Camier a Honda WSBK csapatfőnöke lesz

A brit versenyző fejhallgatóra cseréli a bukósisakot, és aktív versenyzőből csapatfőnökké avanzsál.
Palencsár Tibor 2021-01-18 21:20:11
Leon Camier igazán sokoldalú motoros, rengeteg márkán és géposztályban megfordult már. Hazájában, a Brit Bajnokságban nevelkedett, ahol három kategóriában is bajnok lett: 2001-ben a 125 cc-t, 2005-ben a Supersport, 2009-ben pedig a Superbike bajnokságot húzta be - utóbbit akkora fölénnyel, hogy miatta vezették be a rájátszás rendszerét. Ezután átment a világbajnokságra, ahol azonban egyetlen futamot sem tudott megnyerni, a dobogóra azonban kilencszer is felállhatott. Versenyzett Apriliával, Suzukival, BMW-vel, MV Agustával, és Hondával is, ám (az Apriliát leszámítva) ezek a gépek a középmezőnybe voltak jók. Utóbbi éveit pedig sok sérülés keserítette meg: 2019-ben a fél, 2020-ban pedig a teljes szezon kihagyására kényszerült. Tavalyra a Barni Ducatival volt szerződése, ám az év eleji sérülése miatt nem tudott versenykörülmények között menni a Panigáléval - és már valószínűleg nem is fog.

Ugyanis a mai napon bejelentették, hogy 2021-től a Superbike világbajnokságon a Team HRC csapatmenedzsere lesz, ő irányítja majd Alvaro Bautista és Leon Haslam versenyeztetését. Az angol sztár Jaume Colom munkáját fogja átvenni, aki tavaly volt az újonnan alakult gyári Honda csapat főnöke. (2018-ig a Ten Kate, 2019-ben pedig az Althea csapatok voltak a gyári - pontosabban félgyári - Honda).

Az új szerepével kapcsolatban Camier az alábbiakat mondta: "Sok évig versenyeztem Hondával a karrierem során, és most nagyon boldog vagyok, hogy visszatérhetek a céghez, mivel ez egy óriási változás mind a szakmai, mind a magánéletemben. Köszönöm a Hondának a belém vetett bizalmat - a WorldSBK projekt nagyon fontos, és az új CBR1000RR-R Fireblade nagyon jól néz ki. Készen állok arra, hogy keményen dolgozzak a céljaink eléréséért; mindig így tettem versenyzőként, és csapatmenedzserként is így fogok tenni. Mivel sok évig versenyeztem a Superbikeban, jól ismerem a bajnokságot és a kihívásokat, bár a jelenlegi helyzet súlyosbítja ezeket. De két olyan, nagyon erős motorossal együtt dolgozni, mint Alvaro és Leon, vagy a Team HRC profi mérnökei és emberei, bizonyossá tesz afelől, hogy ki fogjuk használni a bennünk rejlő lehetőségeket, és vezető helyekért fogunk harcolni. Most lesz egy két napos tesztünk Jerezben, ez lesz az első alkalmam együtt dolgozni a csapattal, és alig várom, elkezdjem ezt az új és izgalmas kalandot."

Camiernek és a Team HRC-nek három hónapja lesz összerázódni, a szezon (jelen állás szerint) április 24-én veszi kezdetét a hollandiai Assenban.

Fotó: Honda Racing Corporation
Palencsár Tibor
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend
Fast Lane

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
234
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
186
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
167
4
MotoGP
J. Zarco
Ducati
141
5
MotoGP
J. Miller
Ducati
140
Kövess minket
Podcast