lett komoly baja, próbált kimenekülni, ám sajnos pont eltalálta a nagy tempóval érkező lengyel Oleg Pawelec, aki a kanyar miatt nem látthata, mi van előtte. Millánt azonnal a pályán lévő orvosi központba szállították, ám a sérülései olyan súlyosak voltak, hogy már nem tudták megmenteni az életét. Tehetséges srác volt, az ETC tabella harmadik helyén állt. Mindössze 14 évet élt. Nyugodjék békében! A tragikus baleset felvétele itt tekinthető meg: https://youtu.be/C5PsFN-_1rA

Fast Lane
 

Canet jövőre a Pons Racingnél

Canet jövőre a Pons Racingnél: nemrégiben került bejelentésre, hogy az Aspar csapat Moto2-es versenyzője, Aron Canet két évre aláírt a Pons Racinggel. Ennek értelmében a spanyol motorost 2022-ben és 2023-ban is a Flexbox HP40 alakulat színeiben láthatjuk majd a középső géposztályban. Canet így nyilatkozott: "Bár a 2021-es szezonból még sok van hátra, örömmel tölt el a tudat, hogy jövőre már a Pons Racingnél versenyzek. Meg szeretném köszönni Sitonak és a szponzoroknak ezt a lehetőséget és a bizalmat, amiket kiváló eredményekkel szeretnék viszonozni. A két, Asparnál töltött év után úgy vélem, itt az ideje hogy elváljanak az útjaink. Megköszönném nekik a lehetőséget, hogy együtt debütálhattunk, valamint a sok szép pillanatot, és a szezont a lehető legjobb módon akarom befejezni, hogy megadhassam az Aspar Team családjának azt az örömöt, amit érdemelnek." Mint ismeretes, az Aspar csapat Boscoscuro vázat használ, a Pons csapat pedig Kalexet, így nyilván ez is egy tényező volt a váltásban.

Fast Lane
 

Salac veszi át Dupasquier helyét, az övét Surra

Salac veszi át Dupasquier helyét, az övét Surra: nemrégiben bejelentették, hogy a Snipers Team és Filip Salac útjai elválnak. Bár a Német Nagydíjon pole pozícióból indulhatott Salac - nem sokkal előtte, Le Mans-ban pedig megszerezte első dobogóját - a futam után közös megegyezéssel mégis szakítottak. Ezután röviddel pedig bejelentésre került a folytatás: a cseh motoros visszamegy korábbi csapatához, a CarXPert Prüstel GP-hez, ahol 2019-ben versenyzett - és ahol az idén tragikusan fiatalon elhunyt Jason Dupasquier helyét veszi át. A Snipers csapat második motorja sem marad üresen: az Assenban már náluk versenyző olasz Alberto Surra fog a szezon hátralevő részében a csapat színeiben menni. Surra a VR46 Riders Academy tanítványa, Mugelloban már indult szabadkártyával, akkor kiesett. Jelenleg az Olasz Moto3-as bajnokság harmadik helyén áll, a legutóbbi, imolai hétvégén futamot is nyert.

Fast Lane
 

Joel Kelso helyettesíti a sérült Koflert

Joel Kelso helyettesíti a sérült Koflert: a mai napon bejelentették, hogy a Moto3 Junior világbajnokságon versenyző (és idén még egyetlen pontot sem szerző) fiatal ausztrál Joel Kelso fogja helyettesíteni a nyári szünetig a CIP csapatnál versenyző, és Mugelloban csigolyatörést szenvedő osztrák Maximilian Koflert. Az említett szünetig két futamot rendeznek: a Német Nagydíjat a Sachsenringen, illetve a Holland TT-t Assenban. A Koflert Barcelonában helyettesítő, és pontszerzéssel debütáló spanyol Daniel Holgado a Red Bull Rookies Cup-beli elfoglaltságai miatt nem tud újra beugrani, a csapat pedig bízik benne, hogy az osztrák versenyző helyrejön az augusztusi, hazai futamaiig.

