MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Acosta: “Ezért nem igazoltam egyből a MotoGP-be” – A spanyol a KTM-mel debütálna a királykategóriában (1. rész)

Mint arról korábban beszámoltunk, Pedro Acostának meg volt a lehetősége, hogy a Moto2-t kihagyva 2022-re azonnal a MotoGP-be igazoljon, azonban a spanyol szupertehetség nem élt ezzel a lehetőséggel és inkább maradt a lépcsőzetességnél. Most a „the-race.com” által készített interjúban elmondta, hogy miért.
Forgó Ariel János 2022.01.13. 19:47:40
Olvasási idő: 5 perc
Pedro Acosta vitán felül az egyik legnagyobb reménysége és egyben tehetsége a MotoGP-nek, hiszen a még mindig csak 17 esztendős spanyol tavaly újoncként nyerte meg a Moto3-as világbajnoki címet. 2020-ban még a Red Bull Rookies Cup-ban szerepelt, ahol abban az évben szintén ő lett a végső győztes, melyet követően Aki Ajo csapatában a Red Bull KTM Ajo Motorsportnál kötött ki. Habár papíron rutinos csapattársát, Jaume Masiát kiáltották ki a 2021-es vb-cím legfőbb esélyesének, Acosta valósággal berobbant a Moto3-as vb-re, ahol azonnal letette a névjegyét. Már a második futamán olyan teljesítményt láthattunk tőle, amit azelőtt soha senkitől (és vélhetőleg a közeljövőben sem lesz ilyesmire példa), vagyis, hogy újoncként a boxutcából rajtolva, valósággal átgázolva a mezőnyön futamot tudott nyerni. Nem csoda, ha egész éves teljesítményét elnézve – beleértve a világbajnoki cím megszerzését is – akadt olyan királykategóriás csapat, mely azonnal a legnagyobb géposztályba vitte volna őt, de Acosta ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni. Inkább a lépcsőzetesség elve mellett maradva igazolt házon belül a Moto2-be, így idén továbbra is az Ajo Motorsport versenyzőjeként folytatja majd pályafutását, azonban immáron a középső géposztályban.
 
„Úgy gondoltam, hogy nem kell ott lennem a MotoGP-ben a második világbajnoki évemben. A helyzet az, hogy most 17 éves vagyok és még rengeteget kell tanulnom. Úgy hiszem, hogy a Moto2 segít majd nekem abban, hogy kevesebbet hibázzak, koncentráltabb és professzionálisabb legyek. Szerintem sokkal jobb lesz néhány éven belül a MotoGP-be menni, mintsem közvetlenül a Moto3-ból érkezni. Beszéltem Stonerrel, aki azt mondta nekem, hogy nem az a fontos, hogy a kisebb géposztályokban nyerjek, hanem, hogy felkészülten menjek a MotoGP-be és ott próbáljak meg győzni. Azt gondolom, hogy a Moto2 és a Moto3 is nagy segítség, azonban a Moto2-ben meg lehet tanulni az abroncsok menedzselését, azt, hogy ne hibázz és hogy saját tempód legyen. Ez a legjobb lépés és egyben lehetőség és ezt is kell tennünk. Nagyszerű érzés volt, hogy egy gyerekkori példaképed odajön hozzád. Úgy éreztem magam, mint egy Isten, amikor Casey azt mondta, hogy nagy rajongóm. Azt gondoltam, hogy ’ez egyszerűen nem lehet igaz’. Rengeteget beszélgettünk a szavai pedig rengeteget segítettek nekem.” – mondta Acosta, aki bár nem tudni, hogy pontosan kiktől kapott ajánlatot a MotoGP-be, azonban a hírek szerint több gyártó is szerette volna megszerezni őt. Mint azt feljebb is említettük, végül úgy döntött, hogy az Ajo Motorsport berkein belül vált a Moto2-be.
 
„Az első naptól kezdve bíztam Akiban és csapatában, hogy megkérdezte tőlem ’hé, nem akarsz a Moto2-be jönni?’ A főmérnököm viszem a Moto3-ból a Moto2-be, megkapom Remy telemetria mérnökét, néhány szerelőjét és egy újat. Biztosan segítségemre lesznek, azonban együtt kell felnőnünk a feladathoz. A KTM volt az első márka, mely hitt bennem, amikor még semmim sem volt. Hittek egy srácban, azóta pedig folyamatosan egyetlen mondat van a fejemben: ’hiszünk benned’. Azóta arra gondolok, hogy miért ne velük mennék a MotoGP-be. Meglátjuk, hogy végig tudjuk-e úgy csinálni mint (Brad) Binder, aki a gyári csapatba ment, de ha nem, akkor mehetünk a Tech3-hez. Végül is mindkét csapat a KTM kezében van, és mindkét istálló ugyanazt kapja. Beszélnünk kell erről, talán két évben belül, aztán meglátjuk, hogy mi lesz.” – mondta Acosta, aki tehát jelenleg úgy gondolja, hogy jó eséllyel a MotoGP-be is a KTM-mel kíván majd debütálni. A spanyol versenyzőt arról is megkérdezték, hogy miként élte meg világbajnoki szezonja második felét, amikor néhány versenyen nem annyira ment neki a szekér, mint mondjuk az első négy futam alkalmából, amelyek során négyből hármat megnyert.
 
„Silverstone-ban egy igen nehéz kvalifikációt követően kezdtem el a világbajnoki címre gondolni. Onnantól kezdve egészen Austinig ott volt a fejemben a bajnoki cím és talán ez okozott olyan hibákat, mint ami Aragónban is történt.” – utalt Acosta arra az esetre, amikor megpróbálta megelőzni Xavier Artigast, azonban végül elesett, magával rántva honfitársát. „Nem gyűjtöttünk túl sok pontot ezeken a versenyeken, ugyanakkor megtanultam, hogy összpontosítanom kell minden hétvégén és nem arra gondolni, hogy mi fog történni novemberben. Ami végül a bajnoki címet jelentette számunkra az az volt, ahogy a szezon utolsó néhány versenyén fejben menedzseltük a dolgokat. Rengeteget tanultam a Moto3-ban és ahogy Connor McGregor (MMA harcos) is mondja, csak akkor vagy képes valamire, ha fejben rendben vagy. 100%-ot kell nyújtanod, hogy elégedettek legyenek azok az emberek, akik az életükből 40 percet arra áldoznak, hogy megnézzék a versenyedet.”
 
Folytatása következik…

Fotó: Ajo Motorsport official website
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast