MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

74 éves korában elhunyt Earl Hayden

A 2006-os MotoGP világbajnok, Nicky Hayden édesapja 2021.12.29-én örökre lehunyta a szemét, miután szervezete feladta a rákkal szembeni harcot.
Dányi Gyöngyi 2021.12.30. 19:57:56
Olvasási idő: 2 perc
A Kentucky állambeli Newmanben született, Owensboro tőszomszédságában. Katolikus iskolában tanult, első motorkerékpárját pedig szomszédjától vette. Egy kedves barátja, Junior Boone (a helyi Honda üzlet tulajdonosa) segítségével dirt track és enduro futamokon vett részt hétvégente.

Mozgalmas fiatal évei voltak az ifjú Haydennek. Mialatt trófeákat gyűjtögetett, flat track pályákon is kipróbálta magát, addig a Brescia College-ban tanult tovább, és itt érettségizett 1969-ben. Valódi üzletembernek született, hiszen autómosót üzemeltetett, versenylovakat tenyésztett és adott el, emellett feleségével, Rose-zal nemsokára szülői örömök elé néztek. 5 gyermekük született: Tommy, Jenny, Nicky, Roger és Kathleen.  Earl úgy döntött, gyermekeinek szenteli az életét. Feleségével építettek egy salakpályát a saját telkükön, ahol gyermekeik kedvükre gyakorolhattak. Tommy a Windy Hollow Raceway-en kezdett versenyezni, miután betöltötte harmadik életévét. Jenny, Nicky és Kathleen követte őt, ám a legfiatalabb lány végül a teniszt választotta.

Earl támogatásának hála a Hayden fiúk történelmet írtak 2002-ben, amikor a Springfield TT-n a dobogó mindhárom fokát elfoglalták.

Az Americanflattrack.com így emlékszik a híres édesapára:
„Dirt track versenyző volt már 20 éve. Tőle származik a 69-es rajtszám, amit később fia, Nicky használt. A szám története onnan ered, hogy Earl legendás humorérzékkel rendelkezett. Egyszer fent, egyszer lent, ugyanaz a szám, akár fordítva is.”
„Mint apa, Earl biztosította azt a környezetet, ami lehetővé tette a múlt generációban három olyan versenyző felemelkedését, akik egyikei voltak a legsikeresebb és legnépszerűbb pilótáknak. Míg Nicky világbajnoki címet szerzett, fivéreivel együtt AMA nemzeti közúti bajnok is lett. Továbbá mindhárman részt vettek dirt track futamokon, Nicky és Tommy pedig büszkélkedhetett nemzeti bajnokságon elért győzelmekkel is.”

„Volt egy közvetlen szál, ami összekötötte a sikereiket azzal a hihetetlen támogatással és sok áldozattal, amit Earl és felesége hoztak. Hegyeket is képesek voltak megmozgatni azért, hogy biztosítsanak gyermekeik számára minden lehetőséget, hogy a maximumot tudják nyújtani. Ahelyett, hogy kiszáradt volna nagylelkűsége kútja, csak úgy ömlött ki a közvetlen családján keresztül számtalan aspiráns versenyzőre, jellemzően Owensboro területén.”

„Nagyon fog hiányozni Earl jó természete, érces hangja és könnyű mosolya.”


Fotó: MotoGP Media
Dányi Gyöngyi
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast