MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Amikor „ez csak egy hajszálon múlt”

A Formula 1-es berkekben nagy port kavaró utolsó futamos döntőt látván eszünkbe juthatott az elmúlt évtizedekből néhány MotoGP-s - ez csak egy hajszálon múlt - szezonzáró.
P1race.hu 2021.12.21. 10:31:16
Olvasási idő: 2 perc
Írta: Koroknai Bence
 
Mint azt mindenki tudhatja, aki minimálisan is követi a motorsportokat, nemrég feltették a 2021-es száguldó cirkusz világbajnokságára a pontot az Abu-Dhabi Grand Prix-n. Max Verstappen 8 ponttal zárta a vb tabellát a brit Lewis Hamilton előtt.

Ez a pontkülönbség felidézett számunkra néhány körömrágással töltött valenciai versenyhétvégét – természetesen a MotoGP-ből!

Visszagondolva az elmúlt évek, sőt évtizedek szezonjaira, mindjárt nem is kellett sokat lapozni a képzeletbeli filmtekercsek között… máris rábukkanhattunk a nagy pont kavaró, Valentino Rossi és Jorge Lorenzo 2015-ös párharcára.

Ez az év egy hatalmas mérföldkőnek bizonyult a „Doktor” pályafutásában, amikoris megszerezhette volna a 10. világbajnoki címét. Mint tudjuk, ez volt az utolsó, de nem megvalósult lehetősége. A sepangi futamon a 3. helyért folyó csatában a kilencszeres világbajnok Marquezzel vívta többkörös adok-kapok csatáját, mikor a máig nagy visszhangot kiváltó, közös pályafutásuk hátralevő 6 évét megpecsételő incidens bekövetkezett. Ennek következménye a DORNA döntése alapján az lett, hogy a mindent eldöntő szezonzáró futam utolsó rajtkockáját foglalta el a sárga 46-os rajtszám. A kockás zászlót csak negyedikként láthatta meg Rossi, ami azt jelentette, hogy 5 ponttal maradt le a szezon trófeájáról.
 
Rossi a 2006-os valenciai szezonzárón
 
Nem ez volt azonban az egyetlen olyan eset, amikor Rossi pályafutása során az olasz versenyző orra alá borsot tört az ominózus „5 pont”. 2006-ban, amikor Nicky Hayden - pályafutása megkoronázásaként - megszerezte első(és egyben utolsó) királykategóriás vb-címét. Ezt Rossi saját hibájaként könyvelhette el, mivel egy zavartalan balos kanyarkijáratnál eldobta a motort maga alól. Bár vissza tudott állni a versenybe, de az elért 13. helyezése kevés volt ahhoz, hogy a „Kentucky Kölyköt” letaszítsa a trónról.
 
A legszorosabb befutó a MotoGP királykategóriájában a 2013-as szezonban, Marquez és Lorenzo között zajlott. Itt mindössze 4 ponttal billent a mérleg nyelve a Repsol Honda spanyolja felé. Ezt a futamot bár Lorenzo nyerte, viszont kevésnek bizonyult ahhoz, hogy a Dani Pedrosa mögött, kényelmes tempót motorozó Marc Marquez-t letolja a királyi trónról.
 
Ezek voltak hát dióhéjban a legszorosabb pontállással véget érő szezonok, amikből talán mindannyiunk nevében mondhatom: szeretnénk még rengeteget izgalommal végig kísérni.

Írta: Koroknai Bence
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast