Formula-E

Bird levadászta az élmezőnyt, dobogóval debütált a Porsche és a Mercedes

A Virgin ötödik helyről induló britje nyerte a szezon első futamát Rijádban, míg mögötte Lotterer és Vandoorne futott be az elektromos szériában most bemutatkozó Porschével és Mercedesszel. Pont nélkül maradtak a korábbi bajnokok.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Itthoni idő szerint péntek délután 13 órakor az első rijádi futammal hivatalosan is elrajtolt a Formula-E 2019/2020-as szezonja. A pole-ból Alexander Sims várhatta a piros lámpák kialvását, és meg is tartotta a vezetést Stoffel Vandoorne és Nyck de Vries előtt, míg mögöttük Edoardo Mortarát igyekezett szorongatni Sam Bird. Az egyik korábbi bajnok, Sebastian Buemi számára viszont rosszul kezdődött az új évad: alig néhány kör után kiállni kényszerült a svájci.
 
A támadó mód első használata annyiban rajzolta át az élboly képét, hogy Bird átvette a negyedik helyet Mortarától, sőt még André Lotterer is feljött az ötödik pozícióba az újonc Porschével. Közben hátrébb a kétszeres címvédő, Jean-Eric Vergne is feladta a futamot: a francia a bokszba kiállva a felfüggesztését vizsgálva.
 
Az utolsó negyed órához érve aztán az élmezőnyben is változások történtek: a támadó mód másodszori felvételével Bird lehagyta De Vriest is, s már Vandoorne-t támadta volna, amikor a belga is bevetődött az addig vezető Sims mellé, akit így egyszerre előztek meg. A vezetést így Vandoorne vette át, de csak néhány körig, Bird ugyanis rövidesen elment mellette, így a Virgin britje állt az élre. Közben már Lotterer is ott lihegett a mercedeses nyakán, sőt hamarosan meg is előzte, amikor Vandoorne is felvette a támadó módot – másodpercekkel azelőtt, hogy Daniel Abt fallal való ütközése és az így pályára kerülő törmelékek miatt beküldték a biztonsági autót.
 
Az újraindítás utáni néhány körben már nem történt változás: Bird győzelmével indult az évad, ezzel a brit a bajnokságban is természetesen magához ragadta a vezetést. Lotterer és Vandoorne még a dobogón, azaz a Porsche és a Mercedes is pódiummal debütált a Formula-E-ben! Mögöttük Oliver Rowland lett a negyedik, Robin Frijns az ötödik, majd jött De Vries és Mortara, míg a pole-ból induló Sims végül csak nyolcadik lett. A top 10-et Jerome D’Ambrosio és Mitch Evans tette teljessé – folytatás szombaton rögtön a második futammal.
 
Az 1. futam végeredménye:

Fotó: Virgin Racing


Hozzászólások