MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Az ember, aki letaszította Rea-t a Superbike trónjáról 

Kevés nagyobb dominancia volt az elmúlt években a motorsportok világában, mint Jonathan Rea, aki 2015-re átszerződött a Kawasakihoz, és azóta gyakorlatilag leuralta a Superbike világbajnokságot. Mostanáig, hiszen idén egy török versenyző nem csupán megnehezítette, de el is vette tőle az 1-es rajtszámot. 
Horváth Ádám 2021.11.25. 14:09:15

Toprak Razgatlioglu hasonlóan a mai motorversenyzőkhöz már gyerekkora óta ezen nőtt fel, 5 évesen 50 köbcentis motocross volt az első, amit kipróbált. Amikor elkezdett komolyabb szinten versenyezni, az országban épp kialakulóban volt a Sofuoglu-őrület, aki akkor nyerte első Supersport világbajnoki címét 2007-ben, amit még jónéhány követett. Miután Sofuoglu visszavonult, szárnyai alá vette Razgatlioglut, aki a rajtszámát viszi tovább. 

Mivel túl magasnak számított volna a Moto3-ban, így az európai Superstock 600-asok felé volt lehetősége továbblépni, ahol 2014 végén debütáló futamát meg is nyerte Magny-Cours-ban. Rá következő évben a bajnoki címet is megszerezte. Ezt követően feljebb lépett az 1000-esek közé, ahol szintén 2 évet töltött el, de kicsivel lemaradt a bajnoki címről, amit 2017-ben a mostani Superbike mezőnyben menő Rinaldi vitt el. 

Razgatlioglu 2018-ban debütált a Superbike mezőnyében, egy privát Kawasaki nyergében. Kiugró eredmények szempontjából nem sikerült rosszul ez a bemutatkozás, hiszen Doningtonban a 2. futamon a világbajnok márkatárs Rea-t is megelőzte az utolsó körben, így 2. lett. Még egy dobogót szerzett Argentínában, összetettben pedig 9. lett. 

2019 már összességében is áttörés volt, hiszen ugyanennél a csapatnál maradva futamokat nyert, mellette sokszor állt dobogón. Összetett 5. helye kapcsán inkább az volt a kérdés, hogy esetleg a gyári csapathoz előléptethetik-e – hiszen Rea állandósága mellett azt láttuk, hogy a csapattársainak nem sikerült hoznia az eredményeket. 

A Kawasaki helyett a Yamaha csapott le a fiatal tehetségre, így 2020-tól náluk folytatta, ahol rögtön az első versenyt meg is tudta nyerni. Összességében azért ez inkább tanulóév volt, végül így is a 4. helyen zárt, tehát a folyamatos fejlődés így is megvolt.  
 

És akkor következett a bajnoki év. Nem úgy tűnt az elején, hogy ez Rea szemszögéből bármelyik korábbi domináns évétől is különbözhet, végül azonban a Yamaha és Razgatlioglu egyre több hibára tudta kényszeríteni a rutinos öreg rókát. Sokat kellett várni az első futamgyőzelemre, de onnantól a címvédés egyre nagyobb veszélyben volt. Ráadásul a török versenyző nem akart hibázni. 3 nullás futamából egyszer a márkatársa ütötte ki, egyszer megállt alatta a motor, egyszer pedig egy leesett alkatrész húzta ki alóla a szőnyeget. Rea ezzel szemben Doningtonban, Mostban, és Portimaoban kétszer is elesett, és egyszer sem volt senki körülötte.  

Razgatlioglu bajnoki címe azt jelenti, hogy a Yamaha 2009 után nyert újra a Superbike-ban, és 2014 óta először nem Rea és a Kawasaki párosa visz mindent (akkor Guintoli tudott Apriliával bajnok lenni). Hogy ezek után mit hozhat 2022, az egy komoly kérdés, de maradva az idei szezonnál jó volt látni végre egy izgalmas, a végletekig kiélezett küzdelmet, ahol csak ritkán dőlt el hamar az első hely sorsa. Razgatlioglu pedig 25 évesen eljutott a Superbike csúcsára, tehát még sok év állhat előtte a további sikerekhez. Nem kizárt, hogy akár egyszer a MotoGP-ben...


Fotók: WSBK Media

Horváth Ádám
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast