Moto3

Canet bukott, Dalla Porta győzelemmel világbajnok

Már a futam elején kiesett a legfőbb riválisa, mégsem vett vissza az olasz vb-éllovas, aki parádés versenyen, remek befutóval biztosította be vb-címét – ráadásul csapata kettős sikert ünnepelhetett Phillip Islanden.
Tisztelt Olvasóink! A P1race.hu a motorsportok egyik hazai piacvezető portálja. A honlap története 2004-ben indult motogphirek.hu néven, azóta több – szakmai és megjelenésbeli – megújuláson is átesett, pozícióját azonban mindvégig megőrizte. Mivel nem áll mögöttünk tőkeerős befektető, sem politikai támogató, így ahhoz, hogy továbbra is a megszokott vagy még annál is jobb színvonalon végezhessük a munkánkat, az Önök támogatására és segítségére is szükségünk van. Kérjük, támogassák honlapunkat a Patreonon keresztül !

Marcos Ramirez indulhatott az első rajtkockából a Moto3-asok Ausztrál Nagydíján, míg a két fő vb-aspiráns, Aron Canet és Lorenzo Dalla Porta a második és hatodik helyre állhatott fel – utóbbi úgy vágott neki a futamnak, hogy négy ponttal kellett többet szereznie spanyol ellenfelénél, ha már Phillip Islanden be akarta biztosítani vb-címét. A mezőny egyébként nem volt teljes, Niccolo Antonelli ugyanis visszalépett a versenytől, miután vállfájdalmai voltak a tegnapi időmérős bukásának köszönhetően.
 
Ramirez nem sokáig tudott nyugodtan vezetni a start után, Romano Fenati, Tony Arbolino és Aron Canet is szorongatta őt, míg hátrébb Darryn Binder és Riccardo Rossi koccant, aminek utóbbi esése lett az eredménye. A harmadik kör elején aztán jött az igazi dráma: Canet az első kanyar külső ívén elcsúszott, amikor a vezetésért csatázott, és kénytelen is volt feladni a futamot – ezzel pedig nagy lehetőség nyílt meg Dalla Porta előtt. Főleg úgy, hogy az olasz nem sokkal később már az élre is állt – igaz, ellógni persze nem tudott: ahogy azt a Moto3-ban és Phillip Islanden megszokhattuk, óriási élboly alakult ki.
 
A táv utolsó harmadára fordulva sem szakadt szét a mezőny, csak fogyatkozásnak indult: Alonso Lopez és Filip Salac például ütközött, utóbbi ettől el is esett (a spanyol pedig hosszúkörös büntetést kapott érte), míg Raul Fernandez és Gabriel Rodrigo „találkozóján” mindkét versenyző rajtavesztett. Három körrel a vége előtt Andrea Migno és Kaito Toba is kiesett, de még így is tizennégyen érkeztek meg teljesen együtt a fináléra.
 
Az utolsó kört Dalla Porta kezdte meg az élen, s bár Suzuki ideiglenesen megelőzte, az olasz visszavette a vezetést és nyert – és így győzelemmel nyerte meg a világbajnokságot! Az olasz Andrea Dovizioso 2004-es diadala óta hazája első kiskategóriás világbajnoka lett, de a Leopard Racing nemcsak ennek, hanem kettős sikernek is örülhetett, hiszen Ramirez lett a második, a dobogót pedig Albert Arenas tette teljessé, megelőzve Suzukit, John McPhee-t, Darryn Bindert, Ayumu Sasakit, Tom-Booth Amost, Tony Arbolinót és Stefano Nepát. Az utolsó körben amúgy Celestino Vietto és Jaume Masia is bukott.
 
A futam végeredménye:
1. Lorenzo DALLA PORTA ITA Leopard Racing Honda 37'45.817
2. Marcos RAMIREZ SPA Leopard Racing Honda +0.077
3. Albert ARENAS SPA Gaviota Angel Nieto Team KTM +0.088
4. Tatsuki SUZUKI JPN SIC58 Squadra Corse Honda +0.126
5. John MCPHEE GBR Petronas Sprinta Racing Honda +0.330
6. Darryn BINDER RSA CIP Green Power KTM +0.772
7. Ayumu SASAKI JPN Petronas Sprinta Racing Honda +1.029
8. Tom BOOTH-AMOS GBR CIP Green Power KTM +1.545
9. Tony ARBOLINO ITA VNE Snipers Honda +1.635
10. Stefano NEPA ITA Reale Avintia Arizona 77 KTM +2.023
11. Dennis FOGGIA ITA SKY Racing Team VR46 KTM +2.340
12. Romano FENATI ITA VNE Snipers Honda +3.723
13. Alonso LOPEZ SPA Estrella Galicia 0,0 Honda +7.564
14. Ai OGURA JPN Honda Team Asia Honda +7.676
15. Jakub KORNFEIL CZE Redox PruestelGP KTM +8.109
16. Can ONCU TUR Red Bull KTM Ajo KTM +16.735
17. Kazuki MASAKI JPN BOE Skull Rider Mugen Race KTM +16.744
18. Makar YURCHENKO KAZ BOE Skull Rider Mugen Race KTM +42.326
19. Rogan CHANDLER NZE Double Six Motor Sport Kalex KTM 1 kör
Nem ért célba:        
  Jaume MASIA SPA Mugen Race KTM  
  Celestino VIETTI ITA SKY Racing Team VR46 KTM  
  Kaito TOBA JPN Honda Team Asia Honda  
  Andrea MIGNO ITA Mugen Race KTM  
  Raul FERNANDEZ SPA Gaviota Angel Nieto Team KTM  
  Filip SALAC CZE Redox PruestelGP KTM  
  Gabriel RODRIGO ARG Kömmerling Gresini Moto3 Honda  
  Sergio GARCIA SPA Estrella Galicia 0,0 Honda  
  Yanni SHAW AUS Double Six Motor Sport Kalex KTM  
  Aron CANET SPA Sterilgarda Max Racing Team KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Riccardo ROSSI ITA Kömmerling Gresini Moto3 Honda  

Fotó: MotoGP Media


Hozzászólások