Akadtak olyanok, akik tegnap versenyezni sem akartak az austini pálya állapota miatt

A hétvége során rengeteg kritika érte az austini aszfaltcsíkot, miszerint rengeteg rajta a pukli, főleg a pálya első szektorában, melyeket amennyiben a szervezők nem javítanak, ki, akkor jövőre nem tér vissza a mezőny erre a pályára.
P1race.hu 2021-10-04 10:36:07
Habár az austini aszfaltcsík és egyben MotoGP helyszín, egy viszonylag fiatal pályának mondható, tekintve, hogy 2012-ben készült el, azonban az utóbbi években inkább csak amortizálódott a versenytér, hiszen például újra aszfaltozás nem történt a ringen. A használat alatt lévő pályán így több helyen kisebb puklik alakultak ki, amiket mostanra jelentős mértékű zavaró tényezőként aposztrofáltak a pilóták, sőt emiatt szerintük nem is biztonságos az aszfaltcsík. Ezzel egyébként a hírek szerint a MotoGP/versenyzők biztonságáért felelős tanácsa is egyetért, ennek megfelelően pedig ultimátumot adtak az Amerikai Nagydíj szervezőinek, hogy amennyiben nem aszfaltozzák újra a kérdéses részeken a ringet, akkor jövőre már nem megy a helyszínre a MotoGP. A hétvége során több versenyző hangot adott elégedetlenségének azzal, hogy személyesen kereste fel a biztonsági bizottságot, sőt akadtak olyanok is, akik nem szerettek volna rajthoz állni a vasárnapi futamon. Az aprilias Aleix Espargaro például a következőket mondta a pálya kapcsán:
 
„Frusztráló, mert nem tudom megmagyarázni, hogy mi történik.” – kezdte a spanyol még a szombati időmérőt követően. „A puklik hatalmas problémát okoznak nekem. Eddig az egész szezon során négyszer esetem el, most pedig csak ezen a hétvégén már négyszer kerültem földre.” Az aprilias ráadásul a futamot sem tudta befejezni – szintén bukás miatt – így azóta aligha változott a véleménye a pálya kapcsán. „Leszámítva azt a néhány versenyzőt, akik élvezték ezeket a puklikat, az összes versenyző igen dühös volt és elmentek a biztonsági tanácsához. Ez az aszfaltcsík nem biztonságos és nem elfogadható az itt való versenyzés. Ehhez idén alkalmazkodnunk kellett, viszont ha jövőre ez nem változik akkor én biztosan nem fogok ide visszajönni.” – mondta Espargaro függetlenül attól, hogy a biztonsági tanács milyen döntési kényszer elé állította a helyi szervezőket. További érdekesség, hogy az idén az amerikai Superbike-ban versenyző Loris Baz twitteren azt írta a MotoGP-ben felmerült kritikák nyomán, hogy akkor képzeljék el: így is az austini a legjobb pálya az Egyesült Államokban.

Fotó: MotoGP Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast