MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

A Superbike-vb a 3. legnépszerűbb technikai sport a világon

Az egyértelmű, hogy a Forma-1-et a betonbiztos első helyéről sosem lehet letaszítani az autó-, és motorsportok világában, ahogy a kétkerekűeknél is a MotoGP az etalon. De a Superbike idei évadjára sokan voltak kíváncsiak
Horváth Ádám 2021.12.02. 15:31:52
Olvasási idő: 2 perc

A MotoGP-hez hasonlóan a Superbike is a Dorna fennhatósága alá tartozik (jó megfigyelők nem véletlenül látnak hasonlóságot a régi MotoGP-s grafika, és a mostani Superbike grafikák között). A különbség a motorok technikájában van, hogy a Superbike-nál nem minden prototípus. A versenyzők színvonalában nincs jelentős különbség, de azért kevesen voltak, akik Superbike világbajnokként akár futamgyőzelemig is eljutottak a MotoGP-ben (pl Troy Bayliss, Ben Spies – mindketten egy győzelmet szereztek). A fordítottjára már láttunk több példát, hogy Max Biaggi, Carlos Checa, vagy éppen Sylvain Guintoli a GP-ből érkezve ott is sikeres volt, ahogy az utóbbi években Alvaro Bautista, vagy épp Scott Redding sem eredménytelenül váltott (noha a britnek volt közte egy brit Superbike éve is).  

Egy sorozat népszerűsége viszont nagyban függ az izgalmaktól is. Ahogy a MotoGP is lefelé menő ágban volt, amikor nagyjából 10 évvel ezelőtt nem volt sok gyártó, és kiszámíthatóak voltak a futamok, kevesen tudtak nyerni, úgy a Superbike is hasonlóval küzdött az elmúlt években. Jonathan Rea és a Kawasaki dominanciája után szüksége volt a sportágnak arra, hogy valaki harcban legyen vele, és idén ez két versenyzőnek is sikerült: Razgatlioglunak a Yamahán, Reddingnek pedig a Ducatin.  

A már szinte veteránnak számító domináns pilótát elkezdi szorongatni, és idén kicsit jobb is egy fiatal feltörekvő. A történet nagyon hasonlóan zajlik jelenleg is a Forma-1-ben, és a Superbike-ban ennek a vége lett a trónfosztás, és Razgatlioglu világbajnoki címe. Az sem utolsó szempont, hogy több gyártóval is oda lehet érni (még ha nem is annyival, mint a MotoGP-ben) a legjobbak közé, és egyre több példát látni, hogy a MotoGP-ből kiszoruló pilóták is itt próbálnak boldogulni. Minden esetre érdekes lesz jövőre, hogy címvédőként Razgatlioglu, vagy a trónjától megfosztott Rea hogyan csapnak össze, és kik tudnak még bele szólni ebbe a küzdelembe. 


Képek: WSBK Media

Horváth Ádám
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast