Formula-E

Buemi őrült futamot nyert, elmaradt a bajnokavatás

Rajt-cél győzelemmel szerezte meg idei első sikerét a Nissan svájci pilótája, mögötte viszont totális őrület zajlott az első New York-i futamon, amely után még hárman is eséllyel rendelkeznek arra, hogy elkapják a ma nullázó Vergne-t az összetettben.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Sebastien Buemi vághatott neki a pole-ból a Formula-E első New York-i versenyének, s a start után is megőrizte a vezetést, míg mögé Alex Lynn zárkózott fel másodiknak, Pascal Wehrleint pedig rövid időn belül Alexander Sims és Daniel Abt is lenyomta. Hátrébb pedig óriási kalamajka alakult ki Jose Maria Lopez, Sam Bird és Maximilian Günther jóvoltából – a brit később tíz másodperces büntetést is kapott ezért –, az úttorlaszba pedig a két DS Techeetah, Jean-Eric Vergne és André Lotterer is belekeveredett: utóbbi a falba is állt, míg a bajnoki éllovas kénytelen volt kiállni orrkúpcserére.
 
Az élen Lynn, Sims és Abt nem hagyta elszakadni Buemit, miközben Lucas di Grassi apránként lépdelve előre a táv harmadánál már a pontszerzők között haladt. Féltávnál aztán Buemi fő üldözője, Lynn alatt tönkrement az autó, így immár Sims igyekezett támadni a Nissan pilótáját – már ameddig be nem küldték a pályára a safety cart. A BMW-s az újraindítást követően is próbálta nyomás alá helyezni a svájcit, míg őket Abt üldözte a támadó móddal, ám a német előzési kísérletének az lett a vége, hogy szinte a fél mezőny elment mellette, így Mitch Evans jött fel a harmadik pozícióba.
 
Evans ettől olyannyira vérszemet kapott, hogy rövidesen áthámozta magát Simsen, akit Antonio Felix da Costa is megelőzött. A középmezőnyben pedig totális őrület vette kezdetét, oda-vissza előzgették egymást a versenyzők, folyamatosak voltak a koccanások is közöttük, Edoardo Mortara pedig konkrétan a falban kötött ki – nem csoda, hogy a felügyelők is több incidenst vizsgálni kezdtek. Mindezeknek köszönhetően viszont Vergne is lépdelt előre, a hajrára fordulva már a 11. helyen autózott a francia, sőt mivel még volt egy támadó módja, rövidesen már a pontszerzők közé is benézett.
 
Buemi vezetését eközben a végén már senki nem fenyegette, így a szezonban először győzni tudott. A dobogóra Evans és Da Costa állhatott még fel, megelőzve Simst és Di Grassit. Egy nagy fordulat pedig még az utolsó körre is maradt: Vergne belekeveredett egy tömegbalesetbe, amelyben többek között Felipe Massa is érintett volt. Ennek köszönhetően pedig a Techeetah pilótája még nem biztosította be a címvédését: előnye 22 pontra olvadt Di Grassival szemben, de még Evans (25 pont) és Buemi (26) is rendelkezik matematikai eséllyel a vasárnapi finálé előtt.
 
A futam végeredménye:
 
Fotó: Nissan


Hozzászólások