MotoGP

A világbajnokság első három helyezettje szerint Marquez nincs krízishelyzetben

A tegnapi Le Mans-i viadal után a MotoGP tabellájának első három helyezettje – egyben a Francia Nagydíj dobogósai –, Valentino Rossi, Jorge Lorenzo és Andrea Dovizioso egyetértenek abban, hogy Marc Marquezt korai lenne még „temetni”, hiszen könnyen visszakerülhet a csúcsra.
A tegnapi Francia Nagydíj után Valentino Rossi megtartotta 15 pontos előnyét a pontversenyben, az üldöző személye viszont változott. Ezentúl nem Andrea Dovizioso követi őt legszorosabban, hanem a yamahás csapattárs, Jorge Lorenzo. Dovi sincs túlságosan lemaradva, az ő hátránya 19 pont. A jelenleg negyedik helyen álló Marc Marquez lemaradása 33 pont a „Doktorhoz” képest, aki szerint viszont ez közel sem jelenti azt, hogy komoly bajban lenne a regnáló világbajnok. Rossi ezen véleményét a crash.net közölte.

„Marc kicsit hátrébb van a bajnokságban, de ez azért is lehetséges, mert nem kaparintotta meg a 20 pontot Argentínában” – utalt Rossi az ott történt versenybalesetre. „Az első három verseny után azt hallottam, hogy Jorge krízishelyzetben van, most pedig két versenyt is nyert. Ugyanez megtörténhet Marc-kal is, hiszen kétszeres bajnok. Elképesztően nagy tehetség, szóval egyáltalán nem okozna meglepetést, ha Mugellóban győzelemmel térne vissza.” Nagyon hasonló állásponton van Jorge Lorenzo is, aki maga is jól tudja, milyen az, ha idejekorán leírják az embert.
 
„Jerez előtt nagyon messze voltam Valentinótól. Néhányan azt mondtak, nagy bajban vagyok, és bizonyára közülük is vannak, akik most azt mondják, Marquez van krízisben az előző három futam után. De mint tudják, Marc-nak, Valentinónak és nekem megvan a tehetségünk, csupán ki kell várni, hogy megfelelően alakuljanak a körülmények, aztán Marc visszatér. Futamokat fog nyerni és versenyképes lesz a jövőben. Nyilvánvalóan, nekünk meg kell próbálnunk megtartani ezt a pontelőnyt vele szemben” – mondta a mallorcai, majd így folytatta: „Véleményem szerint a Honda ugyanolyan, vagy valamivel jobb, mint tavaly, de szerencsénkre javítani tudtunk a féktávon és a kanyarbemeneten, miközben az erősségeinket, a jó kanyarsebességet és kigyorsítást megtartottuk.”

Andrea Dovizioso sem kételkedik egy pillanatra sem Marquez tehetségében. Sőt, szerinte épp ez fedi el valamelyest az RC213V hibáit. „Nehéz megérteni az apró részleteket, ha nem azon a motoron ülsz, de az a véleményem, hogy Marc tehetsége elrejti a Honda egyes határait, mert ő az egyedüli, aki igazán gyors vele. Ez igaz volt tavaly is, de főleg idén. Szóval úgy hiszem, jelen pillanatban nincs meg a kellő egyensúly a Hondánál.” Érdekes ez a felvetés, de egyáltalán nem alaptalan, ha figyelembe vesszük, hogy Argentínán kívül – ahol elesett Marquez – mindig a címvédő volt a legjobb hondás. A tegnapi versenyen ráadásul egyedül ő volt az az RC213V-t használók közül, aki nem dobta el a gépet.
 
Rossi egy rövid gondolat erejéig még visszatért a Ducatira, miután elárulta, szerinte négyesélyes a bajnokság sorsa. „Úgy gondolom, hogy a bajnokság állása hétről hétre változik majd, és mind a négyen a címért harcolunk majd. Dovi is nagyon gyors, nagyon konstans. Mugellóban teszteltek is, jó köridőre voltak képesek, keményen dolgoznak. Szóval úgy vélem, hogy a Ducati is ott lesz majd.” De kit gondol Rossi a legnagyobb ellenfelének? A legvégén ezt is elárulta: „Ebben a pillanatban úgy érzem, hogy Jorge van leginkább formában, ő a legveszélyesebb és őt a legnehezebb legyőzni.”


Hozzászólások