Egyéb motorsport

Bayliss fia a vb szereplés előtti utolsó lépcsőfokra készül

A legendás Superbike menő, Troy Bayliss fia, Oli Bayliss mindössze 17 éves, azonban idén már egy Ducati Panigale nyergében teszi próbára magát az ausztrál Superbike bajnokságban.
Oli Bayliss alig 17 éves, azonban idén már az ausztrál Superbike bajnokságban húzza majd a gázt egy Ducati Panigale nyergében, mindazok után, hogy 2020-ban második lett az ausztrál Supersport összetettjében. A legendás Troy Bayliss fia édesapja csapatában kap lehetőséget, ami talán valamelyest leveszi a válláról azt a nyomást, melyet már csak nevéből adódóan is érezhet. Mindenképpen érdemes lesz már most figyelemmel követni az ifjabb Bayliss karrierjét, hiszen nyilvánvalóan a világbajnoki porondon való szereplés a fő célja, ami előbb-utóbb (amennyiben sikerül jó eredményeket produkálnia) be fog következni. “Igen nyitott gondolkodásmóddal vágok neki az idei évnek, mivel nem szeretnék olyan célokat meghatározni, hogy egy-egy futamon pontosan hol is akarok célba érni.” – mondta Oli Bayliss a bikesportnews motoros weboldalnak. “Úgy fogalmaznék, hogy szeretnék olyan közel lenni az élmezőnyhöz, amennyire csak lehetséges, kiváltképpen azokon a pályákon, ahol tudom, hogy jók lehetünk, így pédául a Morgan Park Raceway.” – magyarázta a 17 éves motoros, aki 2019-ben és 2020-ban is az ausztrál Supersportban húzta a gázt, elmondása szerint pedig számos hasznos tapasztalatot sikerült gyűjtenie. “Az a világbajnoki szinten lévő Supersport gép, amivel tavaly mentem, nagyjából hasonló egy ausztrál Superbike gép teljesítményéhez. Lóerőt tekintve közel azonos, akárcsak időeredményeket tekintve. Ez talán segíthet nekem, amikor 2021-ben gyors pályákon motorozunk majd.” – nyilatkozta Oli Bayliss.
Talán egyáltalán nem meglepő, de a Ducati háza tájáról is figyelemmel követik a fiatalabb Bayliss karrierjét, amelyet a bolognaia gyártó segíteni is szeretne. “Olit már születése óta ismerem, hiszen Troy-jal a kapcsolatunk túlmutat a profi együttműküdésen.” – kezdte Paolo Ciabatti, a Ducati Sportigazgatója. “Emlékszem még erre a kissárcra, akinek ugyanolyan kék szemei voltak, mint az apjának és mindössze két éves volt, amikor ráültették a triciklire. Oli az apja klónja. Troy rengeteg tanácsot adott neki, azonban még mindig fiatal. Amennyiben bizonyítja, hogy Ausztráliában győztes tud lenni, akkor át kell gondolnunk, hogy miként tudunk neki segíteni a továbbiakban. Legyen az a Supersport világbajnokság, vagy a Moto2, ha az apja tehetségét örökölte és ezzel együtt korábban tud elindulni. Troy 27 éves koráig nem is nagyon versenyzett.” A kérdés tehát az, hogy a következő kihívást, az ausztrál Superbike bajnokságot is meg tudja-e oldani a fiatal Bayliss, hiszen úgy tűnik ez lehet a beugró számára a világbajnoki porondra.
 
“Számomra nagyon különleges, hogy Oli egy Ducatin teljesíti majd első ausztrál Superbike versenyét.” – mondta Troy Bayliss fiáról. “Az elmúlt két évben nagyon sokat tanult a 600-ason, azonban szeretnénk ha továbbra is fejlődni tudni. A múlt évben ment párszor a Panigale-val és megmutatta, hogy képes kezelni a motort. Bebizonyította, hogy elég tehetséges, motivált és fit ahhoz, hogy a karrierje következő lépést megtegye.” Annyi bizonyos, hogy abban az esetben, ha minden Baylissék elképelései szerint alakul, akkor Oli Bayliss jóval korábban debütálhat bármely világbajnoki sorozatban, mint azt apja tette. Troy Bayliss ugyanis mondhatni rendhagyó módon 27 évesen teljesítette első világbajnoki futamát, 1997-ben, a MotoGP 250-es géposztályában, valamint a Superbike-ban is. Első teljes Superbike szezonját 2001-ben, 32 évesen futotta. Innentől a folytatás már motorsport történelem…
 
Fotó: DesmoSport Ducati Team


Hozzászólások