MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Acosta már nem lehet a legfiatalabb világbajnok!

Legkésőbb a második misano futamon be kellett volna biztosítania a címet a rekorddöntéshez.
Palencsár Tibor 2021.10.27. 18:40:13
Szezon elején került szóba, hogy a Moto3 világbajnokságba üstökösként berobbanó Red Bull Rookies Cup-győztes Pedro Acosta megdönthet egy 1990 óta fennálló rekordot: ő lehet minden idők legfiatalabb gyorsasági motoros világbajnoka a Grand Prix-n.
Az említett rekordot Loris Capirossi tartja, aki élete első szezonjában, 1990-ben rögtön be is húzta a 125 köbcentis világbajnoki címet, amikor 17 éves és 165 napos volt. A rekord megdöntéséhez közel állt Dani Pedrosa és Marc Marquez is, azonban ők csupán megközelítették az olaszt.

 Capirossi, a valaha volt legfiatalabb világbajnok

Pedro Acosta zseniálisan kezdte a szezont: élete első négy futamán három győzelmet és egy ezüstérmet szerzett. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, mindenki már azonnal megelőlegezte neki a világbajnoki címet – főleg, hogy a riválisai körbeverték egymást, így négy futam után már két győzelemnyi előnye volt. Ám a brilliáns kezdet után Acosta lendülete alábbhagyott: az elmúlt 12 futamból kettőt nyert meg csupán, illetve most Misanóban szerzett egy bronzérmet még. És bár csak egyszer nullázott (Aragóniában), a szezon előtti tetemes előnye elolvadt, amely két fordulóval a vége előtt mindössze 21 pont a szezont gyengén kezdő, de bombaformában folytató Dennis Foggiával szemben. Ez azt jelenti, hogy Acosta leghamarabb Portimaóban biztosíthatja be a bajnoki címét.
Csakhogy a 2004. május 25-én született ifjú spanyol titán a november hetedikén megrendezett Algarve Nagydíjon már 17 éves és 166 napos lesz, ami pontosan egy nappal több, mint amennyi idős Loris Capirossi volt, amikor drámai csatában megnyerte szezonzáró 1990-es Ausztrál Nagydíjat, és elhódította a világbajnoki címet Hans Spaan és Stefan Prein elől. Vagyis Pedro Acosta nem fogja megdönteni Loris Capirossi rekordját, és NEM LESZ MINDEN IDŐK LEGFIATALABB MOTOROS GRAND PRIX VILÁGBAJNOKA!
 
 Egy rekordot már biztosan nem dönt meg...

Már természetesen ha ki fog tartani az előnye, és Dennis Foggia nem csaklizza el a biztosnak tűnő címet Acosta elől. Bár, ha az ifjú spanyol végül megszerzi a bajnoki címet, aligha fogja bánni, hogy a rekorddöntés elmarad. Viszont ez esetben a második legfiatalabb világbajnok ő lesz: az jelenleg ugyanis Marc Marquez, aki 17 évesen és 263 naposan lett 125-ös világbajnok 2010-ben.
Capirossi tehát fellélegezhet: a rekordját nem fogja megdönteni Acosta, és az FIM által bejelentett 2023-as korhatáremelések miatt minimális az esély arra, hogy bárki más megtegye ezt (hacsak nem hódítja el a címet jövőre Daniel Holgado vagy David Alonso), hiszen azután egy korkedvezményes újoncnak kellene világbajnoknak lennie.

Ugyanakkor két másik rekordot megdönthet még Acosta: a középső géposztály legfiatalabb futamgyőztese és legfiatalabb világbajnoka még lehet! A Moto2 (és jogelődje, a 250 köbcentis géposztály) legfiatalabb világbajnoka Dani Pedrosa, aki 19 évesen és 18 naposan szerezte meg a 250-es világbajnoki címet 2004-ben.

 Dani Pedrosa, a legfiatalabb 250-es világbajnok

Az említett kategória legfiatalabb futamgyőztese pedig Marc Marquez, aki 18 évesen és 87 naposan nyerte meg a 2011-es Francia Nagydíjat.
Már ismert, hogy Pedro Acosta 2022-ben a Moto2-es géposztályban versenyzik. Amennyiben jövőre újoncként megnyerné a Moto2-es világbajnokságot, ő lenne minden idők legfiatalabb középső géposztályos világbajnoka (hiszen a jövő évvégi szezonzárókor is csak 18 éves és 166 napos lenne). Amennyiben pedig az első 13 futam valamelyik futamát megnyerné, a legfiatalabb Moto2-es futamgyőztes is ő lehet.

Ha pedig 2023-ban már a királykategóriában versenyezne, és ott is bajnok lenne újoncként, akkor ő lehetne a legfiatalabb királykategóriás világbajnok is, de ennyire már tényleg ne szaladjunk előre...

Acosta és Capirossi korrekordjáról is hallhattok a hamarosan publikálandó podcast adásunkban!

Fotó: MotoGP Media, Italy24
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast