Blog

Bereznay Dani blog: Ne keverjük össze az e-sportot a „gémeléssel”!

Sziasztok! Bereznay Dániel vagyok, magyar profi e-sportoló, a Formula-1 hivatalos játékával próbálok a lehető legmagasabb szinten teljesíteni. Ez itt az első blogbejegyzésem a P1race.hu oldalon.
Imádod az autó-motorsportokat? Újságírói ambícióid vannak? Ha úgy érzed, ezek igazak rád vagy csak szeretnél a P1race.hu csapatának tagja lenni, ne habozz: ki tudja, lehet, hogy Te vagy az, akit keresünk. Részletek ide kattintva.

Két motorversenyző, Kis Viktória és Sebestyén Péter után Bereznay Dániel, a Mercedes F1-es e-sport csapatának pilótája is blogot vezet mostantól a P1race.hu weboldalon – íme, a versenyző első bejegyzése:

A mai írásomban arról szeretnék beszélni, hogy az e-sport miként változtatta meg az életemet, mik az elvárásaim és céljaim mind rövid- és hosszú távon. Kezdésnek a legnagyobb tévhitet szeretném megcáfolni: Azt mondják, hogy az e-sportolók egészségtelenül élő gyermekek, akik a nap 24 órájában a gép előtt gubbasztanak, és sokan hangosan nevetik ki azokat a profikat, akik ezt még munkaként is kezelik, mert a kritizálók szerint ez maximum hobbi, de valaki azt mondja, hogy még annak is szánalmas.

Na most, nekem nem célom az, hogy mindenkire ráerőltessem a véleményem, nem kell mindenkinek egyetértenie velem, de ezt az óriási és gyorsan növekvő iparágat, ami az e-sport, nem lehet félvállról kezelni, és nem jó, ha sokan ennyire szűk látókörrel néznek erre. Vannak „gamerek”, akik akár függők is és az élmény miatt ragadnak a virtuális világban, egészségtelen életet élve, ezt nem tagadom, vannak ilyenek… De az e-sportot ne a „gémeléssel” keverjük össze.

Ezeket a versenyzőket – magamat is beleértve – a teljesítmény érdekli, és ezért nagyon komolyan megdolgoznak. Gondoljatok bele: több millió játékos játszik az adott játékkal és a legjobbaknak általában a legjobb 20 embert tekintjük a világon. Elég nehéz ide jutni, már csak statisztikai alapon is, nemde?

Mögöttünk, az e-sportolók mögött profi csapatok állnak hatalmas tőkével, akik személyi edzőt fizetnek nekünk, dietetikust, egy komoly fizikai és mentális programot írnak elő, amit illik betartani. Én személy szerint, soha az életemben nem éltem annyira egészségesen és aktívan, mint most. Biciklivel járok mindenhova, kijelölt programot követek heti 4-5 alkalommal járok konditerembe és egészségesen táplálkozom.

Rendezett az életem, mert ép testben ép lélek, magasabb önbizalom, jobb közérzet, jobb állóképesség… Lehet nevetni, hogy e-sport és állóképesség, de valószínűleg nem mentél még 40 kört egy autós játékban úgy, hogy a köridőidnek a legnagyobb szórása 1 tized másodperc volt. Ráadásul én személy szerint egy olyan kormányt forgatok és egy olyan pedált nyomkodok, amin közel a valós erők vannak visszacsatolva… Lehet, hogy más csak egy billentyűzetet nyomkod és egy egeret mozgat, de a fentebb említett jótékony hatásai a sportnak a világ minden pontján érvényesülnek, nagyon fontos a hosszútávú sikerért. Mert a legjobbak nem csak egy játékban és egy platformon a legjobbak, hanem bárhol azok tudnak lenni. Nagyon jól alkalmazkodnak.

Így lehet csak fenntartani hosszútávon egy karriert, meg lehet belőle élni. Több millió ember próbálkozik, nagyon nehéz bekerülni és benn is maradni a legjobbak között, pont ezért nem is szabad mindent feláldozni. A gimnázium és az egyetem nagyon fontos és nehéz megtalálni a balanszot a gyakorlás és a tanulás között, ugyanakkor meg kell találni. Én ezt próbálom meg kivitelezni.

Mára ennyi, köszönöm szépen, hogy velem tartottatok, vélemények mehetnek a kommentbe, Dani voltam, sziasztok!

Fotó: Mercedes


Hozzászólások