MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Binder hibájának visszhangjai – Bastianini fél, Bagnaia szuperlicenszről beszél, Miller nem aggódik

Nagy port kavart a paddockban Barryn Binder hibája, aki a Moto3-asok futamán gyakorlatilag kitorpedózta Dennis Foggia-t, melynek eredményeképpen az olasznak végleg le kellett mondani a 2021-es vb-címről.
Forgó Ariel János 2021.11.08. 00:45:55
Azzal kivétel nélkül mindenki egyetért, hogy Darryn Binder hatalmas hibát követett el, mely a világbajnoki cím sorsára is jelentős hatással volt, hiszen nyilvánvalóan nem tudhatjuk, hogy Portimaoban végül Foggia hol végzett volna Acosta ellenében, ideértve ezzel együtt azt sem, hogy mekkorák lettek volna az olasz győzelmi esélyeit. Mint ismert a dél-afrikai motoros 2022-ben már a királykategóriában, Andrea Dovizioso csapattársaként, a szatellit Yamaha alakulatnál versenyez majd, vagyis teljes mértékben kihagyja a „létra” középső fokát, a Moto2-t. Ilyenre utoljára Jack Miller esetében volt példa még 2015-ben, aki akkor szintén közvetlenül a Moto3-ból érkezve debütált a legnagyobbak között. Igaz ne feledjük, hogy az ausztrál 2014-ben világbajnoki második volt a legkisebbek között. Binder hibájából fakadón a jelenlegi MotoGP menőknek erős kétségeik vannak afelől, hogy egyáltalán mennyire biztonságos egy ilyen újoncot a mezőnybe hozni. Még Binder jövőbeli csapattársa, Andrea Dovizioso is értetlenségét fejezte ki Binder szerződtetése kapcsán, majd gyorsan hozzátette, hogy ez persze a csapat döntése, neki nem tiszte megítélni ilyesmit.
A 2020-as Moto2-es világbajnok, Enea Bastianini már nem finomkodott ennyire: „Ez egy nagyon hülye hiba volt. Főleg olyan tekintetben ha a versenyző, akit meg akarsz előzni a világbajnoki címért harcol, de ő nem is egyet, hanem egyből kettőt akart előzni. Ez nyilvánvalóan nem méltó a MotoGP-hez. Ami engem a legjobban megrémiszt az az, hogy ő jövőre velünk fog versenyezni.” - mondta az olasz, akinek csapattársa, Luca Marini úgy fogalmazott, hogy Binder versenyzési stílusa akár jól jöhet a MotoGP-ben, azonban a mostani manővere miatt mindenképpen szankciókra lenne szükség, mindazonáltal pedig a dél-afrikai motoros az egész szezon során agresszívan versenyzett. Francesco Bagnia úgy véli, hogy a superlicensz bevezetése megoldás lehet arra, hogy ne érkezhessen valaki egyből a Moto3-ból a MotoGP-be. „Akárcsak a Forma1-ben. Bizonyos eredményeket el kelljen érni, mielőtt megérkezel a kategóriába. Ami ma történt az Binder számára teljesen normális, ő pedig jövőre már a MotoGP-ben fog versenyezni egy jóval gyorsabb motoron. Bízom benne, hogy bizonyos dolgok nem ismétlődnek majd meg, azonban nekünk erre reagálnunk kell.”
Darryn Binder
 
Joan Mir szerint Bindert mindenképpen büntetni kellene a történtek miatt, főleg, hogy nem ez az első eset, hogy a hondás ilyesmit tett. Jack Miller azonban úgy véli, hogy olyan dolog történt a Moto3-ban, ami egyébként is szokott. „Ez nyilván nem jó Foggianak és Acostanak sem, aki nem tudott így a legnagyobb ellenfelével megküzdeni a bajnoki címért. Azt hiszem azonban nem kell aggódnunk Binder MotoGP-be való érkezése miatt, ami egy másik szint. Elvégre mindannyian követünk el hibákat.” Az ausztrál motoros ráadásul továbbment és Öncü Austinban elkövetett hibáját is felhozta. „Darryn egy elég vad versenyző, de ilyen hibát bárki elkövethet. A MotoGP-ben hihetetlen nyomás nehezedik az emberre, ő pedig még csak nem is tudja mi vár rá, csak a felszínt kapargatja. Ha őszinte akarok lenni, akkor Öncü eltiltásával sem értek egyet. Minden tisztelettel mondom, hogy szerintem, ami a Moto3-ban történt az nem életkor kérdése.”

Fotó: MotoGP Media
Forgó Ariel János
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast