MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Acosta elárulta: Szerződhetett volna a királykategóriába, emellett szívesen döntené meg Zarco rekordját

A 2021-es Moto3-as világbajnok elmondta, hogy megtehette volna azt is, hogy a Moto2-es géposztályt kihagyva a legnagyobbak között folytatja a pályafutását 2022-ben.
Forgó Ariel János 2021.11.22. 21:28:54
Pedro Acosta a 2020-as Red Bull Rookies Cup győztese valósággal berobbant a világbajnokság Moto3-as kategóriájába, hiszen rögtön a szezon első versenyein igen érett és egyben látványos motorozást, valamint egyúttal eredményeket produkált. Az év elején még csak 16 éves pilóta szinte végig vezetve az összetettet nyerte meg a legkisebbek világbajnoki címét, jövőre pedig immáron a Moto2-ben folytatja. Acosta csapaton belül vált kategóriát, hiszen további is az Ajo Motorsport versenyzője lesz, azonban immáron a középső kategóriában, egy Kalex vázas motoron ülve folytatja karrierjét. A fiatal spanyol most elárulta, hogy cselekedhetett volna hasonlóképpen, mint Darryn Binder, aki a Moto3-ból közvetlenül a MotoGP-be (WithU RNF Yamaha) igazolt, azonban a 2021-es Moto3-as világbajnok úgy gondolta, hogy inkább a megszokott úton, végigjárva a ranglétrát igyekszik eljutni a legnagyobb géposztályba. „Megvolt a lehetőség arra, hogy közvetlenül a MotoGP-be igazoljak, anélkül, hogy végigmennék a Moto2-n, de úgy gondoltam, hogy nincs szükség lépcsőfokok kihagyására.”
 
„Számomra csak jó, ha tapasztalatot tudok gyűjteni, amiben szerintem nálam hiány van, ezzel együtt pedig lépésről lépésre tanulhatok. Ez segíteni fog engem, ha valaha eljutok a MotoGP-be. Amennyiben nem nyerem meg a Moto2-es világbajnokságot, még ha csak egyetlen ponttal is, akkor is szeretnék még egy évet maradni a kategóriában.” – mondta Acosta, egyértelművé téve ezzel következő évi célját. „A 2022-es év végén még mindig csak 18 éves leszek. Jogosítványom sincsen még. Semmi sem történik tehát, ha még egy évet a Moto2-ben maradok. Akár még Johann Zarco dupla világbajnoki címét is megpróbálnám megdönteni.” – nyilatkozta a spanyol. Az Acosta által elmondottak talán olyan szempontból érdekesek, hogy a Moto3-as világbajnok csupán 2022. május 25-én tölti majd be 18. életévét, amely felveti a kérdést, hogy miként szerződhetett volna a királykategóriába, ahol a szabályok szerint 18 év az alsó korhatár. Eszerint a 2022-ben induló szezon első hét futamát vagy ki kellett volna hagynia, vagy korkedvezményt kapott volna két és fél hónap erejéig. Persze ennek kapcsán maradnak a találgatások.
 
Végül de nem utolsó sorban Acosta Moto2-es elképzelései kapcsán nem mehetünk el amellett, hogy az általa is említett Johann Zarco a Moto2 egyetlen olyan korábbi versenyzője, aki két világbajnoki címet is tudott nyerni, ráadásul zsinórban 2015-ben és ’16-ban. Azt megelőzően a középső géposztályban (250ccm) Jorge Lorenzo volt az utolsó, aki két vb-címet (2006 és 2007) is begyűjtött. Kettőnél több bajnoki aranyért – még mindig középső kategória – egészen a kilencvenes évek közepéig kell visszamenni, amikor Max Biaggi négy alkalommal (1994, ’95, ’96, ’97) végzett év végén a pontverseny élén. Ezzel Phil Readdel holtversenyben ők ketten az „átmeneti géposztály” legsikeresebb versenyzői a világbajnokság történetében. Három bajnoki címmel Anton Mang (1980, ’81, ’87), Mike Hailwood (1961, ’66, ’67) Carlo Ubbiali (1956, ’59, ’60) és Walter Villa (1974, ’75, ’76) büszkélkedhet.

Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast