MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Ami a szezonzáróra maradt – Vb-cím a Moto2-ben, Év újonca a MotoGP-ben és vb-bronz a Moto3-ban

Mivel a MotoGP világbajnoki címe Misanoban, a Moto3-as bajnoki arany pedig Portimaoban lelt gazdára, ezért a szezonzáró viadalra már csak a Moto2-ben maradt nyitott a harc, legalábbis papíron.
P1race.hu 2021.11.10. 15:01:25
Szerencsés helyzetben vagyunk, hiszen az utóbbi két versenyhétvége mindegyikére jutott egy világbajnok avatás és ez most sem lesz másként, mivel a 2021-es MotoGP szezon utolsó futamán dől majd el a Moto2-es bajnoki cím sorsa. Igaz, leginkább papíron lehet kérdés a középső kategória végső győztese, ugyanis Remy Gardner 23 pontos előnye, csak hatalmas balszerencsével fordulhatna hátrányba. Üldözője, Raul Fernandez egyetlen esélye a győzelem, ráadásul ez is csak akkor, ha közben Gardner nem képes a legjobb tizenháromban végezni. Amennyiben a spanyol nem tud nyerni, hanem mondjuk csak második helyen intik le, akkor csapattársának még csak pontot sem kell szereznie és máris világbajnok. Mindennek fényében amire számítani lehet az az, hogy Fernandez egész hétvégén igyekszik majd a lehető legtöbbet kihozni magából és a vasárnap 12:20-kor kezdődő viadalon rögtön az élre állni, majd meg is nyerni azt, míg eközben Gardner jó eséllyel biztonsági motorozást bemutatva a top13-ban igyekszik végezni. Az igazán nagy fordulat és egyben meglepetés az lenne, ha nem Remy Gardner vinné haza a végső győztesnek járó trófeát, de valljuk be erre túl sok esély nincsen.
Remy Gardner (87) és Raul Fernandez (25) csatájáról szól majd Valencia (is) 
 
Az öszetett tekintetében tehát egyértelműen a Moto2 lesz a fő attrakció, ahol egyébként a vb-bronz sorsa (Marco Bezzecchi) is eldőlt már. A királykategóriában egyáltalán nem maradt kérdés a top3-at illetően, azonban a Moto3-ban a pontverseny harmadik helyéért még nagy lehet a küzdelem. Ott most éppen Sergio Garcia áll (a neve mellett áll 168 egységgel), hozzá képest pedig lőtávon belül van még Romano Fenati (156 pont) és Jaume Masia (155 pont) is, de papíron Niccolo Antonelli (145 pont) nemkülönben esélyes lehet még. Garcianak tehát azért még oda kell figyelnie a harmadik helyet szem előtt tartva, amely ha meglesz neki, akkor messze az eddigi legjobb összetettbeli helyezését érheti el világbajnoki szinten. Ne feledjük, hogy ő 2019-ben és 2020-ban is Hondával ment a Moto3-ben, ahol előbbi évben tizenötödik, tavaly pedig kilencedik lett a szezon végi elszámoláskor.
 
Sergio Garcianak oda kell figyelnie, ha szeretné a bajnoki harmadik helyet megtartani
 
Zárásként visszaevezve a legnagyobb géposztályhoz: Mint tudjuk Misanoban a világbajnoki címet Fabio Quartararo biztosította be magának, a vb-ezüst Francesco Bagnaia-hoz kerül majd, míg a bronzérmet a 2020-as világbajnok, Joan Mir kapja a szezonzáró ünnepségen. A legjobb privát versenyző Johann Zarco lett, azonban még egy egyéni díj kiosztásra vár, mégpedig az év újonca csatát illetően. Rettentő szoros ugyanis a küzdelem Enea Bastianini (94 pont) és Jorge Martin (91 pont) között. Kettejük harcának pikantériája, hogy míg Martin gyári Ducatival versenyez, addig Bastianini a bolognaiak 2019-es technikáján ül. A Moto2-ben ilyen tekintetben (év újonca) Raul Fernandez legyalogolta az ellenfeleket a maga 282 egységével, hiszen a második helyen Ai Ogura követő őt 120 ponttal. A Moto3-ban hasonló produkciót mutatott Pedro Acosta, aki a vb-cím mellé a legkisebb géposztály „Év Újonca” díjat is elvitte, ráadásul toronymagasan: Az Ajo Motorsport versenyzője 259 pontjával szemben a második pozícióban Guevara tanyázik 116 egységgel, a harmadik pedig Artigas 47-tel.
 
A királykatgeória egyéni díjai közül már csak az "Év Újonca" trófea sorsa kérdéses Jorge Martin (89) és Enea Bastianini (23) között
 
Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor ne feledjük, hogy jövő hétvégén rendezik a Superbike világbajnokság szintén idei utolsó fordulóját, ahol ugyancsak eldől a világbajnoki cím sorsa Toprak Razgatligolu és Jonathan Rea között.
 
 
 Fotó: MotoGP Media
 
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast