Formula-E

Da Costa győzelmével a tabella élére állt

Bár Günther többször is vezetett a Marrakesh ePrix során, végül a pole-ból induló portugál nyert a BMW-s és saját csapattársa, Vergne előtt. Evans a rajtrács végéről hatodik, de a bajnoki vezetést így is elbukta.

Antonio Felix da Costa vághatott neki az első rajtkockából a Formula-E marrakeshi futamának, és a start után is megőrizte a vezetést, ahogy Maximilian Günther is a második helyet, mögéjük viszont Nyck de Vries jött fel harmadiknak, miután megelőzte André Lotterert. Az első páros pillanatok alatt bő két másodperces fórra tett szert az üldözőkkel szemben, ám annál jobban nem növekedett a távolság – egészen addig, amíg De Vries túlzott energiahasználat miatt áthajtásos büntetést nem kapott, így Lotterer megörökölte tőle a harmadik pozíciót.
 
Csatákat főként a középmezőnyben láthattunk: Jean-Eric Vergne például folyamatosan lépdelt előre, így a táv harmadához érve már a hatodik volt a címvédő. Sőt, a támadó módok első használata során Sebastien Buemit, Edoardo Mortarát és Lotterert is átlépte a francia, aki ezzel már dobogós helyen haladt – igaz, a porschés nem sokkal később visszaelőzte őt. A tizedik hely környékén eközben az összetettben jól álló trió harcolt egymással Sam Bird, Alexander Sims és Lucas di Grassi révén.
 
Nagyjából a verseny felénél járt a mezőny, amikor az élen is változás történt: Günther előzte meg Da Costát. A portugál viszont nem szakadt le, sőt mivel a BMW-s spórolt az energiával, Lotterer és Vergne is egyre közelebb került hozzájuk. Da Costa vette fel elsőként másodjára a támadó módot, így visszaelőzte Günthert, és maradt is szűk egy másodperc fórja a német előtt, amikor mindketten újra normál üzemmódba kapcsoltak. Vergne ráadásul a későbbi felvételnek köszönhetően utol is érte őt, és tíz perccel a vége előtt feljött másodiknak.
 
Da Costa eközben ellépett tőlük, így az előző két második helyezése után a majdnem kifogyó energia ellenére is végre összejött neki a győzelem – Formula-E-s karrierje során a harmadik. Mögötte viszont óriási csata ment az ezüstért, amelyet végül Günther szerzett meg, az utolsó körben visszaelőzve a szintén majdnem „lemerülő” Vergne-t. A dobogósok mögött Buemi lett végül a negyedik, Mortara az ötödik, míg a hatodik helyre a mezőny legvégéről induló, onnan parádés felzárkózást produkáló eddigi bajnoki éllovas, Mitch Evans zárkózott fel. Igaz, a pontverseny első helyét így is elveszítette a jaguaros Da Costával szemben, így a DS Techeetah portugálja hagyhatja el a tabella vezetőjeként Marrakesht.
 
A futam végeredménye:

Fotó: Formula-E Media


Hozzászólások