MotoGP Sepang Teszt
Superbike Aragon

Casey Stoner: „Marqueznek még idő kell”

A 2012-ben visszavonult ausztrál pilóta is megszólalt Marc Marquez hosszú ideje tartó felépülése kapcsán, amit már nem csak a spanyol karja akadályoz, hanem jelenlegi kettős látása is.
Dányi Gyöngyi 2022.01.13. 15:33:06
Olvasási idő: 3 perc
A 28 éves pilóta 265 nap kihagyás és három műtét után tért vissza a pályára a 2020-as jerezi bukását követően Portimaóban. Végül visszatérése után a számára már „hagyománynak” tekinthető sachsenringi győzelem hozta meg számára újra a sikert. Casey Stoner az alábbi véleményt fogalmazta meg Marquezzel és sérülésével kapcsolatban, szavait a Speedweek.com idézi:

„A sérülések döntően befolyásolnak téged, ez része a versenyzésnek. Úgy gondolom, hogy Marc egész jó abban, hogy ezeket a dolgokat jól tudja kezelni - mint ahogy én is korábban - főleg abban az esetben, ha tudod, hol a hiba. Mindannyian hibázunk, egyszer keményebben húzzuk a gázt és bukás lesz a vége, de ez hozzátartozik a versenyzéshez. Meg kell próbálni a legjobbat kihozni magadból, és a motorból is. Úgy gondolom, nagyon fontos, hogy tanuljunk ezekből a hibákból és a jövőben ne ismételjük meg őket.”

Stoner arról is beszélt, ő hogyan élte meg, ha egy-egy bukást elszenvedett:

„Amikor elestem – és az esés nem volt súlyos – nem akadályozott meg semmi abban, hogy a másik motorra felüljek és rögtön visszamenjek a pályára, még gyorsabb is tudtam lenni, mint korábban, mert a beállítások valamelyest hasonlóak voltak. Soha nem féltem úgy igazán, bizonyos szempontból tudatos volt számomra, hogy nem akarok elesni. Soha nem ijedtem meg egy elkövetett hibától. Marc esetében ez egy kicsit más, mert elég súlyos sérülést szenvedett, hosszú felépülési idővel és számos komplikációval. Kell még egy kis idő, hogy ezt az egészet mentálisan és fizikailag is maga mögött hagyja.”

Végül saját súlyos sérülését hozta fel példának, emellett elmondta, hogy nincs olyan motor, ami biztosítaná a tökéletes visszaszokást egy MotoGP-gépre:

„Egy ilyen felépülés hihetetlen sokáig tart. Emlékszem, amikor megműtötték a bokámat, pár hónapig még futni sem futhattam, és az izmok nagyon gyorsan leépülnek, ha nincsenek igénybe véve. Körülbelül egy évnyi edzés kell ahhoz, hogy újraépüljön az izomzat, így a karjának és a vállának még időre van szüksége. Nincs mód arra sajnos, hogy egy királykategóriás gépnek megfelelő motoron gyakoroljon. Akármilyen sokat edz az ember vagy felül egy Superbike-motorra, az nem ugyanolyan, mint egy MotoGP-gép. Természetesen emellett ott a félelem is, hogy a baleset újra megtörténhet. El sem tudom képzelni, min megy most keresztül Marc, de az elmúlt másfél év valóban kemény volt számára.”
 
Fotó: MotoGP Media
Dányi Gyöngyi
További cikkeink
Hozzászólások
Hétvégi menetrend

VB állása
1
MotoGP
F. Quartararo
Yamaha
278
2
MotoGP
F. Bagnaia
Ducati
252
3
MotoGP
J. Mir
Suzuki
208
4
MotoGP
J. Miller
Ducati
181
5
MotoGP
J. Zarco
Ducati
173
Kövess minket
Podcast