MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

A Doktor emberei – bejelentették a VR46 jövő évi versenyzőit

A várható nevek lettek legigazolva a Valentino Rossihoz köthető csapatokba.
Palencsár Tibor 2021.11.14. 01:06:13
Ahogy közeledik az évvége, úgy fognak egyre inkább a kiadó szabad helyek a MotoGP 2022-es rajtrácsán – valamennyi géposztályban. Nemrégiben három  újabb hely kelt el a Moto2-ben a Valentino Rossihoz köthető csapatoknál, a királykategóriában pedig hivatalosan is bejelentették azt, ami eddig is nyilvánvaló volt.
A VR46 három csapatot indít két géposztályban: egyet a MotoGP-ben, jövő évben pedig már kettőt a Moto2-ben - a Moto3-ban pedig partnerként támogat kettőt. Lássuk a felállást.

MOTOGP

Az tudvalevő volt, hogy Luca Marini 2022-ben is a VR46 csapatnál fog versenyezni – mely idén még az Avintia Esponsorama csapattal működött együtt (ennek megfelelően csak Marini versenyzett VR46 színekben, Enea Bastianini az Avintia logóit hordta), jövőre azonban már önálló királykategóriás csapat lesz a VR46, az Avintia pedig a Moto3-ra fog fókuszálni ezentúl. A MotoGP paddock legrosszabbul őrzött titka volt, hogy a Moto2 világbajnokság idei harmadik helyezettje, Marco Bezzecchi fog fellépni a királykategóriába, amely ezentúl már nem titok: a VR46 csapatmenedzsere, Pablo Nieto hivatalosan is bejelentette, hogy Bezzecchi lesz jövőre Luca Marini csapattársa.

 Marco Bezzecchi - 2022-ben a királykategóriában

A jövő heti jerezi előszezoni teszten már tesztelni is fogja a Ducatit.

MOTO2

És hogy ki érkezik a VR46 Moto2-es alakulatába Bezzecchi helyére? Pablo Nieto ezt is elárulta: a Moto3 világbajnokság jelenleg hatodik helyén álló Niccolo Antonelli lesz az.

Antonelli egy kategóriával feljebb lép

Az ő érkezése sem meglepetés, mivel az idén az Avintia Esponsorama csapat színeiben, de a VR46 Riders Academy támogatásával versenyzik. Az életkorából adódóan is logikus lépés, hiszen a következő szezon kezdetén már 26 éves lesz.

Egy új VR46-os alakulat is színre lép jövőre: a 2016-ban alapított, és az elmúlt három évben a CEV Moto2 Európa-bajnokságon induló Yamaha VR46 Master Camp csapat 2022-ben már a világbajnokságon fog részt venni.

 Gelete Nieto, Keitarou Horikoshi és Alessio "Uccio" Salucci

A lényegi különbség az eddig Sky Racing VR46-ként ismert csapat és a Yamaha VR46 Master Camp között, hogy az előbbi Valentino Rossi, az utóbbi pedig a Yamaha tulajdonában áll – a Yamaha adja a pénzt, a VR46 pedig a sportszakmai részt és a menedzsmentet intézi, a sportigazgatójuk pedig Gelete Nieto (Pablo Nieto bátyja, ismertebb nevén Ángel Nieto Jr.) lesz. A Yamaha részéről Keitarou Horikoshi, a Yamaha Motorsport Stratégiai Divízió menedzsere felügyeli a projektet. Jóllehet az ötlet közös, hiszen Alessio Salucci (vagy ahogy mindenki ismeri: „Uccio”), a VR46 Riders Academy igazgatója elmondta, az ötlet még a VR46 tavulliai irodájában született meg egy Valentino Rossi és Lin Jarvis közötti beszélgetés során. Ekkor merült fel, hogy jó lenne a Yamaha tehetségeit is úgy gondozni, ahogyan a VR46 Akadémia gondozza az olasz tehetségeket.

Az ő két versenyzőjük is érthető választás: az egyikük a thai Keminth Kubo, aki az alapítástól kezdve a csapattal versenyzett a Moto2 EB-n – igaz, átütő sikert nem ért el, még dobogón sem végzett, a középmezőny tagja volt.

 Kubo már sok éve a csapat tagja

Barcelonában szabadkártyával már részt vett egy VB-futamon, ott 26. lett. A másikukat is már erősen pletykálták, amely igaznak is bizonyult: a Supersport VB-ről érkező spanyol Manuel Gonzalez lesz az.

 Manuel Gonzalez és Lin Jarvis

Gonzalez minden idők legfiatalabb motoros világbajnoka: 17 évesen és 56 naposan nyerte meg a Supersport 300 világbajnokságot, az elmúlt két évben pedig a Supersport 600-ban versenyzett, ahol tavaly hetedik lett, idén pedig jelenleg a harmadik helyen áll, két futamgyőzelmet szerezve eddig. A Moto2-be már belekóstolt, az asseni és aragóniai futamokon helyettesítette az MV Agustánál Lorenzo Baldassarit.
A Yamaha VR46 Master Camp Team a 2022. február 03-04. között esedékes valenciai téli teszten fog debütálni a világbajnokságon.

MOTO3

Bár nem a VR46 versenyezteti a csapatot, említsük meg a legkisebb géposztályban az Avintia Esponsorama alakulatot, mely jövőre már Avintia VR46 Riders Academy néven fogja indítani a VR46 Akadémia két ifjú olasz felfedezettjét, egyben a CIV Olasz Moto3 bajnokság idei első két helyezettjét: Elia Bartolinit és Matteo Bertellét.
Rajtuk kívül szintén meg kell említenünk a Rivacold Snipers csapatot, ahol a jövőre versenyző két olasz motoros, Andrea Migno és Alberto Surra szintén a VR46 Riders Academy kötelékébe tartozik.

Fotó: MotoGP Media, Yamaha Racing
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast