Assen, 2. futam: Esőszünet miatt áll a verseny!

Eleve késéssel indult a Superbike mezőnyének 2. futama a hollandiai iAssenben. Óriási eső zúdult a pályára, így a szervezők 3 kör után leállították a futamot, amin Sebestyén Péter sajnos technikai hiba miatt nem vesz részt. Új tájékoztatás 14:30-kor!
Kálmán András 2014-04-27 14:24:23
A második futam számos érdekességet tartogatott a nézőknek. Bár az első futamot a francia Sylvain Guintoli nyerte az Apriliával, a regnáló világbajnok, Tom Sykes már vészes közelségbe került hozzá képest. Visszatud-e vágni az angol, vagy ezúttal is a fantasztikusan rajtoló franciáé lesz a győzelem? Esetleg Jonathan Rea, vagy Loris Baz meglepi-e az élen álló duót? Meglepő volt, hogy az ötödik helyen célba érő Marco Melandri már több mint húsz másodperces hátrányt szedett össze az első futamon, így a második futamon már nem lehetett más célja, hogy közeledjen az élen állókhoz.

A magyarok is bízhattak egy jobb eredményben, azonban a lelkesedésünket hamar lelombozta a Tóth Team nyilatkozata. Tóth Imrénél egy kuplungcserét is végrehajtottak, míg Sebestyén Péter a sorozatos technikai hibák, és az első futamon elszenvedett olaj folyása miatt végül rajthoz sem tudott állni! A rajt késéssel indult, miután a második futamot esős versennyé nyilvánították a szervezők, így mindenki esőgumira váltott a futam előtt. A gyorsított eljárásban végrehajtott rajt végül bő 20 percet késett, a körök számát is csökkentették 21-ről 15-re. Nem Sebestyén Péter volt az egyetlen, aki nem állt rajthoz a második futamon. Az EBR csapat is úgy határozott, hogy miután mind a két pilótájuk, Yates és May is technikai hiba miatt feladta az első futamot, nem kockáztatnak, és nem állnak rajthoz a második futamon. A várva várt vihar végül megérkezett a pályára, így teljesen vizes körülmények között kezdődött a verseny.

A rajtot ismét Sylvain Guintoli kapta el a legjobban, ahol az óriási esőfüggöny miatt a mezőny felettébb óvatosan vette az első kanyart. A francia mögött Rea, Sykes,Elias, Baz, Giugliano volt a sorrend, az első kör végén Tóth Imre a 23. helyen állt. Óriási volt a harc a középmezőnyben, miközben Guintoli egyre inkább ellépett a többiektől. A brit Leon Haslem zárkózott fel a Hondával, az ötödik helyre került, miután megelőzte az egyre inkább hátrébb kerülő Loris Bazt. A körülmények sokkal rosszabbak voltak, mint a reggeli warm upon, másodperccel voltak lassabbak a motorok. Végül az elöl lévő Guintoli jelzett a versenybíróságnak, állítsák meg a futamot, így akárcsak az első futamon, ezúttal is előkerült a piros zászló!

Három kör megtétele után tehát a mezőny visszatért a boxba, a biztonsági autó pedig elkezdte feltérképezni a körülményeket. Több kört is megtett, tájékoztatást azonban sokáig nem adtak, az eső pedig megállás nélkül szakadt. Végül a helyszíni jelentések szerint, 14:30-kor adnak további tájékoztatást!

Végül több mint egy órás szünet, és két vizsgálat után 14:56-kor kinyitott a boxutca, így a futamot megtartják! A felvételek alapján a pálya utolsó szektora az igazán veszélyes, jelentős mennyiségű víz verődött fel azon a szakaszon.
Kálmán András
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast