Egyéb motorsport

88 évesen elhunyt Hamar Zsigmond

Óriási tudás, hatalmas eredmények és teljes szakma iránti elkötelezettség azok, amelyek Hamar Zsigmond neve hallatán eszünkbe juthat. A szerelőlegenda itthagyott minket, azonban emléke örökké a versenypályákon és a szívünkben él.
“Zsiga bácsi nem egy reggel nyolctól ötig munkásember volt, sokkal inkább a szakmája megszállottja. A magyar motorsportból nem maradhat ki a neve. Úgy tudom például, hogy az első magyarországi gokart összeszerelésében is benne volt a keze. Aktív kapcsolatom nem volt vele, azonban ha úgy adódott találkoztunk. Amikor szerettem volna elkezdeni versenyezni, akkor felhívtam, hogy segítene-e nekem. Két kategóriában MZ-vel és 400-assal akartam indulni. Ő azt mondta, hogy az MZ az nem motor, a négyüteműekhez pedig nem ért és véget is ért a beszélgetés. Szerette gyorsan és egyszerűen kezelni a kérdéses helyzeteket. Úgy gondolom azonban, hogy tőlem egész más miatt maradt távol. Érthető módon ő is ember volt és megviselték az édesapámmal történtek, melyet követően kapott hideget-meleget. Előfordult olyan is, hogy kővel bedobták az ablakát. Az apuval történetek után már nem is nagyon nyúlt gyorsasági gépekhez. Keménynek mutatta ugyan magát, azonban nagyon is érző ember volt.”
“Természetesen nem csak édesapám szerelője volt munkássága során, hiszen például Juhász Karcsinak is szerelt, azonban ott nem igazán állt össze a csomag. Jóval később Magda Attilának is segített pár dologban.” – emlékezett vissza Drapál Ferenc, aki Hamar Zsigmond kiváló felismerőkészségére is rávilágított. “Apu 1985-ben tulajdonképpen egyetlen versenyt sem fejezett be, mivel a motor gyárilag hibás volt. Zsiga bácsi jött rá, hogy a membrán, vagyis a visszacsapó szelep túl kicsi. Folyamatosan megragadt a motor. Ezért inkább visszaálltak az 1984-es erőforrásra, addigra azonban a főtengellyel akadtak gondok. Sajnos nem is állt rendelkezésre elegendő alkatrész, ez pedig eléggé lassította a sikeres munkát.” – idézte fel Drapál Ferenc a számos történet egyikét, mely rávilágít arra, hogy Hamar Zsigmond, aki a legendás Drapál János szerelője volt, mennyire értette a dolgát. “Nagyon fog hiányozni kivételes személyisége!”
 
A Prace.hu szerkesztősége ezúton szeretné őszinte részvétét kifejezni Hamar Zsigmond hozzátartozói részére!


Hozzászólások