MotoGP

2022-től változhat az Ausztrál Nagydíj helye a naptárban

Az Ausztrál Nagydíj promótere egy esetleges cserén gondolkodik a Forma-1 és a MotoGP versenyek időpontjai között.
Évtizedek óta köztudott, hogy bár a helyszín sosem egyezett, de a rendezők igyekeztek a Forma-1 és a MotoGP versenyeket legalább időben minél távolabb rendezni egymástól, hiszen Phillip Island ugyanúgy Victoria államban található, mint Melbourne. Az ausztrál tavasz azonban számtalanszor megkeserítette már a MotoGP versenyzők életét az elmúlt években. A jellemzően erős szél és a hűvösebb időjárás miatt a bukások statisztikájában előkelő helyen szerepel a pálya, ennek ellenére a magas tempója és dinamikája miatt a pilóták egyik kedvence.

Tavaly a koronavírus miatt sem a Forma-1, sem a MotoGP versenyit nem lehetett megtartani, és idén sem a megszokottak szerint lesz. A Forma-1-es futamot őszre halasztották, így idén először – amennyiben mindkét bajnokság el tud majd utazni a helyszínre, hiszen jelenleg Ausztrália határai zárva vannak –, akkor egymáshoz közeli időpontban fognak száguldani. Andrew Westacott, az Ausztrál Nagydíj szervezőségének vezetője szerint most több lehetőség áll 2022-től, de még semmi sem biztos.
„Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy semmi konkrétum nincs a 2022-es naptárról. Mindig imádtuk a szezonnyitó szerepet betölteni a Forma-1-ben. Ez illik hozzánk, és egy fontos pillére a Melbourne-i kiemelt eseményeknek. A megváltozott helyzetből fakadó novemberi (Forma-1-es) verseny megteremti a lehetőségét, hogy 4 különböző forgatókönyvet vizsgáljunk.”

„Az egyik lehetőség, hogy mindkét eseményt a szezon elején, február-március körül tartsuk meg. Egy másik lehetőség, hogy a szezon későbbi szakaszán október-november körül. Hagyományosan a Forma-1 az idény elején, a MotoGP a végén. Vagy megcseréljük: MotoGP az elején, Forma-1 a végén.”
„Nyitott vagyok mind a négy eshetőségre, pro-kontra, illetve a lehetőség a sport szempontjából. Nem utolsó sorban pedig mennyi bevételt hozhat Melbourne-nek. Mind a négy az asztalon van még, akkor lesz végső döntés hozva, amikor az év közepén véglegesítjük a naptárakat. Hagyományőrzés, vagy új lehetőségek, én nyitott vagyok. Kategorikusan nem egy döntés születik.
Az év első nagyobb sporteseményét Melbourne-ben meg tudták rendezni, az Australian Open tenisztorna előtt azonban a résztvevők kéthetes karanténban voltak – ami mind a Forma-1, mind a MotoGP esetén nem lenne vállalható forgatókönyv.
„Ez egy összetett kérdés, elég megnézni, a tenisznél hogyan viszonyultak a helyzethez. De úgy látom, és a kormány is úgy látja, hogy a lehetőség adott folyamatosan fejlődni, és egyre jobban megrendezni az eseményeinket. Most van rá időnk, alapul véve a tenisznél tapasztaltakat, a vakcina bevezetésétől a hotelkaranténig mindenféle egészségügyi intézkedést. Jól fog jönni ahhoz, hogy novemberben megrendezhessük a futamot.”

Fotók: MotoGP Media


Hozzászólások