Fast Lane
 

Jorge Martin Mugellót is kihagyja

Jorge Martin Mugellót is kihagyja: a mai napon bejelentették, hogy a Portimaóban nagyot bukó Jorge Martin a jövő hétvégi Olasz Nagydíjat is kihagyja. Bár a spanyol versenyző állapota egyértelműen javul, az orvosok nem javasolták neki a mugellói visszatérést. Martin elfogadta ezt, és a tervei szerint egy héttel később, Barcelonában tér majd vissza. A Pramac Racing már a helyettesét is megnevezte: a gyári csapat állandó tesztpilótája, az Olasz Superbike Bajnokságot fölényesen vezető Michele Pirro ül majd fel a motorjára. Pirro amúgy is indult volna Mugellóban szabadkártyával, a gyári csapat harmadik motorján - így viszont a Pramac színeiben láthatjuk majd az olasz versenyzőt.

Fast Lane
 

Újabb arm pump műtétek

Újabb arm pump műtétek: a MotoGP királykategóriájából Fabio Quartararo a héten, Jack Miller és Iker Lecuona a Dohai Nagydíj után feküdtek kés alá, Aleix Espargaro pedig a Francia Nagydíj után fogja megműttetni az alkarját. Ám a héten más versenyzők is az orvosi beavatkozás mellett döntöttek: a Moto E-ben (és hamarosan a Supersport VB-n) motorozó spanyol Maria Herrera a madridi specialsta, Dr. Angel Villamor és csapata kezelésében műttette meg a jobb alkarját. "A szezon eleji motokrossz-teszteken gyakran elfáradt a jobb karom. Emiatt többet edzettem, de nem javult, így orvoshoz mentem - ott megállapotották, hogy ez kompartment-szindróma". A spanyol hölgy ma már el is hagyta a kórházat. A Moto2-ben versenyző holland Bo Bendsneyder is a műtétet választotta, az ő beavatkozására Barcelonában, a Dexeus Egyetemi Kórházban került sor - lásd a képen.

Fast Lane
 

Újabb debütálás a Moto2-ben

Újabb debütálás a Moto2-ben: az NTS RW Racing GP Team ifjú holland motorosa, Barry Baltus még mindig nem épült fel a Katarban elszenvedett sérüléséből, így Jerezben is helyettesíteni kell őt. Ám a csapat nem a Portimaóban indított brit Fraser Rogers-t kérte fel, hanem a 25 éves japán Taiga Hadát. A japán motoros a Moto2 EB-n versenyzik az AGR csapatnál - a tavalyi évben negyedik lett Yari Montella, Niki Tuuli és Alessandro Zaccone mögött. Mivel a Moto2 EB főleg Spanyolországban versenyez, így Hada jól ismeri a jerezi aszfaltcsíkot. A motor viszont új lesz számára, hiszen az EB-n Kalex-szel versenyzik, ráadásul ott nem is a VB-n használt Triumph blokkok vannak a motorokban.

Fast Lane
 

Bemutatkozott a Dynavolt Triumph

Bemutatkozott a Dynavolt Triumph: szerdai nap bemutatták a Brit Supersport Bajnokság új üdvöskéjét, a Dynavolt csapat által versenyeztetett új Triumph Daytona 765-öt! A brit motorkerékpárban a Moto2-ből ismert három hengeres, 765 köbcentis erőforrás dolgozik. Mint ismeretes, a Dorna és az FIM meg akarja növelni a Supersport géposztály köbcentihatárát, ám az új formulát még a Brit Bajnokságban tesztelik először, mielőtt bevetnék a világbajnokságon. A csapatnak két versenyzője lesz: a korábbi Supersport VB-futamgyőztes brit Kyle Smith, valamint a Daytona 200 idei győztese, az amerikai Brandon Paasch - neki sem lesznek ismeretlenek a brit pályák, hiszen korábban megnyerte a British Motostar utánpótlás-bajnokságot. A csapat főnöke a korábbi 500cc Grand Prix-versenyző, Simon Buckmaster. Az elmúlt években az alakulat a Supersport VB-n CIA Landlord Insurance Honda néven volt jelen, Sebestyén Peti náluk versenyzett másfél szezont.

Fast Lane
 

Héctor Barberá is Amerikában folytatja

Héctor Barberá is Amerikában folytatja: bejelentették, hogy a MotoGP család egykori fekete báránya idén a MotoAmerica Superbike bajnokságban fog versenyezni, a Scheibe Racing által indított BMW S 1000 RR nyergében. Barberá korábban a 125 és 250 köbcentis géposztályban nagyon erős volt, bár nem lett világbajnok. A királykategóriában töltött nyolc szezonja alatt azonban még dobogón sem tudott végezni. Ezután versenyzett a Supersport VB-n is, ahol a Tóth csapattal viharosan ért véget az együttműködésük. Majd utána a Brit Superbike-ban versenyzett, de szabadkártyával a WSBK-n is elindult olykor. Tavaly a BSB-n ment teljes szezont, az összetett 17. helyén zárt. Mivel az OMG Racing színeiben is BMW-vel versenyzett, így az idei motorja nem lesz teljesen ismeretlen számára. Felkészülni azonban nincs sok ideje: a MotoAmerica szezon május első hétvégéjén kezdődik Road Atlantán.

Fast Lane
 

Változik a Northern Talent Cup naptára

Változik a Northern Talent Cup naptára: a mai napon bejelentették, hogy némileg módosul az NTC 2021-es naptára. Az egyik változás, hogy a szezonnyitónak tervezett lausitzringi fordulót nem rendezik meg, a Le Mans-i MotoGP hétvégén indul az évad. A másik változás, hogy bekerült a két asseni forduló közé a finnországi KymiRing is. A sorozat tavalyi győztese, Görbe Soma idén már a Red Bull Rookies Cup-ban indul, de mi magyarok továbbra is érdekeltek vagyunk, hiszen négy(!) magyar versenyző is részt vesz idén az NTC-ben!

Fast Lane
 

Az Alstare Yamaha színei

Az Alstare Yamaha színei: a hét eleji aragoni teszten megmutatta 2021-es festését a Gil Motorsporttal egyesült Alstare csapat, mely idén Alstare Yamaha néven lesz megtalálható az eredménylistákon. A francia Christophe Ponsson által megült R1-es Yamaha festése idénre kék-sárga színű lett, amely egyfajta tisztelgés az Alstare csapat legsikeresebb korszaka előtt. A belga alakulat a 90-es évek végétől kezdve a 2000-es évek végéig - amikor a Suzuki gyári csapata voltak - sárga-kék színekben pompázott, ami a főszponzoruknak, az ismert mexikói sörmárkának, a Corona Extrának volt köszönhető. Bár az említett sörmárka 2007 végén befejezte a csapat támogatását, a színek egybeforrtak az istállóval (ahogyan a Forma 1-es Lotus csapat is az egykori főszponzor cigarettamárka, a John Player Special révén maradt meg a köztudatban fekete-arany színűként) és most, 2021-re ismét visszatérnek ehhez a színkombinációhoz, bár most a kék hangsúlyosabb, mint a sárga.

Fast Lane
 

Ismét változik az Endurance VB naptára

Ismét változik az Endurance VB naptára: a mai napon az FIM két változást jelentett be a hosszútávú világbajnokság naptárját illetően. A múlt héten törlésre került, és eredetileg ezen a hétvégén tartandó Le Mans-i 24 órást június 12-13-én rendezik végül. Egyúttal azt is közölték, hogy a koronavírus-helyzet miatt nem tartják meg a május 23-ra tervezett Oschersleben-i 8 órást az eredeti időpontban, egy másik hónapban kerül majd megrendezésre.

Fast Lane
 

Elhalasztják a Le Mans-i 24 órást

Elhalasztják a Le Mans-i 24 órást: sajnos az egésznapos viadal is járvány áldozatául esett. Jelenleg Európa nagy részén, így Franciaországban is tombol a koronavírus-járvány harmadik hulláma, amely nagy terheket ró a Le Mans környéki kórházakra. A szervezők, az érintett szövetségek és a francia hatóságok a jelen helyzetben jobbnak látták, ha még zárt kapuk mögött sem rendezik meg a versenyt. A 24 órás viadalt április 17-18-án rendezték volna a Bugatti pályán, ám abban az időben biztosan nem lesz megrendezve - pedig a héten már lezajlott versenyt megelőző hagyományos teszt, a Pre Mans is. A szervezők és a promóter jelenleg vizsgálják, hogy mikor tudnák biztonságosan megrendezni a viadalt.

Fast Lane
 

Mercado a MIE Hondánál - egyelőre egyedül

Mercado a MIE Hondánál - egyelőre egyedül: a mai napon bejelentették, hogy a 2014-es Stock1000 Európa-bajnok, és rendszeres WSBK induló argentín Leandro 'Tati' Mercado lesz a cseh-japán MIE Honda csapat versenyzője a 2021-es Superbike VB-szezonban. Mercado tavaly a Motocorsa Ducatinál versenyzett, amely idénre az újonc Axel Bassani-nak szavazott bizalmat. A csapatfőnök Midori Moriwaki (akinek a nevéből származik a csapatnév is: Midori International Engineering) egyelőre nem nevezett meg második versenyzőt. Ugyanis a HRC szintén a mai napon jelentette be, hogy a csapat tavalyi versenyzőjét, a japán Takumi Takahashit idén áthelyezik: a Brit Superbike Bajnokságban fog indulni az ottani gyári Honda csapatban, Glenn Irwin és Ryo Mizuno csapattársaként (a japán versenyző ugyanis magával a Hondával, és nem a MIE csapattal áll szerződésben). Midori Moriwaki azonban továbbra is két motort tervez indítani 2021-ben.

Fast Lane
 

Íme Loris Baz Ducatija

Íme Loris Baz Ducatija: tegnap bemutatták New Yorkban Loris Baz 2021-es versenymotorját, egy Ducati Panigale V4 R-t. A francia versenyző idén a MotoAmerica Superbike bajnokságban fog versenyezni, a Warhorse HSBK Ducati New York csapat színeiben. Az istálló már tavaly is indult az amerikai bajnokságban, Lorenzo Zanettivel a nyeregben, ám az olasz márka valamiért Baz-t preferálta, és idénre Zanettit lecserélték őrá. Ráadásul a csapat szintet lép, ugyanis míg tavaly privát alakulat voltak, idénre gyári támogatást kapnak.

Fast Lane
 

Visszatér az Alstare csapat a Superbike VB-re

Visszatér az Alstare csapat a Superbike VB-re: a Francis Batta által vezetett legendás belga alakulat több év kihagyás után tér vissza a Superbike világbajnokság porondjára. Igaz, nem új nevezőként, hanem a Gil Motorsporttal egyesülnek, így Christophe Ponsson hivatalosan az Alstare Yamaha versenyzője lesz. A csapat 1992-ben alakult, 1996-ban debütáltak a WSBK-ban, akkor még Ducatival. Ezután Suzukira és a Supersport géposztályra váltottak, ahol 1998-ban és 1999-ben is diadalmaskodtak. 1999-től kezdve a Superbike géposztályba is visszatértek, ahol 2011-ig ők voltak a Suzuki gyári alakulata. 2005-ben Troy Corserrel megszerezték a Suzuki első (és ezidáig egyetlen) VB-címét, de melette is értek el sikereket, hiszen olyan nevek versenyeztek náluk, mint Max Biaggi, Yukio Kagayama, Leon Haslam vagy Max Neukirchner. 2013-ban Ducatival, 2014-ben Bimotával indultak a világbajnokságon, így most, hat év kihagyás után egy negyedik márkával térnek vissza.

Fast Lane
 

Változik az Endurance VB naptára

Változik az Endurance VB naptára: a héten bejelentette az FIM, hogy módosítják az Endurance VB 2021-es naptárát annak érdekében, hogy ne csökkenjen a versenyek száma. A változás lényegében annyi, hogy Estoril és Suzuka helyet cserélnek: az Estoril-i 12 órást júliusban, a Suzuka-i 8 órást pedig novemberben rendezik. A módosítást azzal indokolták, hogy nagyon szigorúak a beutazási korlátozások Japánban, és bíznak benne, hogy őszre már enyhül a helyzet. A naptár jelenleg így néz ki: 1. Április 17-18: Le Mans-i 24 órás 2. Május 22: Oschersleben-i 8 órás 3. Július 17: Estoril-i 12 órás 4. Szeptember 18-19: Bol d'Or (24 órás) 5. November 07: Suzuka-i 8 órás

Fast Lane
 

Elhalasztják a SuperEnduro VB-t

Elhalasztják a SuperEnduro VB-t: szűkszavú közleményben tudatta az FIM és a promóter ABC Communications, hogy a koronavírus-helyzet körüli bizonytalanságok miatt elhalasztják a budapesti FIM SuperEnduro VB-t. A háromfordulós VB valamennyi állomását a budapesti Papp László Sportarénában rendezték volna a húsvéti hosszú hétvégén. Valamennyi érintett figyeli a helyzet alakulását, és annak függvényében tudatják az új dátumot.

Fast Lane
 

Minden Man-szigeti verseny törölve

Minden Man-szigeti verseny törölve: az már tudvalevő volt, hogy a legnagyobb utcai versenyt, a Man-szigeti TT-t 2021-ben sem rendezik meg a pandémia miatt. Ám a közúti versenyek szerelmesei bíztak benne, hogy a szigeten rendezett többi versenyt: a Manx Grand Prix-t, a Classic TT-t, valamint egy másik, rövidebb pályán rendezett versenyt, a Southern 100-at megtarthatják a nyár folyamán. Nos, a maradék reményeik is szertefoszlottak, ugyanis a sziget vállalkozásügyi minisztere, Laurence Skelly bejelentette, hogy hiába halad jó ütemben a védőoltások beadása az Egyesült Királyságban és a Man-szigeten is, továbbra sem garantálható, hogy biztonságosan meg lehetne rendezni ezeket a versenyeket. Így mindhárom, TT-n kívüli nagy rendezvény törlésre került a szigeten.

Fast Lane
 

Bemutatkozott a GasGas Aspar Team

Bemutatkozott a GasGas Aspar Team: Mint arról korábban már beszámoltunk, az Aspar csapat a Moto3-ban papíron már nem KTM-mel, hanem az 1985-ben alapított spanyol GasGas márkával fog versenyezni. Tekintettel azonban arra, hogy ezt a “brandet” felvásárolta a KTM, gyakorlatilag csak nevében különbözik majd egy KTM-től, vagy Husqvarnától, hiszen lényegében ugyanazon tehcnikai háttérrel versenyez majd az Aspar Team, mint eddig. Az alakulat versenyzői ebben az évben Sergio Garcia és Izan Guevara. Garcia most lesz 18 éves, a harmadik Moto3-as szezonja következik az elmúlt két évben pedig három második hely és egy győzelem volt a legjobb eredménye. A spanyol motoros eddig Hondával, az Estrella Galicia színeiben ment. Az Aspar csapat másik motorosa azonban abszolút újonc a MotoGP-ben, mindössze 16 esztendős, tavaly viszont megnyerte az FIM Moto3 Junior vb-t, így jelenleg a jövő nagy tehetségei között tartják számon.