Moto3

Austin, Futam: Canet eldobta, Fenati behúzta a piros zászlós versenyt!

’Back-to-back’ győzelmet aratott Romano Fenati Austinban, miután Aron Canet élről történő kiesését követően ellenfél nélkül maradt. Jorge Martin és Fabio Di Giannantonio állhatott még fel a dobogóra, Joan Mir csak a nyolcadik helyen zárt.
Szeretnéd a helyszínen átélni a WTCC hungaroringi versenyének legendásan kiváló hangulatát, s élőben szurkolni Michelisz Norbertnek és a Zengő Motorsport pilótáinak? Akkor van egy ajánlatunk számodra, hiszen akár jegyshopunkon keresztül is megrendelheted a jegyedet a magyarországi futamra!

Az előző két nagydíjhoz hasonlóan ezúttal is élő szöveges tudósítás formájában követjük mindhárom kategória versenyeit - tartsatok velünk!

Aron Canet egy kivételével minden edzést megnyert Austinban, a spanyol mellől az első sorból Joan Mir és Romano Fenati várhatta a lámpák kialvásának pillanatát. Canet nagyobb nehézség nélkül jött el a rajtnál és Mirnek is sikerült megtartania a második pozíciót. A két spanyol tisztességes előnyt motorozott ki az első kör végére az üldözőkkel szemben, Enea Bastianini jött föl a harmadik pozícióba.
 
Bo Berndsnyder alól kicsúszott a motor a második körben, majd egy fordulóval később piros zászlóval félbeszakították a körözést Kaito Toba bukása miatt. A rövid megszakítás után egy tizenkét körös futam várt a mezőnyre. A japán pilóta olyannyira nem sérült meg, hogy vissza tudott állni a lerövidített versenybe. A második rajtnál az eredeti sorrend szerint indulhattak, Canet ismét hibátlanul jött el, Mir azonban ezúttal visszaesett.
 
Romano Fenati néhány kanyar erejéig átvette a vezetést az éllovas spanyoltól, Canet azonban visszaállt az élre. A harmadik pozícióban Fabio Di Giannantonio motorozott, Mirrel a nyakában. Fenati nem hagyta lerázni magát és hihetetlen kemény manőverekkel újra támadott, miközben Toba ismét bukott. Canet számára nyolc körrel a leintés előtt ért véget az álomszerűen induló hétvége, a spanyol egy látványos ’high-side’ bukást mutatott be.
 
Fenati lélegzetvételnyi előnnyel vezetett, az olaszt egy négyes boly üldözte, benne Martinnal, Mirrel, Di Giannantonióval és Bulegával. Canet saját lábán tért vissza a boxba, ami jól jel ahhoz képest, hogy a bukása után úgy tűnt, hogy komoly fájdalmai vannak. Fenati előnye három másodpercre hízott az utolsó körökre, a második helyért azonban továbbra is parázs csata folyt, a négyes boly nyolcfősre nőtt.
 
Őrületes csata zajlott az utolsó körökben, az utolsó forduló elején Martin és Di Giannantonio kicsit meglépett a többiektől, Mir csak a nyolcadik helyen állt. Bastianini próbálkozott kicsit optimistán a kör közepén, az olasz ezzel a manőverrel lemaradt a pódiumról. Martin és Di Giannantonio végzett a győztes Romano Fenati mögött, Joan Mir csupán nyolcadikként futott be.
 
Fenati egy évvel ezelőtt nyert futamot utoljára, azóta megjárta a poklot, miután év közben elbocsátották Valentino Rossi csapatából. Ez most egy nagy lökést adhat az olasz versenyzőnek, bár elnézve egyes manővereit, valószínűleg bőven lesz még vitás esete a világbajnokságon.
 
A futam végeredménye:
1 Romano FENATI ITA Marinelli Rivacold Snipers Honda 27'15.841
2 Jorge MARTIN SPA Del Conca Gresini Moto3 Honda +4.504
3 Fabio DI GIANNANTONIO ITA Del Conca Gresini Moto3 Honda +4.527
4 Enea BASTIANINI ITA Estrella Galicia 0,0 Honda +4.673
5 Nicolo BULEGA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +4.968
6 Juanfran GUEVARA SPA RBA BOE Racing Team KTM +5.618
7 John MCPHEE GBR British Talent Team Honda +5.687
8 Joan MIR SPA Leopard Racing Honda +5.852
9 Philipp OETTL GER Südmetall Schedl GP Racing KTM +6.594
10 Darryn BINDER RSA Platinum Bay Real Estate KTM +12.709
11 Gabriel RODRIGO ARG RBA BOE Racing Team KTM +13.240
12 Andrea MIGNO ITA SKY Racing Team VR46 KTM +13.285
13 Jules DANILO FRA Marinelli Rivacold Snipers Honda +13.290
14 Niccolò ANTONELLI ITA Red Bull KTM Ajo KTM +13.412
15 Livio LOI BEL Leopard Racing Honda +13.491
16 Marcos RAMIREZ SPA Platinum Bay Real Estate KTM +23.922
17 Marco BEZZECCHI ITA CIP Mahindra +24.347
18 Ayumu SASAKI JPN SIC Racing Team Honda +24.650
19 Adam NORRODIN MAL SIC Racing Team Honda +24.795
20 Tony ARBOLINO ITA SIC58 Squadra Corse Honda +25.166
21 Albert ARENAS SPA Mahindra Gaviota Aspar Mahindra +26.811
22 Maria HERRERA SPA AGR Team KTM +27.431
23 Jakub KORNFEIL CZE Peugeot MC Saxoprint Peugeot +37.960
24 Nakarin ATIRATPHUVAPAT THA Honda Team Asia Honda +41.408
25 Manuel PAGLIANI ITA CIP Mahindra +43.789
26 Lorenzo DALLA PORTA ITA Mahindra Gaviota Aspar Mahindra +44.004
27 Patrik PULKKINEN FIN Peugeot MC Saxoprint Peugeot +51.071
28 Gabriel MARTINEZ-ABREGO MEX Motomex Team Moto3 KTM +51.438
Nem ért célba:        
  Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda  
  Aron CANET SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  
  Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda  
Nem állt fel a második rajthoz:        
  Bo BENDSNEYDER NED Red Bull KTM Ajo KTM  

Fotó: motogp.com


Hozzászólások