MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Bautista szerint a Ducatinak nincs gyenge pontja

A Ducatihoz visszatérő spanyol versenyző a speedweek.com-nak adott exkluzív interjúban beszélt régi-új motorjával szerzett első tapasztalatokról. Talán mondani sem kell, hogy Bautista pozitív gondolatok tömkelegét fogalmazta meg.
P1race.hu 2022.01.13. 09:45:28
Olvasási idő: 3 perc
Alvaro Bautistának már tavaly lehetősége volt tesztelni a Ducati versenygépét, dacára annak, hogy a Hondával csak  2021. december 31-én járt le a szerződése. A japán márka gáláns módon engedélyezte számára a tesztet, habár nem ez volt az egyetlen ilyen „szívesség” a motorversenyzés történetében, igaz láttunk már erre ellenkező példát is. A spanyol versenyző két év hondázást követően tért vissza kezdeti sikerei helyszínére a Ducatihoz, akikkel még 2019-ben debütált a Supebike világbajnokságon. A MotoGP 125-ös géposztályában még 2006-ban világbajnoki címet szerző motoros akkor elsöprő lendülettel kezdett, hiszen mind az első tíz futamát megnyerte, így joggal gondolhatták sokan, hogy ő lesz majd az, aki megtöri Jonathan Rea uralmát. A bravúr végül elmaradt, Bautista pedig a Hondához igazolt, ahol két szenvedésekkel teli évet töltött el úgy, hogy nemcsak a győzelem, de a dobogók közelébe sem sikerült kerülnie.
 
Összesen három harmadik helyet hozott össze az elmúlt két szezonban, így nem csoda, ha a váltás mellett döntött a 37 éves versenyző. A Ducatitól a BMW-hez távozó Scott Redding helyére igazolt, ezzel pedig visszatért egykori sikerei helyszínére. Bautista számára rögtön az első ducatis teszt óriási pozitívumokat hozott, melyekről nemrég a következőképpen beszélt: „A tesztet megelőzően kissé féltem. Azok után, hogy két évet töltöttem egy teljesen más motoron, nem tudtam, hogy hogyan fogom magam érezni a Panigale-n. Az első napon délutánig kellett várnom, mivel előző esete esett az eső. Egyre izgatottabb lettem, majd végül esőgumikon kimentem. Egyszerűen csak látni szerettem volna, hogy milyen a pálya. Két kanyart követően azonban teljesen máshogy éreztem magam a motoron, mint az előző két évben. Az egy teljesen más világ volt. Az üléspozícióm és az is, ahogy vettem a kanyart teljesen más volt. Most rögtön komfortosan éreztem magam, valamint képes voltam úgy motorozni, ahogy normális esetben teszem. Az első benyomás több mint nagyszerű volt, olyan, mint amikor hazaérkezel, habár még annál is több, mint amikor egy normális motorral mész.”
 
„Képes voltam ismét a maga természetességével motorozni.” – mondta Bautista, akit arról is megkérdeztek, hogy az emlékeiben élő 2019-es Ducatihoz képest milyen különbségeket tapasztalat a bolognaiak jelenlegi motorján. „Nem igazán éreztem túl nagy különbségeket, már amennyire emlékszem az akkori motorra. Azt gondolom azonban, hogy a mostani motor jóval kiegyensúlyozottabb. Két évvel ezelőtt voltak ugyan igen pozitív, de ugyanakkor negatív tulajdonságai is a versenygépnek. A helyzet most az, hogy az előnyöket megtartották a hátrányokon pedig fejlesztettek. Könnyeb vezetni a gépet, így most már nincs gyenge pontja. A két évvel ezelőtti alapja lett továbbfejlesztve.”

Fotó: World Superbike Media
P1race.hu
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast