MotoGP

Aggódnak az austini huplik miatt a MotoGP-sek

Évek óta visszatérő problémát jelent a Circuit of the Americas bukkanókkal tűzdelt aszfaltja, a királykategória élmenői szerint pedig elképzelhető, hogy nem is lehet mindezt orvosolni.
Szeretnél élőben szurkolni kedvenc motorversenyződnek az augusztus eleji brnói futamon? Akkor van egy ajánlatunk számodra: az előző évekhez hasonlóan idén is megrendelheted belépődet jegyshopunkon keresztül a MotoGP Cseh Nagydíjára – a jelenlegi áron már csak június végéig!

A texasi pályát évek óta rengeteg kritika éri huplis aszfaltja miatt, amelyet sokan a Formula-1-es autóknak tulajdonítanak. Tavaly próbálták kezelni a helyzetet, ám a felület lecsiszolása nem igazán hozott eredményt, ráadásul a hátsó egyenesben rendkívül poros is lett az aszfalt, ami különösen az első edzéseken volt látványos. Az idei szezonra ismét igyekeztek javítani a dolgon, ám a MotoGP legjobbjainak kétségei vannak afelől, mennyire vezethetett az eredményre:

„Rendkívül huplis ez a pálya, ilyen szempontból ez a legnehezebb helyszín a naptárban. Kár érte, mert amúgy ennek az egyik a legjobb a vonalvezetése. Reméljük, remek munkát végeztek, pénteken kiderül” – idézi a COTA-n már hat győzelmet szerző Marc Marquezt a Crash.net szakoldal. Alex Rins a következőket mondta: „Már tavaly is megpróbálták ezt megoldani, de nem sikerült a legjobban, az egyenes tele volt porral. Reméljük, az idei évre eltűnt ez, mert kissé veszélyes volt, amikor közel kerültünk a másikhoz.”

Andrea Dovizioso volt talán a legkevésbé bizakodó: „Aggódom, hogy nem igazán lehet megoldani a pálya problémáját. És ez nagyon rossz, mert szerintem ez a bajnokság egyik legszebb pályája. A gondot az jelenti, hogy mindenfelé bukkanók vannak, s így nehéz egyáltalán motorozni, nem is csak gyorsan menni. Úgy tűnt, az aszfalt vagy az alatta lévő piszok mindenhol mozog, szóval nehéz ezt megoldani, ha nem akarnak teljesen új borítást.”

Valentino Rossi is osztja honfitársa azon nézetét, hogy nem feltétlenül az F1-es autók tehetnek a huplikról, sokkal inkább az aszfaltban vagy még inkább alatta keresendő a probléma forrása. A „Doktor” és Jack Miller is rámutatott: a Circuit of the Americas nem számít régi pályának, mégis jóval több a gond vele, mint más helyszínekkel. Cal Crutchlow szerint is elkeserítő a helyzet, mert amúgy az austini az egyik legélvezetesebb pálya lehetne:

„Amikor 2013-ban először itt jártam, fantasztikus volt, de tényleg. Azt mondtam, ez volt a legjobb pálya, ahol valaha motoroztam. Mostanra pedig az egyik legrosszabb lett szinte az összes versenyző számára, annyira nehéz kezelni a helyzetet a huplikkal. A kettes kanyar borzalmas. A 10-est újraaszfaltozták, teljesen random egyet a sok közül, de a hátsó egyenes még mindig elég huplisnak tűnik, de nem tudhatjuk, amíg nem ültünk motorra.”

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások